Magyaros receptek

Csak éppen húsmentesen

A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.

Egyszerű receptek

a dolgos hétköznapokra

Egyszerű, tápláló és egészséges vegán receptek a rohanó hétköznapokba. Jellemzői: ízletes, kevés alapanyagból áll, keveset kell vele foglalkozni és jól bírja a melegítést.

Főételek

Minden, ami tápláló és vegán

Egyszerűbb és bonyolultabb receptek, amelyek minden ebédlő asztalon megállják a helyüket.

Levesek

Tartalmasak és könnyedek egyaránt

Lélekmelengető gazdag levesektől kezdve, a krémleveseken át a hideg gyümölcslevesig mindent találhatsz.

  • All
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
Vegán babgulyás

Egy jó babgulyás télen és nyáron egyaránt megállja a helyét, főleg az utóbbi bográcsban. Szerencsére nekünk sem kell nélkülöznünk a magyar konyha véleményem szerint egyik legnagyobb művét, mivel a vegán babgulyás legalább olyan jó tud lenni, mint a hagyományos. A vegán babgulyás rendkívül ízgazdag és tartalmas, így önálló egytál ételként is megállja a helyét. A gőzölgő sűrű leves így tökéletes választás a borongós és hideg napok beköszöntével, illetve…

Vegán gulyásleves, vagyis a nagyon hamis gulyás

Ha bárkit megkérdezünk hazánkon kívül vagy belül, hogy mi jut eszébe a magyar gasztronómiáról, akkor majdnem biztos, hogy a gulyást fogja rá vágni. Kétségtelen, hogy a hagyományos parasztiétel az egyik legelterjedtebb magyar konyhai remek. Sajnos viszont alapjáraton messze van a húsmenteségtől. Szerencsére van egy változata – a hamis gulyásleves -, ami kímélőbb, azaz nem – de inkább csak kevesebb – húst tartalmaz. Azaz, hiába hamis a gulyás, attól…

Szejtán recept, elkészítése házilag és minden, amit tudni kell róla

A szejtán, vagy más nevén a búzahús egy kiváló vegán fehérjeforrás. Mi is valójában ez az egzotikusan hangzó étel? A szejtán alapját a búzasikér adja, ami tulajdonképpen a búza fehérje tartalma, a glutén. Ez az anyag felelős a búza ruganyoságáért, aminek köszönhető a búzából készült ételek szilárdsága és állaga. A búzahús kétharmadát a sikér adja, ami miatt rendkívül jó textúrája és igen magas fehérjetartalma van a szejtánnak, viszont…

Vegán túrógombóc, azaz a kölesgomboc

Ki ne emlékezne gyerekkorából a túrógombócra? Nekem is nagy kedvencem volt. Szerencsére a hamis túrógombóc, vagyis a kölesgombóc nem is egy új keletű vegán találmány. Régóta helye van a magyar konyhában, mivel a laktózintolerancia se egy divatos hóbort, ahogy arra sokan gondolnak. Ez pedig kapóra jön nekünk, hiszen némi változtatással és kiigazítással tökéletes vegán túrógombócot lehet varázsolni néhány kölesgombóc recept összegyúrásával. A másik nagy előnye, hogy attól se…

Vegán bableves recept

Egy ízekben, és tápanyagban gazdag bableves tökéletes választás a borongós, hűvösebb napokra. Egyszerre melegíti fel a szívet, és a lelket is, miközben egészségesen táplál. És ami a legjobb az egészben, hogy a bableves füstölt ízvilága nem elérhetetlen vegánként sem. Sőt, pofon egyszerű! Mitől lesz igazán jó a bableves? A bableves valószínűleg a magyar konyha egyik legkedveltebb és leglaktatóbb levese, aminek köszönhetően alapreceptként tekinthetünk rá. A dologban pedig az…

Nem tojásos vegán lecsó recept tofuval

Vegán lecsót semmivel sem bonyolultabb csinálni, mint egy hagyományost egy igen egyszerű oknál fogva: a lecsó alapból vegán. Végig pörgettem fejben a hagyományos magyar ételeket, és arra a felfedezésre jutottam, hogy egyben az egyetlen is.  A hagyományos alap receptben nincs más, mint paprika, paradicsom, hagyma, és fokhagyma. A lecsó fűszerezése se tartogat meglepetést: só és bors. A pirospaprikát pedig örök ita övezi, nekem személyszerint nem hiányzik belőle. Így…

Vegán Brassói tofuból – Alapok a magyar konyhából

Brassói tofuból? Miért ne! Gondoltam én, amikor azon morfondiroztam, mi legyen a következő menü. Egy jó darabig hanyagoltam a magyar konyhát, mivel nem igazán láttam benne nagy fantáziát. Azonban manapság egyre több hazai étel jut eszembe, hogy végül is nem is volt olyan rossz anno, miért ne adnék neki egy esélyt?  A kísérletezések során megállapítottam: a magyaros vegán ételek tényleg nem rosszak. Sőt! Úgyhogy a következő áldozat a…

Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék

A vöröslencsére sokan egzotikumként tekintenek, ami miatt nemigen mernek kisérletezni vele. Pedig nem kell egyből különféle dahlnak, vagy más bonyolultnak tűnő – vagyis ritka alapanyagokat igénylő – receptnek neki esni. Egy egyszerű paradicsomos vöröslencse főzelék is bőven megállja a helyét nemcsak a hétköznapokban.  Míg a hagyományosnak számító barna lencsének van egy jellegzetes “földhözragadt” íze, amitől végtelen mennyiségű fűszerrel se lehet maradéktalanul eltérni, addig a vöröslencséből könnyebb különféle izgalmas…

Vegán eperkrémleves főzés nélkül

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már berobbant a nyári meleg – bár lehet kicsit jobban mint kellett volna – és még tart az eperszezon. Ebben a hőségben mi sem tökéletesebb, mint egy hűsítő eperkrémleves főzés nélkül friss eperből egy kis extrával! Miért jó az eper? Az eperkrémleves legfőbb alapanyaga az eper természetesen. Nézzük meg, miért érdemes sokat fogyasztani belőle! Az eper hazánkban az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs,…

Egyszerű vegán paprikás krumpli füstölt tofuval

Anno gyerekkoromban még nem igazán rajongtam az olyan klasszikus magyar fogásokért, mint a paprikás krumpli. Mondjuk ennek elsősorban az volt az oka, hogy ezek ugyan nagyon egyszerűek, azonban emiatt túl gyakran is voltak. Aztán ahogy kirepültem otthonról, úgy a hagyományosan magyarnak számító ételek teljesen kikoptak az étrendemből. Miután vegán életmódra áltam át, még annyiszor se találkoztam velük. Magyaros ételek újrafelfedezése Vegánként a magyar konyhát sokáig nem igazán vettem…