Magyaros receptek

Csak éppen húsmentesen

A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.

  • All
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
Vegán zöldborsófőzelék majdnem egyenesen gyermek koromból

A zöldborsó főzelék régi nagy kedvencem gyerekkoromból. Köszönhetően annak, hogy hihetetlen egyszerű és gyors az elkészítése – főleg ha fagyasztotból csináljuk – igen gyakran került az asztalra is. Szerencsére a vegán zöldborsó főzelék se bonyolultabb semmivel, a különbség csak annyi, hogy ez tej nélkül készül. Jobban mondva a “rendes” tejet növényi telre kell cserélni és már kész is a vegán zöldborsófőzelék. Zöldborsófőzelék mirelit borsóból? Minden gond nélkül! Ha…

Vegán kakaós csiga

Ki ne szeretné az omlós és töltelékben gazdag kakaós csigát? Szerencsére vegánként se kell lemondani róla, hiszen egy-két csere-berével és a tojás kihagyásával legalább ugyanolyan finom vegán kakaós csigát varázsolhatunk otthon! A kakaós krémmel töltött, jellemzően kelt tésztás kakaós csiga méltán az egyik, ha nem legnépszerűbb pékáru Magyarországon. Szinte kizártnak tartom, hogy hazánkban lenne olyan pékség, ahol nem találjuk meg valamelyik változatát. Népszerűségének köszönhetően egyre több mindenkire gondolnak:…

Vegán töltött káposzta

Ha karácsony, akkor vegán töltött káposzta! Persze ez nem azt jelenti, hogy máskor ne lehetne enni, viszont ilyenkor olyan erős belső késztetést érzek, aminek nem lehet ellenállni. Szerencsére, bár bonyolultnak és macerásnak tűnhet a töltött káposzta elkészítése, valójában nem is – olyan – vészes. A vegán töltött káposzta se nehezebb a hagyományosnál, sőt! A vegán töltött káposzta annyiban tér el az eredetitől, hogy – értelemszerűen – a húst,…

Vegán sütőtökös rizottó

Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként emlegetett fajták nagy előnye, hogy végtelen módon felhasználhatjuk őket: szirupként, magában, köretnek, krémlevesnek és még sorolhatnánk, egészen a sütőtökös rizottóig. A tökös rizottó egy tökéletes szívmelengető és tápláló fogás a borús őszi napokban. Szerencsére sütőtökös rizottó receptjét pillanatok alatt vegánná lehet varázsolni, de majd erről később. A sütőtökös…

Vegán francia hagymaleves

Véleményem szerint a franciák méltán megérdemlik a helyüket a legjobb konyhák között. A francia hagymaleves is egy remek érv mellette. Bár nem mondhatni, hogy a francia konyha kifejezetten vegán barát lenne és sajnos az eredeti francia hagymaleves sem az, viszont némi módosítással egy igazán ízletes és szívmelengető vegán hagymalevest varázsolhatunk a hagyományos receptből. Mitől francia a francia hagymaleves? A recept nem tartalmaz túl sok hozzávalót, mégis valamiért egyértelműen…

Vegán babgulyás

Egy jó babgulyás télen és nyáron egyaránt megállja a helyét, főleg az utóbbi bográcsban. Szerencsére nekünk sem kell nélkülöznünk a magyar konyha véleményem szerint egyik legnagyobb művét, mivel a vegán babgulyás legalább olyan jó tud lenni, mint a hagyományos. A vegán babgulyás rendkívül ízgazdag és tartalmas, így önálló egytál ételként is megállja a helyét. A gőzölgő sűrű leves így tökéletes választás a borongós és hideg napok beköszöntével, illetve…

Vegán gulyásleves, vagyis a nagyon hamis gulyás

Ha bárkit megkérdezünk hazánkon kívül vagy belül, hogy mi jut eszébe a magyar gasztronómiáról, akkor majdnem biztos, hogy a gulyást fogja rá vágni. Kétségtelen, hogy a hagyományos parasztiétel az egyik legelterjedtebb magyar konyhai remek. Sajnos viszont alapjáraton messze van a húsmenteségtől. Szerencsére van egy változata – a hamis gulyásleves -, ami kímélőbb, azaz nem – de inkább csak kevesebb – húst tartalmaz. Azaz, hiába hamis a gulyás, attól…

Szejtán recept, elkészítése házilag és minden, amit tudni kell róla

A szejtán, vagy más nevén a búzahús egy kiváló vegán fehérjeforrás. Mi is valójában ez az egzotikusan hangzó étel? A szejtán alapját a búzasikér adja, ami tulajdonképpen a búza fehérje tartalma, a glutén. Ez az anyag felelős a búza ruganyoságáért, aminek köszönhető a búzából készült ételek szilárdsága és állaga. A búzahús kétharmadát a sikér adja, ami miatt rendkívül jó textúrája és igen magas fehérjetartalma van a szejtánnak, viszont…

Vegán túrógombóc, azaz a kölesgomboc

Ki ne emlékezne gyerekkorából a túrógombócra? Nekem is nagy kedvencem volt. Szerencsére a hamis túrógombóc, vagyis a kölesgombóc nem is egy új keletű vegán találmány. Régóta helye van a magyar konyhában, mivel a laktózintolerancia se egy divatos hóbort, ahogy arra sokan gondolnak. Ez pedig kapóra jön nekünk, hiszen némi változtatással és kiigazítással tökéletes vegán túrógombócot lehet varázsolni néhány kölesgombóc recept összegyúrásával. A másik nagy előnye, hogy attól se…

Vegán bableves recept

Egy ízekben, és tápanyagban gazdag bableves tökéletes választás a borongós, hűvösebb napokra. Egyszerre melegíti fel a szívet, és a lelket is, miközben egészségesen táplál. És ami a legjobb az egészben, hogy a bableves füstölt ízvilága nem elérhetetlen vegánként sem. Sőt, pofon egyszerű! Mitől lesz igazán jó a bableves? A bableves valószínűleg a magyar konyha egyik legkedveltebb és leglaktatóbb levese, aminek köszönhetően alapreceptként tekinthetünk rá. A dologban pedig az…