bolo rei recept boritó
Vegán desszertek, édességek,  Vegán receptek

Bolo rei, azaz a tradicionális portugál király torta

A bolo rei, vagyis a király torta, a portugál konyha –  ahol az édességek terén igencsak kiélezett a verseny – egyik legnagyobb remeke. Volt szerencsém anno egy fél évet eltöltenem Portugáliában erasmus révén az őszi szemeszterben. November derekán az üzletekbe és a pékségbe – kb minden harmadik épület pékség az ibériai országban – belépve egy eddig ismeretlen, de annál csodálatosabb illat ütötte meg az orromat. Egy színgazdag, csodálatos sütemény lepte el a polcokat bolo rei néven. A találkozás szerelem volt első ízlelésre. A bolo rei pont annyira része a portugál karácsonynak, mint a bejgli a magyarnak. A vegán bejgli receptet a linkre kattintva érheted el.

Portugáliában  bolo rei nélkül nincs karácsony. Az ízletes portugál király torta egy rendkívül felturbózott gyümölcskenyér, minden földi jóval. De ami a szívét és a lelkét adja a különlegességnek, az a portói bor. A portói bor – vagyis borlikőr – kizárólag Alto Douro borvidékén készül szigorú előírások mellett. A portói bor egy nagyon különleges desszert bor, ami hihetetlenül édes, magas az alkoholtartalma és rendkívül gyümölcsös ízvilágú. Semmilyen más borhoz nem fogható, úgyhogy nemcsak a bolo rei készítéshez és karácsonyhoz ajánlom.

Visszatérve a bolo rei-re, a gyümölcskenyér különleges ízvilágát a fent említett portói bor adja. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket, – amik a kis Jézust köszöntő három király pompáját hivatottak ábrázolni -, ebbe az édes és aromában gazdag portói borba kell áztatni. Illetve a tésztájába is kerül a nedűből. Emellett a különböző magvak – mandula, mogyoró, fenyőmag – tovább fokozzák a bolo rei különlegességét. November közepétől kezdve egészen vízkeresztig sütnek Portugáliában király tortát és a hagyomány szerint egy fava babot – lóbabot – sütnek a tésztájába, és aki megtalálja, az fogja fizetni a bolo reit következő évben.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Bolo rei recept

Bár a király torta elkészítése kissé macerás, viszont bonyolultnak nem bonyolult és megéri időt fordítani rá. Portugál kalandom óta a vegán életmód felé fordultam, így a hagyományos receptet vegán változatba kísérleteztem ki az utóbbi években, ami annyiból áll, hogy kihagyom belőle a tojást.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt (én tönkölylisztet használok hozzá, mivel nagyon jól illik hozzá az íze és teljes kiörlésűt, illetve finomat fele-fele arányban.)
  • 30 gramm friss élesztő
  • 150 gramm kandírozott vegyes gyümölcs
  • 150 gramm aszalt vegyes gyümölcs
  • 50 gramm vegyes magvak – szeletelt mandula, mogyoró, fenyőmag, dió és egyéb más, ami egy gyümölcskenyérhez illik
  • kb 1,5 dl portói bor (lehet, hogy több is kell, hogy ellepje a gyümölcsöket, de a tésztába nem kell több)
  • 1 dl növényi tej vagy víz
  • 100 gramm vegán margarin
  • 80 gramm nádcukor (kevesebb is elég lehet, a gyümölcsök és a bor igencsak megédesíti.)
  • 1 bio citrom héja
  • 1 bio narancs héja
  • csipet só
  • Egy szem száraz lóbab, vagy hasonló nagyszemű (opcionális)
  • Opcionálisan 1 db tojás pótlása – enélkül is tökéletes, de ha valaki biztosra akar menni
    • 1 teáskanál chia mag, vagy őrölt lenmag + háromszoros mennyiségű víz, vagy
    • 1 kávéskanál útifűmaghéj + háromszoros mennyiségű víz

Vegán király torta elkészítése

Nem tagadom, nem lesz egyszerű a bolo rei sütése, de nagyon megéri, és nehéz elrontani, már ha kicsit odafigyelünk.

  1. Áztassuk be a portói borba az aszalt és kandírozott gyümölcsöket legalább 1-2 órára, de az a legjobb, ha fél, vagy akár egy egész napra úgy hagyjuk sütés előtt.
  2. Futassuk fel az élesztőt: Melegítsük fel a vizet vagy a növényi tejet langyosra – ne túl melegre -, keverjük bele a cukor egy részét, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt is. Tegyük félre naptól védve körülbelül 15 percre, hogy felfusson az élesztőgomba.
  3. Addig egy nagy keverőtálba mérjük ki, és keverjük össze a száraz összetevőket.
  4. Ha felfutott az élesztő, akkor keverjük hozzá a száraz összetevőkhöz.
  5. Csepegtessük le a beáztatott gyümölcsöket, majd egy deciliter portói borral karöltve 100 grammot keverjünk a kandírozott és az aszalt gyümölcsből is a tésztához és a tojás helyettesítőt, illetve az egy szem babot, ha használunk és van. A többi a díszítéshez kell.
  6. Dolgozzuk össze az összetevőket. Nem lesz a legegyszerűbb feladat, mivel a bor rendkívül ragadós. Ha megvagyunk vele, akkor fedjük le és tegyünk meleg, naptól védett helyre dagadni 1-2 órára, hogy legalább a duplájára dagadjon a tészta. 50-60°C-ra melegített sütőbe is betehetjük a biztos siker érdekében.
  7. Ha megdagadt a tészta, akkor jöhet a bolo rei klasszikus koszorú alakjának formálása. Formázzunk kör alakú koszorút és a közepébe tegyünk valami kör alakú, sütőbiztos bögrét vagy poharat. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet bántsuk a tésztát. Ha meg vagyunk vele, fedjük le konyharuhával és hagyjuk kelni körülbelül 1 óráig. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  8. Díszítsük fel a bolo rei-t a maradék aszalt és kandírozott gyümölccsel, illetve a magvakkal.
  9. Süssük készre 35-45 perc alatt körülbelül. Végezetül, hogy ha nagyon karácsonyiasan szeretnék csinálni, megszorhatjuk a tetejét porcukorral.
portugál bolo rei vegán
Biztos lehetsz benne, hogy mindenkinek felkelti az érdeklődését!

Megjegyzések: aki megtalálja a babot, ő süti következő évben a bolo rei-t! A maradék portói bort pedig ne felejtsük el meg inni!

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!