Vega Stroganoff
A stroganoff – vagy stroganov -, az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz étel. Nevét 18 század egyik legmeghatározóbb orosz nemesi családja után kapta. A stroganoffról az első feljegyzés 1871-ből származik, szóval ősi receptnek aligha nevezhető. De még csak orosznak se teljesen, mivel inkább egy kontinentális fúziós recept, amiben a francia konyha erősen dominál. De ettől igazán tökéletes. A receptnek rengeteg változata van, amiben ami közös bennük, az a tejszínes mustáros alap gombával, és valami savanyúval.
No meg a bélszín, de azt inkább skippeljük, hiszen vega stroganoffról van szó. A hús nagyon egyszerűen helyettesíthető szejtánnal, vagy tofuval. A tofunak kicsit markánsabb íze van, főleg ha füstöltet használunk, ami pluszt ad a vegán stroganoffhoz, ugyanakkor nagyon dominálni is tud. Ezért érdemes lehet kiprobálni kifejezetten húspotlásra készült termékkel, vagy szejtánnal. A tejszín könnyen helyettesíthető növényi változattal, és a tejföl se okoz manapság akadályt. Az édeskés növényi tejszín a savanykás vegföllel tökéletes harmóniát alkot.
Vega Stroganoff recept
Mindennel együtt, körülbelül másfél órát vesz igénybe a fogás elkészítése.
Hozzávalók
- 750 gramm gomba (barna csiperke ideális)
- 3 x 180 gramm tofu
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 0,5 evőkanál dijoni mustár
- 3 evőkanál szójaszósz (vagy 2 és egy evőkanál vegán worchester/miso pasta)
- 1 púpozott tk kakukkfű
- 1 púpozott tk pirospaprika
- margarin/olaj
- 1 doboz (250 ml) növényi tejszín
- 1 doboz (150 gramm) vegföl
- 2 szál újhagyma, vagy 1 póréhagyma
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 400 ml zöldségalaplé (vagy ¾ leveskockával melegvíz)
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 150 ml száraz fehérbor
- 1 púpozott tk petrezselyemzöld
- 25-30 gramm margarin, vagy olaj
- só
- bors
Nokedli:
- 300 gramm liszt (graham, tönköly, teljes kiőrlésű fele arányban, bármi jöhet)
- kb. 3,5-4 deciliter meleg víz,
- só,
- Petrezselyem, metélőhagyma (opcionális)
- 1 evőkanál olaj (opcionális)
Elkészítése
- Egy nagy serpenyőben margarinon, vagy olajon piríitsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Ha elég nagy serpenyőnk van, akkor néhány perc elteltével hozzátehetjük a kockára vágott tofut is. Ha nem, akkor jobb, ha külön serpenyőben pirítjuk meg a tofut.
- 4-5 perc elteltével reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát és az karikákra vágott póré-, vagy újhagymát. A nagyon sötét zöld részét tegyük félre a hagymának, inkább használjuk fel más célra.
- Újabb 4-5 perc elteltével tegyük hozzá az apróra vágott gombát, és kicsit sózzuk, borsozzuk meg az egészet, ha eddig nem tettük volna. Óvatosan a sóval, mivel a szójaszósz ami később belekerül nagyon sóssá tudja tenni az egészet.
- Várjuk meg, míg a gomba alól elpárolog a lé, amit ereszt. Ez kb negyed óra. Ezt követően öntsük fel a fehérborra.
- Melegítsük meg a zöldségleves alaplevet, vagy forró vízben keverjünk el leveskockát. Tegyük hozzá a lisztet, a szójaszószt, a pirospaprikát, a mustárt, a sörélesztő pelyhet és keverjük el csomómentesen.
- Várjuk meg, míg a fehérbor nagy része elpárolog, majd öntsük fel az előzőleg összeállított mixszel.
- Ha felforrt a vega stroganoff, akkor tegyük hozzá a növényi tejszínt és a vegfölt is. Keverjük el alaposan, majd jöhet a kakkukfű és a petrezselyemzöld is.
- Ha újra felforrt az egyveleg, akkor még kb. 5 percig kevergessük és meg is vagyunk a vegán sztroganovval.
Tojásmentes nokedli a vega sztroganoffhoz
- Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, majd keverjük el a sóval. Mérjünk ki legalább 4 deci meleg vizet. Illetve egy nagy lábosba tegyünk fel forrni vizet.
- Tegyünk egy evőkanál olajat a liszthez. majd öntsük fel a víz felével és kezdjük bele a tészta eldolgozásába.
- Óvatosan adagoljuk a folyadékot a liszthez addig, míg sürű, de még folyékony masszát kapunk. Olyan sűrűnek kell lenni a nokedli tésztának, hogy a szagatton magától ne folyón át, viszont rásegítéssel gond nélkül átmenjen.
- Pihentessük a tésztát egy 4-5 percig (Opcionális)
- Szaggassuk a tésztát lobogó vízbe. Onnantól számítva 5-6 percig főzzük a nokedlit, hogy feljöttek a víz felszínére.
- Szűrön öblítsük le a nokedlit, hogy ne ragadjon össze.
A vegán stroganovhoz más apróbb (könyök, fusili) tészta is jól illik, de jöhet rizs is, vagy sok minden más.
Megjegyzések
- Bármilyen húspotlóval lehet pótolni az eredetileg receptben található bélszínt.
- Gyorsan és alaposan mossuk meg a gombát, majd hagyjuk csöpögni, hogy kevésbé legyen vizes főzés közben.
- Bármilyen gomba megfelel a vega stroganoffhoz, de a barna csiperke az egyik legjobb választás szerintem.