Paradicsomos rizottó
Tartalomjegyzék
ToggleAz paradicsomos rizottó egy igazi joker a konyhába. Egyszerre különleges, ízletes, gyors és végtelenül egyszerű elkészíteni, illetve az alapanyagok könnyen, egész évben beszerezhetőek. Kell ennél több? Igen! A paradicsomos rizottó vegán alapból, illetve az lehet, könnyedén. A rizottó készítésnek nincsenek szigorú szabályai, már ami a hozzávalókat illeti.
Az alapja valamely speciális rizottó rizs – amiről részletesen a linkre kattintva olvashatsz -, alaplé – ami természetesen lehet zöldség -, illetve különböző zöldségek, fehérbor, hús vagy hal, és sajt – jellemzően parmezán – került a rizottóba. Az utóbbi két hozzávaló helyettesíthető, vagy könnyűszerrel kihagyható és máris vegán lesz a paradicsomos rizottó! Az elkészítési módja annál fontosabb. A rizottó akkor lesz tökéletesen krémes és lágy, ha lassan főzzük és a folyadékot – amit melegen adunk hozzá – szépen lassan adagoljuk hozzá.
A rizottó az olasz konyha egyik gyöngyszeme. Bár elsőre furának tűnhet, hogy az olasz konyha egyik legnagyobb becsben tartott fogásának az alapja a rizs, hiszen azt az ázsiai konyhákhoz társítjuk, azonban a rizottó főzésnek a hagyománya messze a középkorba vissza nyúlik. A Po-folyó völgyében már a 9. század óta termesztenek kiváló minőségű rizst, ami arab közvetítéssel került először Európába. A paradicsom sem egy törzsgyökeres Európai növény – 16. században érkezett az amerikai kontinensről -, mégis a elválaszthatatlaná vált az olasz konyhától. A két jövevény fúziójából született a krémesen lágy és aromában gazdag paradicsomos rizottó.
Paradicsomos rizottó recept – vegán
Mindennel együtt körülbelül egy órával kell számolni.
Hozzávalók
-
- 1 nagyobb hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 300 gramm (1 bögre és még ¼) rizottó rizs (ismerd meg őket a linkre kattintva!)
- 110 ml (fél bögre) jó minőségű fehérbor (opcionális)
- kb fél liter zöldségleves alaplé (melegen. Lehet csalni 1 leveskockával)
- 500 ml passzírozott paradicsom
- 500 gramm cherry, vagy hasonló nem széteső, édes paradicsom (opcionális)
- 80-100 gramm szárított paradicsom (opcionális, ha fel akarjuk dobni)
- 2 teáskanál oregánó és bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál rozmaring
- kb 2 evőkanál nádcukor (elég savas tud lenni a sok paradicsom, de könnyen lehet, hogy kevesebb is elég)
- só és bors ízlés szerint
- olívaolaj
- 3 evőkanál sörélesztőpehely + tálaláshoz (opcionális)
Paradicsomos rizottó elkészítése
- Nagyobb serpenyőben, vagy edényben kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát. Ha már kezd üveges lenni, akkor mehet hozzá a rizs is.
- Gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a rizst is (szánjunk rá időt, megéri) körülbelül 5-8 percig.
- Ha már van egy kis színe a rizsnek is, akkor öntsük fel a fehérborral – ha használunk – és reszeljük, vagy tegyük hozzá az apróravágott fokhagymát is. Várjuk meg, amíg elpárolog a fehérbor.
- Öntsük fel rizottó alapot körülbelül fél bögre alaplével és ugyanannyi paradicsom pasztával. Tegyük hozzá a zöldfűszerek felét, illetve sót és borsót. Majd folytassuk a folyadék utánpótlás gyakorlatát – meleg alaplé és paszirozott paradicsom – egészen addig, míg meg majdnem teljesen meg nem puhul a paradicsomos rizottó, ami kb. 20 percet vesz igénybe.
- A koktél paradicsomokat negyedeljük fel és a felét süssük meg egy külön serpenyőben olívaolajon, vagy ha van rá lehetőség, akkor grillezzük meg, majd tegyük félre és ismételjük meg a folyamatot a cherry paradicsomok másik felével is. Előbbi a paradicsomos rizottóba kerül, útobbi a feltét lesz.
- Ha már kezd egészen puha lenni a rizs – kb 15-20 perc -, akkor tegyük hozzá a maradék zöldfűszert, a cukrot, a grillezett, vagy sült paradicsomot, az aprított szárított paradicsom nagy részét – ha van – és a sörélesztő pelyhet. Főzzük tovább kb. 5 percig az egyveleget gyakori kevergetéssel.
- Ha elkészült a paradicsomos rizottó, akkor tálalás előtt hagyjuk még fedő alatt puhulni 5-8 percig.
Megjegyzések
- A rizottót tálaljuk egy kis növényi parmezánnal, azaz sörélesztő pehellyel, grillezett paradicsommal és aprított szárított paradicsommal.
- Bár a fehérbor a rizottó alapját képezi, a paradicsomos rizottónál elhagyható, mivel a paradicsom alapból ad savasságot a fogásnak. Ha használunk bort hozzá, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt. Tévhit, hogy főzéshez bármelyik bor megteszi.
- Ha olajban elrakott szárított paradicsomot használunk, akkor felhasználhatjuk az olívaolaj helyett az üvegbe lévő paradicsomos olajat.
- A szárított paradicsom az istenek eledele, kár lenne kihagyni belőle.
- A grillezett paradicsomot is sózzuk meg, hogy gyorsan elveszítse a víz tartalmát és erőteljesebb íze legyen. Egy kis fokhagyma granulátummal pluszba még szórhatjuk.
- A paradicsomos rizottó – mint a többi primo – egy könnyed fogás, ami tulajdonképpen csak szénhidrát. Ezért célszerű tartalmas levessel, például bablevessel párosítani, vagy valami fehérjében gazdag feltétet sütni hozzá, például bazsalikomos, vagy füstölt tofut.