mi az a vöröslencse
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a vöröslencse és milyen jótékony hatásai vannak?

A vöröslencse egyike a méltánnépszerű lencseféléknek. Ez a fajta elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhába vált alapvető hozzávalóvá. Ez a hüvelyes Magyarországon csak az utóbbi időben kezdett elterjedté válni köszönhetően annak, hogy jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a vöröslencséről, és annak élettani hatásairól!

Vöröslencse jótékony hatásai

Kezdjük a legfontosabb szemponttal, vagyis azzal, hogy miért érdemes vöröslencsét fogyasztani:

1. Vöröslencse tápértéke rendkívüli

A vöröslencse fehérjetartalma 26 gramm, ami rendkívül magas, nem véletlen, hogy egyike a legnagyobb protein tartalmú növényeknek. A vöröslencse szénhidráttartalma 60 gramm, amit bár sokan negatívumnak tartanak, azonban a hüvelyes glikémiás indexe alacsony, így egy diétás étrendbe is jól illik. A zsírtartalma minimális, aminek köszönhetően a vöröslencse kalóriatartalma viszonylag alacsony, 360 kcal található 100 grammban.

vöröslencse fehérjetartalma
vöröslencse szénhidráttartalma

2. Magas a rosttartalma

A legtöbb hüvelyeshez hasonlóan, ennek a fajtának is magas a rosttartalma, ami hozzájárul szervezetünk egészséges- elsősorban emésztőrendszerünk – működéséhez. Illetve ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása felgyorsítja testünk méregtelenítő folyamatait is.

3. A vöröslencse vitamintartalma magas

A többi hüvelyeshez hasonlóan, a vöröslencse vitamintartalma is kiemelkedő. Többek között A,- és E-vitaminból, valamint különböző B-vitaminokból tartalmaz számottevő mennyiségét. Továbbá nyomelemekben is remekel, mivel nagyobb mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas. Emellett folsavat, rezet és omega-6 zsírsavat is tartalmaz nem elhanyagolható mennyiségben.

4. A vöröslencse nem puffaszt

A legtöbb hüvelyessel ellentétben, a vöröslencséről eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot. Ennek köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy a vöröslencse puffadást fog okozni. Bár a növényi étrendet követők számára az utóbbi se jelent problémát, mivel szervezetünk hozzá van szokva az átlag feletti rost bevitelhez.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

5. A vöröslencse főzési ideje jóval rövidebb

Nemcsak azért jó, hogy eltávolítják a külső héját a hüvelyesnek, mert így nem okoz puffadást, hanem azért is, mert így a vöröslencse főzési ideje töredéke lesz a többi hüvelyessel szemben. Míg más rokonát – például a babot – akár órákig kell főzni, addig a vöröslencse általában 20-25 perc alatt, de akár 15 perc alatt is puhára fő.

6. Bármely diétába jól illik

A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.

A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.

Hol kapható vöröslencse?

Manapság elég sok helyen kaphatunk vöröslencsét. Az Aldi-ban és már a kisebb Tesco-kban is állandó kínálatban van a fél kilós vöröslencse teljesen jó áron.  A többi szupermarketben, illetve drogériákban általában csak kisebb kiszerelésben kaphatóak. Továbbá a Lidl-ben szokott még időszakosan kapható lenni nagy kiszerelésben a vöröslencse.

Mi a különbség a hagyományos és a vöröslencse között?

Jelentős különbség nincs a barna és a vöröslencse között. A tápértékük nem tér el jelentősen, valamint ásványi-anyag tartalmuk se mutat számottevő különbséget. A barna lencse kicsit több rostot tartalmaz, míg a vöröslencsében valamivel több fehérje található.

A legnagyobb különbség az ízben és a színben keresendő. A barna lencse nem túl intenzív, naturabb földes ízű, ami passzol a színéhez. Az élénk vöröses-sárgás színű lencse – hűen a színéhez – intenzívebb ízvilággal rendelkezik, ami miatt inkább fűszeres ételekbe illik. Tehát nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb lenne, mint a másik, mivel mindegyiknek megvan a helye egy kiegyensúlyozott étrendben.

