vegán minestrone leves
Vegán levesek,  Vegán receptek

Vegán minestrone leves

A Minestrone leves egy hagyományos olasz paradicsomos leves, aminek a receptje – akárcsak idehaza a gulyás – nagy eltérhet egymástól a különböző régiókban, vagy családok között. Egy biztos, a minestrone egy gazdag, zöldség alapú paradicsomos leves, ami gyakorta tartalmaz tésztát, babot vagy rizst. A felsorolt alapanyagok alapján jól látható, hogy a minestrone vegán alapból, vagyis vegetáriánus, mivel általában parmezánnal tálalják. De persze ez elhagyható.

Az olasz minestrone leves számtalan különböző zöldséget tartalmaz, vagyis tartalmazhat mivel nincs kőbe vésve. Ideális választás, ha éppen nem egy egyszerűbb zöldséglevest szeretnénk csinálni, hanem egy kicsit különlegesebbet. Az olasz paradicsom ideális választás, hiszen szinte bármilyen éppen idény zöldséget belerakhatunk. 

Ami nem hiányozhat, a jó sok paradicsom, vagy valamilyen formája. Szóval széles a repertoár: sárgarépa, fehérrépa, zeller, cukkini, spenót, kelkáposzta, karalábé, zöldbab és még sorolhatnám. Végezetül fehérbab, tészta vagy rizs zárja a sort. A minestrone levesből a klasszikus olasz füszerek sem hiányozhatnak: az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű. A vegán minestrone utolsó mozzanata parmezán helyett a sörélesztő pehely lehet, de igazából az se baj, ha teljesen kihagyjuk.

A minestrone egy igazi lélelekmelengető leves, ami tartalmilag felveszi a versenyt a jó öreg gulyással is, aminek vegán változatát a linkre kattintva ismerheted meg. A vegán minestrone leves gazdag és tartalmas, mégis könnyed, mivel elsősorban friss és egészséges zöldségekkel van tele, amit saját ízlésünk szerint variálható az idénynek megfelelően. Továbbá azok számára is bátran ajánlom, akik a paradicsomlevessel hadilábon állnak. Teljesen más ízvilágot nyújt a minestrone leves.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
vegán minestrone leves recept

Vegán minestrone leves recept

Szerencsére annyiban tér el a hagyományos olasz minestrone levestől, hogy a végén nem parmezánnal, hanem sörélesztő pehellyel – vagy semmivel – hintjük meg a paradicsomos levest.

Hozzávalók 6 személyre

Ahogy korábban írtam, ahány család, annyi minestrone leves. Szóval az alábbi hozzávalók szabadon variálhatóak.

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2-3 közepes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • egy közepes zeller fele, vagy egy kisebb
  • 2 kisebb burgonya
  • 100-120 gramm kelkáposzta vagy friss spenót
  • 1 közepes cukkini (200-300 gramm) vagy 250 gramm zöldbab (fagyasztott is jó)
  • 500 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 db darabolt paradicsom konzerv (400 grammos)
  • egy nagy konzerv fehérbab (nettó 500-550 gramm)
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • másfél teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • bors
  • olívaolaj
  • sörélesztő pehely (opcionális, tálaláshoz)
  • 250 gramm szarvacska, kagyló vagy hasonló méretű durumtészta (opcionális)

Minestrone leves elkészítése

Bár a recept maga egyszerű, viszont kell vele foglalkozni.

  1. Pirítsuk meg egy nagy edénybe olíva olajon az apróra vágott hagymát. Addig – ha nem tettük volna meg – aprítsuk fel a többi zöldséget: zeller, sárgarépa és a fehérrépa.
  2. Ha üveges a hagyma, akkor tegyük hozzá a felvágott zellert, sárgarépát és fehérrépát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát és borsot. 5-10 perc süssük közepes lángon. Vágjuk kockára a burgonyát, és tegyük félre sós vízbe.
  3. Tegyük hozzá az aprított paradicsomot, és öntsük fel még 1 liter vízzel, vagy zöldség alaplével. Tegyük hozzá a zöldfűszereket – oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet és a babérlevelet, majd fedő alatt 5-10 percig főzzük.
  4. Mehet a vegán minestrone-ba a lemosott előzetesen beáztatott burgonya, és a passzírozott paradicsom. 5-10 percig főzzük fedő alatt. Majd mehet bele az apróra vágott kelkáposzta (vagy spenót) és a kockára vágott cukkini (vagy zöldbab). Egy kis víz mehet hozzá, ha túl sűrűnek ítéljük a minestrone levest.
  5. Amennyiben tudjuk, hogy el fog fogyni a leves egy alkalomra, akkor tegyük bele a tésztát. Ha viszont sejtjük, hogy maradni fog a minestrone levesből, akkor inkább külön fözzük meg a tésztát és tálaláskor tegyünk bele.
  6. Ha megpuhult a burgonya és a tészta, akkor tegyük hozzá a paradicsomos leveshez a lecsöpögtetett babot. Keverjük el és készen is vagyunk!

A vegán minestrone levest tálalhatjuk ízlés szerint sörélesztő pehellyel, ha van kéznél. Szinte tökéletesen helyettesíti a parmezánt.

Megjegyzések

  • Ahogy korábban is említettem, a zöldségek szabadon variálható idénynek  megfelelően. A fűszerek és a paradicsom teszi igazán “minestrone” levessé. Legyél bátor, és tegyél bele bármit, ami tetszik és van!
  • Önmagában megállja a helyét a minestrone leves egytál ételként, de jól párosítható egy krémes szintén olasz fogással, a rizottóval.
  • Kihagyhatod a receptből a tésztát és/vagy rizst, ha valami laktatóbb ételt tervezzel mellé.
olasz paradicsomos minestrone leves vegán

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!