Ázsiai jellegű shiitake gomba leves pak choival és mei tésztával
Tartalomjegyzék
ToggleA shiitake gomba az egyik nagy kedvencem, csak sajnos igen ritkán lehet hozzájutni, főleg szép és friss állapotában. Ha viszont a bolygók együttállásának köszönhetően pont sikerül beszerezni szép mennyiségben shiitake gombát, akkor jön a nagy morfondirozás, hogy mi legyen vele. Olyan nagy mennyiségben, hogy önállóan megállja a helyét nem igen veszek, mivel sajnos az ára nem mondható alacsonynak.
A cudar késő őszi idő pont kedvezett az inspirálodásnak: egy igazán gazdag és lélekmelengető leves lett a célkitűzés. Shiitake gomba leves révén ázsiai ízvilágban gondolkodtam, így az alap a szójaszósz (sajnos miso pastám nincs, még), a gyömbér és a szezámmagolaj lett. Ehhez jött színes extrának a pak choi, és a pontot az i-re a mei tészta tette. Már régóta porosodott a szekrényben egy jó kis teljeskiörlésű mei tészta arra várva, hogy valami olyan étel készüljön, amihez illik. Hát eljött az ideje a shiitake gomba levesben!
Shiitake gomba leves
Nem bonyolult a recept és körülbelül 1 órát kell rászánni mindennel – kivétel mosogatás – együtt.
Hozzávalók
- 300 gramm shiitake gomba,
- 2 közepes sárgarépa,
- 1 ujjnyi friss gyömbér (4-5 gramm),
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 db közepes vöröshagyma,
- 1,5 liter zöldségleves alaplé (vagy egy leveskockával csalhatunk),
- 2 evőkanál miso paszta (vagy szójaszósz, vagy vegán worcester szósz),
- 2 evőkanál szójaszósz (akkor is, ha miso paszta helyett is szójaszószt használunk),
- 1 pak choi (bordáskel),
- 1 csomag (250 gramm) mei tészta
- 1 csomag (180 gramm) marinált tofu
- 1 teáskanál rizsecet (opcionális),
- 1 db zöldhagyma (opcionális),
- chili (opcionális)
- metélőhagyma,
- só,
- bors,
- szezámmagolaj (másfajta is megteszi)
Elkészítése
- Szezámmag olajon pirítsuk addig a reszelt gyömbért és fokhagymát, míg illatozik (Kb. 2-3 perc).
- Tegyük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, 1-2 perc mulva a sárgarépát is. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk le őket 4-5 percig.
- Tegyük hozzá az aprított shiitake gombát, újabb 4-5 perces sütögetés jön.
- Locsoljuk meg szójaszósszal és miso pasztával – ha van – a zöldségeket és a gombát, majd forgassuk át alaposan.
- Öntsük fel másfél liter zöldség alaplével, vagy vízzel és leveskockával. Tegyük hozzá a chilit és borsot ízlés szerint.
- Közepesen lángon főzzük 15-20 percig. Addig aprítsuk fel a pak choi-t és kockázzuk fel a tofut.
- Ha megpuhult a sárgarépa, akkor tegyük hozzá zöldhagymát, a bordáskelt és arizsecetet, ha van. 2-3 perc mulva mehet bele a tofu és a metélőhagyma.
- Újabb pár percet követően tegyük hozzá a mei tésztát és főzzük készre kb. 5 perc alatt.
Ha készen vagyunk tálalhatjuk is a pak choi-os shiitake levest egy kis szezámmaggal megszórva.
Megjegyzések
- A sózással óvatosan, a legtöbb szójaszósz önmagában elég sós.
- Tehetünk hozzá más zöldségeket is, ha még színesebbé szeretnénk varázsolni, például édes pirospaprikát.
- Más gombával is remekül szuperál, de inkább a kisebb, de intenzívebb ízű fajtákat ajánlom, mint például a shimeji gomba.
- A shiitake leveshez más tészta is remekül illik, nemcsak az ázsiai jellegűek.
- A shiitake gomba nemcsak hihetetlenül ízletes, hanem szuper egészséges is. Erről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.