vegán sütőtökös pite recept
Vegán desszertek, édességek,  Vegán receptek

Vegán sütőtökös pite

A sütőtök egy csodálatos alapanyag, amit az tesz igazán nagyszerűvé, hogy bárhogy fel lehet használni. A sütőtököt a linkre kattintva ismerheted meg közelebbről. A sütőtökös pite egy remek és különleges nassolnivaló a hűvös hónapokra, amivel bármikor nagy sikert arathatsz. Ízben és aromában gazdag, krémes sütemény, ami kiváló alternatívája az almás pitének, illetve tökéletes választás az ünnepekben.

A sütőtökös pite tésztája semmiben sem tér el a többi pite receptől, szóval ha gyakorlottak vagyunk az almás pite készítésben, akkor ez sem fog gondot okozni. A krém viszont kicsit időigényesebb – viszont egyáltalán nem bonyolultabb -, ugyanis a vegán sütőtökös pitéhez először meg kell sütni a tököt. A füszerezése viszont elképesztő szabadságot ad, ahol kiélhetjük kreatívitásunkat.

A fűszeres sütőtökös pitében az édes és krémes sütőtök találkozik a különböző hazánkban leginkább karácsonyhoz köthető fűszerekkel, mint a szegfűszeg, fahéj, kardamon, szerecsendió és a gyömbér. A vegán sütőtökös pitének van még egy titkos összetevője, amitől extra krémes és különleges lesz az omlós sütemény. Ez nem más, mint a sűrű és ízgazdag kókusztej. Lássunk is neki!

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán sütőtökös pite recept

Hozzávalók

Pite tészta:

    • 300 gramm liszt (teljes kiőrlésű és sima tönkölyt fele-fele arányba ajánlom)
    • 180 gramm vegán margarin
    • 50-100 gramm cukor (ki mennyire szeretné édesen. A porcukor ajánlott, ha jó omlós tésztát szeretnénk)
    • Kb. 1 deciliter víz vagy növényi tej (hideg)
    • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
    • néhány csepp citromlé
    • 1 csipet só
    • Opcionálisan 1 tojáshelyettesítő
      • 1 teáskanál chia mag vagy lenmag őrlemény 3-szoros mennyiségű vízzel
      • 1 kávéskanál útifűmaghéj 3-szoros mennyiségű vízzel.

Vegán sütőtökös töltelék

  • 800-900 gramm sült sütőtök (kb 2 kilogrammos sütőtök)
  • 1 db kókusztej konzerv (bruttó 400 ml)
  • 50-100 gramm nádcukor (de akár ki is hagyható, attól függ mennyire szeretjük édesen, és milyen édes a sütőtök)
  • 2 teáskanál fahéj
  • ¾ teáskanál szerecsendió
  • ¾ kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál kardamom
  • vanília aroma
  • 1 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
  • opcionálisan reszelt narancs és/vagy citrom héj (bio, kezeletlen héjú)
vegán töltelék a sütőtökös pitéhez

Sütőtökös pite elkészítése

Először is süssük meg a sütőtököt a pitéhez a következő módon: 

  • A feldarabolt és megmosott sütőtököt 200°C-on körülbelül 50-60 perc süssük készre.
  • Az utolsó 10-15 percben fel tekerhetjük a sütőt 220-230°C-ra, hogy kicsit megpiruljon a teteje.
  • Ha szeretnénk kis karamellás ízvilágot a vegán sütőtök pitének, akkor a sütési idő felén meg szórhatjuk a sütőtök tetejét a krémhez szánt cukor egy részével.
  • Távolítsuk el a sütőtök héját, és a húsát pürésítsük villával, krumplinyomóval vagy botmixerrel.

Ha meg van a sütőtök, tekerjük le 180˙C-ra a sütőt vagy ki is kapcsolhatjuk, és állítsuk össze a tésztát.

  1. Külön készítsük el a tojáspótlót, ha használunk és tegyük félre. Keverjük össze a száraz összetevőket egy nagy tálba (cukor, liszt, szódabikarbóna, só). A lisztet célszerű szitálni, hogy igazán omlós legyen a tészta.
  2. Hidegen daraboljuk hozzá a margarint a száraz összetevőkhöz (nehezebb lesz így gyúrni, de így lesz omlós a tészta). Adjuk hozzá a folyadék felét és a tojáspotlót, majd kezdjük el dolgozni a tésztát. Nem lesz egyszerű feladat, de megéri.
  3. Addagolj hozzá annyi vizet, hogy összeálljon a tészta, de ne ragadjon. Ha összeállt a tészta, akkor egy kis részt vegyünk ki a tésztából (kb tizedét) és formázzunk mindkettő részből egy-egy gömböt és tegyük a hűtőbe állni kb fél órát. Addig melegítsük elő a sütőt, ha nem tettük volna még meg és tegyük 180°C-ra.
  4. Addig készítsük el a vegán sütőtökös tölteléket. Tegyünk minden összetevőt egy nagyobb edénybe és forraljuk össze. Ha egyszer felforrt a töltelék, akkor botmixerrel még krémesebbé és simábbá dolgozhatjuk. Tegyük félre kicsit hűlni fedő nélkül.
  5. Ha körülbelül fél órát állt a tészta, akkor nyújtsuk ki körülbelül 35 cm átmérőjű köré (valamivel nagyobbá, mint a pite forma). Helyezzük a tészta korongot óvatosan egy kimargarinozott, lisztel beszort piteformába. A túl nyúló tésztát óvatosan hajtsuk vissza. Egy 5-10 percig élő süthetjük a tésztát, hogy biztos megsüljön az alja is.
  6. Nyújtsuk ki a külön vett tészta golyót vékony négyzet alakra. Átlósan vágjunk másfél ujj széles csíkokat
  7. Oszlassuk el a sütőtökös krémet a pite formába egyenletesen, majd helyezzük rá a külön tészta csíkokat.
  8. Süssük készre a vegán sütőtökös pitét 25-30 perc alatt. Az utolsó 5 percben feljebb tekerhetjük kicsit a hőfokot.
vegán sütőtökös pite

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!