Magyaros receptek
Csak éppen húsmentesen
A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.
Egyszerű receptek
a dolgos hétköznapokra
Egyszerű, tápláló és egészséges vegán receptek a rohanó hétköznapokba. Jellemzői: ízletes, kevés alapanyagból áll, keveset kell vele foglalkozni és jól bírja a melegítést.
Főételek
Minden, ami tápláló és vegán
Egyszerűbb és bonyolultabb receptek, amelyek minden ebédlő asztalon megállják a helyüket.
Levesek
Tartalmasak és könnyedek egyaránt
Lélekmelengető gazdag levesektől kezdve, a krémleveseken át a hideg gyümölcslevesig mindent találhatsz.
- All
- Vegán receptek
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
A tészta receptek igen népszerűek nálunk több okból is. Egyrészről, gyorsan elkészülnek, nagyon szabadon lehet variálni az alapanyagokat és tészta – szinte – mindig van otthon. Másrészről feleségem gyengéje a tészta. Plusz nem utolsó sorban nagyon egyszerű vegán tésztát összedobni, mivel a durumtészta alapból – legalábbis szinte mindig – tojásmentes, a teljes kiőrlésű szintén, sima búzalisztből készültet pedig nem érdemes venni. A vegán tészta receptekben az a legjobb,…
A gévagomba egy igen közkedvelt gombafajta idehaza. Nekem is nagy kedvencem, mivel könnyen elkészíthető, nagyon jó fűszerezhető és kiváló állaga, textúrája van. A húsmentes életmódot folytatók számára még érdekesebb lehet a sárga gévagomba, mivel texturájában, és ízében nagyon hasonlít a csirkemellre. Szóval ha vegán vagy, és hiányzik a csirkemell rizs kombó, akkor a gévagomba biztos be fog jönni. Nem véletlen hívják sok helyütt “erdei csirkének”. A sárga gévagombával…
Eme fokhagymás brokkoli szószt is a zöld életvitel segítette elő, azaz vásárlás helyett inkább hűtőtakarítást választotam. Persze bevallom, a lustaság is közrejátszott. Szóval abból kellett valamit össze dobnom, ami otthon volt, és éppen nem sok minden volt. Azonban szerencsémre volt egy szép brokkoli, amit már korábban vettem, hogy majd lesz valami, meg néhány vegföl árválkodott, amik lejárati dátuma közelített a vége felé. Az ötlet adta magát, mi sem…
Az Alfredo szósz, mint sok más tészta szósz itáliai konyhában gyökerezik. A világszerte ismert sűrű szósz Alfredo di Lelio olasz séf agyából pattant ki, amikor beteg, étvágytalan feleségének szeretett volna valami tartalmas, de egyszerű ételt összeállítani. Az általa összeállított tészta étel valóban igen egyszerű lett, mivel nem áll másból, mint sajtból, tejszínből, vajból, fokhagymából no meg az utánozhatatlan olaszt tésztából. Szerencsére mindegyik hozzávaló helyettesíthető növényi alapanyaggal. Amilyen egyszerű,…
Ha húsvét, akkor tojás minden mennyiségben. Legalábbis így volt, amíg meg nem ismertem a vegán életmódot. Úgyhogy a tojás ugrott, de mégis csak jó lenne valami ahhoz hasonló, már csak a hagyományok miatt. Így született a vegán tojáskrém, ami a legegyszerűbb kombinációra épül, amivel a tojásos ízvilág előhívható: fekete só és tofu. A többi összetevő pedig a klasszikus hideg saláta receptekből ismerősek lehetnek: majonéz – tojásmentes persze -,…
Ez a recept tulajdonképpen egy vegán bolognai spagetti egy extra lépéssel. Najó, kettővel, mivel a besamelt is el kell készíteni, majd utána kell berakni a vegán rakott tésztát a sütőbe. Szóval, a csőben sült tészta három elemből áll: egy klasszikusnak mondható bolognai szósz, szabadon választott durum tészta – én választásom a korábban említett spagettire szokott esni -, amit a fehér szósz zár le. Ha nagyon hedonisták vagyunk, és…
Előre bocsátom, hogy ez nem egy falafel recept, hanem egy csicseriborsó fasírt. Mi a különbség, ha mindkettő tulajdonképpen egy sült csicseriborsó massza? Az elkészítési módja és a füszerezése. Ahogy a mondás is tartja, minden falafel csicseriborsó fasírt, de nem minden csicseriborsó fasírt falafel. A különbség a kettő között nem a kitinből álló fedőszárny, mint a rovar és a bogár között (ez belém égett az általános iskolában), hanem a…
A karfiolkrém ötletét egy igen csak cudar délelőtt adta, amikor semmi kedvem nem volt kimozdulni venni ezt-azt. Úgyhogy maradt a hűtő razzia. Viszont a hűtő se volt csordultig tele, de legalább egy szép nagy karfiol árválkodott benne. Már párszor próbálkoztam különböző brokkoli, és karfiolkrémmel tésztához, de soha nem aratott túl nagy sikert. De sose szabad feladni, gondoltam én és újra nekiveselkedtem egy karfiolós tészta szósznak. A kiindulási alapja…
A brokkolis krumplipüré egy kicsit zöldebb, egy kicsit egészségesebb és egy kicsit íz gazdagabb, mint a hagyományos. Pont annyira, hogy még azok számára is tökéletes, akik irtóznak az olyan szuper egészséges zöldségektől, mint a brokkoli. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni a brokkolis krumplipürét, mint a simát. Najó, egy kicsit azért igen, mivel vagy ki kell fagyasztani a brokkolit, vagy puhára kell párolni. De megéri, ha egy kicsit el…
A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó. A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű…