Magyaros receptek

Csak éppen húsmentesen

A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.

Egyszerű receptek

a dolgos hétköznapokra

Egyszerű, tápláló és egészséges vegán receptek a rohanó hétköznapokba. Jellemzői: ízletes, kevés alapanyagból áll, keveset kell vele foglalkozni és jól bírja a melegítést.

Főételek

Minden, ami tápláló és vegán

Egyszerűbb és bonyolultabb receptek, amelyek minden ebédlő asztalon megállják a helyüket.

Levesek

Tartalmasak és könnyedek egyaránt

Lélekmelengető gazdag levesektől kezdve, a krémleveseken át a hideg gyümölcslevesig mindent találhatsz.

  • All
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
Vegán bejgli recept

A bejgli a leghagyományosabb magyar karácsonyi sütemény, ami az ünnepek alatt ilyen vagy olyan formában szinte minden háztartásban felbukkan. Szerencsére nekünk növényi alapon étkezöknek se kell lemondani róla, hiszen a vegán bejgli ugyanolyan jó, mint az eredeti, és ugyanolyan könnyű – vagyis inkább nehéz – elkészíteni, mint az eredetit. Miben különbözik a vegán bejgli a hagyományostól? Csak néhány összetevőben: míg a hagyományos receptben legtöbbször vajat, tejet – idönként…

Vega frankfurti leves

A frankfurti leves méltán az egyik legkedveltebb téli leves. Egyszerre tartalmas, tápláló, lélekmelengető és egészséges is tud lenni egy kis odafigyeléssel. De ami számunkra a legfontosabb, egy igen egyszerű huszárvágással az eredetiből vegán frankfurti leves lesz. Noha a virslik döntő többsége több szóját és egyéb adalékanyagot tartalmaz, mint hús, de biztos, ami biztos cseréljük le vegán virslire, vagy szimplán hagyjuk ki belőle, ami mondjuk vétek lenne. Meg természetesen…

Bolo rei, azaz a tradicionális portugál király torta

A bolo rei, vagyis a király torta, a portugál konyha –  ahol az édességek terén igencsak kiélezett a verseny – egyik legnagyobb remeke. Volt szerencsém anno egy fél évet eltöltenem Portugáliában erasmus révén az őszi szemeszterben. November derekán az üzletekbe és a pékségbe – kb minden harmadik épület pékség az ibériai országban – belépve egy eddig ismeretlen, de annál csodálatosabb illat ütötte meg az orromat. Egy színgazdag, csodálatos…

Vegán mézeskalács recept

Ha karácsony, akkor mézeskalács, amiről növényi alapon se kell lemondanod. Bár a vegán mézeskalács nos hát, kicsit paradox módon hangzik, azonban könnyen megvalósítható. A tojás nélküli mézeskalács nem egy nagy ördöngösség, mivel tapasztalataim alapján – mint oly sok más receptben – pont ugyanolyan a végeredmény tojással, mint anélkül. Irány egyből a recept! A vegán mézeskalácsnál a méz okozhat némi fejtörést. Hiszen, hogy lehet valami mézeskalács méz nélkül? Nos,…

Vegán szójapörkölt recept

A pörkölt a magyar konyha egyik legalapvetőbb étele. Alapja sok más magyaros fogáshoz hasonlóan a vöröshagyma, a pirospaprika és valamilyen húsféle. Szerencsére hihetetlen egyszerűen lehet csinálni vegán pörköltet is, csak az utóbbi alapanyagot kell kicserélni. Állaga, füszerezhetősége és tápértéke miatt a szója pörköltre esett a választásom ezúttal. A szójapörkölt ugyanolyan fehérje gazdag fogás, mint a hagyományosnak számító húsból készült változata. Hogy lehet valami pörkölt hús nélkül, kérdezik sokan.…

Vegán pásztorpite vöröslencséből

A pásztorpite, vagy eredeti nevén Shepherd’s pie egy igazi klasszikus brit recept, aminek a hagyománya több évszázadra visszanyúlik. Egy lélekmelengető és tápláló étel, ami az itthon méltán népszerű rakott ételekhez hasonlítható. A pásztorpite alapját egy fehérjében gazdag, zöldséges ragu adja, amire egy krémes burgonyapüré kerül. Mindez végül a sütőben áll össze egy igazán tartalmas fogássá, a vegán pásztorpitévé. Már ha eltérünk a klasszikus pásztorpite recepttől, ami sajnos marhahúsból,…

Vegán Sütőtök krémleves ünnepi ízvilággal

Kevés jobb dolog kerülhet az asztalra egy hüvös és borongós őszi napon, mint egy vegán sütőtökkrémleves. A krémes sütőtökleves egyszerre szívmelengető és pikáns, összességében egy igazi kulináris élvezetet nyújt. Emellett a vegán sütőtökkrémleves elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors is, már ha a tök sütési idejét nem számítjuk bele. A sütőtököt akár napokkal korábban is megsüthetjük, amikor ráérünk. Maga a vegán sütőtök krémleves elkészítése körülbelül fél órát vesz igénybe.…

Vegán lencse dahl zöld lencséből

Indiában a lencse dahlnak nagy hagyománya van. A különböző lencsefajták, a barnától kezdve a vörösön át a feketéig az indiai konyhában előkelő helyet foglalnak el és az ízvilágot erőteljes, pikáns fűszerek határozzák meg. A kettő ötvözetéből igazán ízgazdag és tápláló egy tál ételt lehet varázsolni lencse dahl vagy curry formájában. A zöld lencse dahl egyszerre kiadós és egészséges, illetve ami a legfontosabb, természetes módon vegán és fehérjedús. A…

Vegán palacsinta recept

Amilyen egyszerűnek tűnik a palacsinta készítés, annyira sok a buktató is benne. Nincs ez másképp a vegán palacsintával sem. Mi kell hozzá? Egy kiváló tej és tojásmentes palacsintatészta recept, egy – vagy kettő, hogy felgyorsítsuk a sütögetést – jó minőségű palacsintasütő serpenyő, illetve egy kis türelem és odafigyelés. Sajnos a vegán palacsinta kicsit talán nehezebb, mint a hagyományos, ugyanis a tojás összetartó ereje és textúra javító hatása hiányozhat.…

Vegán zöldborsófőzelék majdnem egyenesen gyermek koromból

A zöldborsó főzelék régi nagy kedvencem gyerekkoromból. Köszönhetően annak, hogy hihetetlen egyszerű és gyors az elkészítése – főleg ha fagyasztotból csináljuk – igen gyakran került az asztalra is. Szerencsére a vegán zöldborsó főzelék se bonyolultabb semmivel, a különbség csak annyi, hogy ez tej nélkül készül. Jobban mondva a “rendes” tejet növényi telre kell cserélni és már kész is a vegán zöldborsófőzelék. Zöldborsófőzelék mirelit borsóból? Minden gond nélkül! Ha…