Magyaros receptek

Csak éppen húsmentesen

A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.

Egyszerű receptek

a dolgos hétköznapokra

Egyszerű, tápláló és egészséges vegán receptek a rohanó hétköznapokba. Jellemzői: ízletes, kevés alapanyagból áll, keveset kell vele foglalkozni és jól bírja a melegítést.

Főételek

Minden, ami tápláló és vegán

Egyszerűbb és bonyolultabb receptek, amelyek minden ebédlő asztalon megállják a helyüket.

Levesek

Tartalmasak és könnyedek egyaránt

Lélekmelengető gazdag levesektől kezdve, a krémleveseken át a hideg gyümölcslevesig mindent találhatsz.

  • All
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
Sütőben sült csicseriborsó fasírt

Előre bocsátom, hogy ez nem egy falafel recept, hanem egy csicseriborsó fasírt. Mi a különbség, ha mindkettő tulajdonképpen egy sült csicseriborsó massza? Az elkészítési módja és a füszerezése. Ahogy a mondás is tartja, minden falafel csicseriborsó fasírt, de nem minden csicseriborsó fasírt falafel. A különbség a kettő között nem a kitinből álló fedőszárny, mint a rovar és a bogár között (ez belém égett az általános iskolában), hanem a…

Karfiolkrém, tészta szósz

A karfiolkrém ötletét egy igen csak cudar délelőtt adta, amikor semmi kedvem nem volt kimozdulni venni ezt-azt. Úgyhogy maradt a hűtő razzia. Viszont a hűtő se volt csordultig tele, de legalább egy szép nagy karfiol árválkodott benne. Már párszor próbálkoztam különböző brokkoli, és karfiolkrémmel tésztához, de soha nem aratott túl nagy sikert. De sose szabad feladni, gondoltam én és újra nekiveselkedtem egy karfiolós tészta szósznak. A kiindulási alapja…

Brokkolis krumplipüré

A brokkolis krumplipüré egy kicsit zöldebb, egy kicsit egészségesebb és egy kicsit íz gazdagabb, mint a hagyományos. Pont annyira, hogy még azok számára is tökéletes, akik irtóznak az olyan szuper egészséges zöldségektől, mint a brokkoli. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni a brokkolis krumplipürét, mint a simát. Najó, egy kicsit azért igen, mivel vagy ki kell fagyasztani a brokkolit, vagy puhára kell párolni. De megéri, ha egy kicsit el…

Csicseriborsó dahl

A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó. A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű…

Vegán burgonyás medvehagyma pogácsa

Mi lehet jobb, egy pihe-puha burgonyás pogácsánál? Egy pihe-puha burgonyás pogácsa medvehagymával! A medvehagyma nem csupán egy tavaszi kincs az erdőkben, hanem egy igazi gasztronómiai csemegének is számít. A medvehagyma jellegzetes illata és lágy, fokhagymás, hagymás íze számtalan receptet fel tud dobni. Az egyik legnépszerűbb fúzió a medvehagymás burgonya pogácsa. A legjobb az egészben, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos. Legalábbis ami a konyhai manővert illeti, de…

Medvehagyma krémleves

A medvehagyma krémleves egy igazán különleges, és ízgazdag étel, ami tökéletes nyitánya a tavasznak. A medvehagyma az első melengető tavaszi napsugarakkal együtt már kora márciusban megjelenik az erdőkben. Hazánkban a Mecsekben, a Bakonyban biztosan, de sok más hűvös, ártéri erdőben – például a Szigetköz környékén –  medvehagyma mezőkre lelhetünk. A vadfokhagyma levelei szélesek, szív alakúak és élénk zöld színben tündökölnek. A legfontosabb tulajdonsága, és egyben ismertető jegye, hogy…

Vegán muszaka, avagy a görög rakott padlizsán hús nélkül

Ha Görögországba, vagy Ciprusra utazunk, akkor legalább annyiszor láthatjuk a muszaka – vagyis moussaka – feliratot az éttermek oldalán, mint idehaza a gulyást, vagy a lángost a Balaton parton. Sőt, alapból nagyon sok helyen elterjedt a vega muszaka, ami ugyan húsmentes, viszont tejet sajnos tartalmaz. Azonban a vegán muszaka se nagy ördöngösség, de erről majd később. Először is, mi is az a muszaka? Egy elképesztő görög találmány, ami…

Vegán almás pite

Az almáspite egy igazi klasszikus, ami szinte minden nemzet konyhájában szerepel és a világ minden pontján fogyasztanak ilyen, vagy olyan változatban. Ami persze nem csoda, hiszen az édes és fűszeres almás töltelék és a omlós tészta fúziója egyszerűen tökéletes. A másik nagy pozitívuma az almás pitének, hogy az alma egész évben elérhető és a recept se bonyolult, ami a vegán almás pitéről is épp úgy elmondható. Mi a…

Vegán rakott karfiol besamel mártással

Ha egyszere tartalmas és mutatós fogást keresünk, akkor a vegán rakott karfiol tökéletes választás. Hiszen a húsmentes rakott karfiolban is minden benne van, ami egy teljesértékű étkezéshez kell, ráadásul diétás is. A recept alapját a szuper egészséges karfiol, a fehérjében gazdag tofu, és az alacsony glikémiás indexszel rendelkező bulgur adja. Végül vegán rakott karfiolt a besamel mártás koronázza meg. Továbbá a paradicsomról se feledkezzünk meg, ami remekül passzol…

Vegán pak choi tofuval

Időnként fel fel bukkan az áruházakban a pak choi, vagyis a bordáskel, ami mindig felkelti az érdeklődésemet. Nem történt ez másképp most sem. A bordáskel típikusan az ázsiai konyha alapanyaga, így hát ennek szellemében ilyen ízvilággal is képzeltem el. Így alapból a pak choi mellé tofu és szója szósz került, a többi hozzávalót pedig a hűtő kisöprés döntötte el. Így a vegán pak choi receptbe édes pirospaprika, több…