A többi lencseféléről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Vöröslencse szénhidráttartalma

60 gramm

Hagyományos lencse CH-tartalma

61,4 gramm

Vöröslencse fehérjetartalma

26 gramm

Hagyományos lencse protein tartalma

24 gramm

Vöröslencse zsírtartalma

1 gramm

Hagyományos lencse zsírtartalma

1,2 gramm

Vöröslencse kalóriatartalma

360 kcal

Hagyományos lencse kalóriatartalma

335 kcal

(Vöröslencse tápértéke összehasnolítva a barna lencsével)

vöröslencse tápértéke és a barna lencse

Vöröslencse elkészítése

A legnagyobb előnye a hüvelyesnek – ahogy korábban is írtam -, hogy a főzési ideje nagyon alacsony, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy a vöröslencsét nem kell beáztatni, így bármikor összetudunk dobni belőle egy gyors egytál ételt, főzeléket vagy levest. Az elkészítési módja nem különbözik a többi lencse félétől a főzési időt leszámítva.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Receptek vöröslencséből

A vöröslencsét elsősorban az arab és az indiai konyha karolta fel, így különböző fűszeres dahlokban, levesekben és pikáns ragukban használják fel. De egyszerű fözelékek is készíthetőek belőle.

  • Mindegyik fajta lencse|
  • vöröslencse|
  • zöld lencse|
Csicseriborsó dahl

A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó. A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű…

Vöröslencse bolognai

A hagyományos bolognai szósz az egyik legnépszerűbb étel, amit a világ minden pontján ismernek valószínűleg. A jó hír az, hogy akkor sem kell mellőzni, ha a növényi alapon étkezünk. A vöröslencse bolognai szinte tökéletes alternatívát kínál az eredeti receptre. A lencse bolognai állagban és ízben megközelíti az a hagyományos szószt. Ami pedig az egészségünket illeti, messze lekörözi a lencse bolognai vegán változata a húsból készült receptet. Hogyan lesz…

Vegán pásztorpite vöröslencséből

A pásztorpite, vagy eredeti nevén Shepherd’s pie egy igazi klasszikus brit recept, aminek a hagyománya több évszázadra visszanyúlik. Egy lélekmelengető és tápláló étel, ami az itthon méltán népszerű rakott ételekhez hasonlítható. A pásztorpite alapját egy fehérjében gazdag, zöldséges ragu adja, amire egy krémes burgonyapüré kerül. Mindez végül a sütőben áll össze egy igazán tartalmas fogássá, a vegán pásztorpitévé. Már ha eltérünk a klasszikus pásztorpite recepttől, ami sajnos marhahúsból,…

Vegán lencse dahl zöld lencséből

Indiában a lencse dahlnak nagy hagyománya van. A különböző lencsefajták, a barnától kezdve a vörösön át a feketéig az indiai konyhában előkelő helyet foglalnak el és az ízvilágot erőteljes, pikáns fűszerek határozzák meg. A kettő ötvözetéből igazán ízgazdag és tápláló egy tál ételt lehet varázsolni lencse dahl vagy curry formájában. A zöld lencse dahl egyszerre kiadós és egészséges, illetve ami a legfontosabb, természetes módon vegán és fehérjedús. A…

Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék

A vöröslencsére sokan egzotikumként tekintenek, ami miatt nemigen mernek kisérletezni vele. Pedig nem kell egyből különféle dahlnak, vagy más bonyolultnak tűnő – vagyis ritka alapanyagokat igénylő – receptnek neki esni. Egy egyszerű paradicsomos vöröslencse főzelék is bőven megállja a helyét nemcsak a hétköznapokban.  Míg a hagyományosnak számító barna lencsének van egy jellegzetes “földhözragadt” íze, amitől végtelen mennyiségű fűszerrel se lehet maradéktalanul eltérni, addig a vöröslencséből könnyebb különféle izgalmas…