egyszerű vegán lencsefőzelék
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek

Egyszerű vegán lencsefőzelék

A lencsefőzelék egy olyan hagyományos étel, amely szinte minden konyhában megtalálható világszerte, köztük a magyarban is. Bár az utóbbi évtizedekben méltatlanul háttérbe szorult a lencse, mint alapanyag, viszont a növényi alapú és egészséges táplálkozással reneszánszát élik a lencsés ételek. A vegán lencsefőzelék az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb étel.

Miért jó a vegán lencsefőzelék? Egyrészről, a lencse az egyik – a szójabab után – legjobb növényi fehérje forrás. 100 gramm száraz lencse több fehérjét tartalmaz, mint a csirkemell. Emellett számtalan értékes ásványi anyagot, vitamint és rengeteg rostot tartalmaz. Zsírtartalma pedig elhanyagolható, így kalóriatartalma is alacsony.

Továbbá a vegán lencsefőzelék elkészítése nagyon egyszerű és gyors. A többi hüvelyessel ellentétben nem kell a lencsét előzetesen beáztatni. A hagyományos barna lencse körülbelül 25-30 perc alatt elkészülni és bármelyik üzletben kapható, akárcsak a lencsefőzelék többi összetevője. Elkészítheted a vegán lencsefőzeléket tejföl nélkül, de manapság szinte bármelyik szupermarketbe találsz vegfölt is, ami tökéletesen illik hozzá.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
vegán lencsefőzelék recept

Vegán lencsefőzelék recept

Végtelenül egyszerű, gyors és egészségesen tápláló, mi kell még?

Hozzávalók 4 adag

Szerencsére nem kell semmit sem vadászni hozzá.

  • 500 gramm száraz lencse
  • 1 darabolt paradicsom konzerv (400 grammos)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej vöröshagyma (én szeretem, ha jó hagymás, de egy is elég, ha annyira nem preferálod.)
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2-3 burgonya
  • 2 babérlevél
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 db étkezési paprika (opcionális)
  • 1 db közepes paradicsom (opcionális)
  • 1 db vegföl (opcionális)
  • bors
  • olaj

Vegán lencsefőzelék elkészítése

Először is mossuk át kicsit a lencsét és nézzük át, néha szokott nem odaillő anyag is lenne például kavics formájában.

  • Olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát és tegyük hozzá az apróra vágott sárgarépát és paradicsomot, paprikát, ha használunk. A fehérrépát én nagyobb darabokba teszem bele, hogy a végén ki tudjam venni. Mire megfő a lencse, nem fog megpuhulni a fehérrépa.
  • Egy 5-10 percig süssük a zöldségeket, majd vegyük le a tűzről az edényt és keverjük el benne a pirospaprikát. Tegyük vissza a tűzre és öntsük fel 1 dl vízzel körülbelül és várjuk meg amíg elpárolog a víz.
  • Ha már szinte elpárolgott a víz, öntsük hozzá a darabolt paradicsom konzervet, a lecsöpögtetett lencsét, a kockára vágott burgonyát és a babérlevelet. Fedő alatt főzzük készre körülbelül 30-35 perc alatt.
  • Ha van kéznél vegföl, akkor hozzátehetjük habarás, vagy rántás formájában, de szimplán elkeverve teljesen jó. De a vegán lencsefőzelék tejföl nélkül is tökéletes.
    • Habarás: másfél evőkanál lisztet keverjünk simára a vegfölben, majd keverjük csomómentesre a vegán lencsefőzelékben.
    • Rántás: Olajon pirítsunk meg másfél evőkanál lisztet. Ha szép színe van a lisztnek, akkor a tűzről levéve hozzátehetünk egy teáskanál pirospaprikát, ha szeretjük a paprikás ízvilágot. Majd keverjük el simára pirított lisztet a vegfölel. Végül a rántás keverjük csomómentesre a főzelékben.
  • Hogy még krémesebb legyen a vegán lencsefőzelék bevethetünk még egy trükköt. Vegyük ki a babérleveleket a főzelékből, majd a botmixerrel egy kicsit pürésíthetjük itt-ott – tényleg ne sokat – a fözeléket. Végül keverjük össze az egészet.
lencsefőzelék vegán tejföl nélkül

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!