Fekete lencse, avagy a beluga lencse
Tartalomjegyzék
ToggleA fekete lencse, vagy más néven beluga lencsét a legízletesebb és különlegesebb lencseféleként tartják számon. Magyarországon a fekete lencse, és a többi nem hagyományosnak számító barna lencse kevésbé ismert, azonban hiba lenne nem megismerni közelebbről. Szerencsére napjainkban már nemcsak a bioboltok polcain és a speciális élelmiszereket felvonultató webshopokban lelhető fel.
A fekete lencse szemek ugyan kisebbek, sötétebbek és szabályosabb alakuak, mint a barna társaik, azonban ettől függetlenül nem lehetetlen őket összetéveszteni néhány sötétebb fajtával. Ami a beluga lencsét igazán különlegessé teszi, az a vastagabb héja és az íze. ami jellegzetesebb és intenzívebb a több fajtánál. Színe és egyedi íze miatt ragadt a fekete lencsére a beluga név a beluga kaviár után. Szerencsére a fekete lencse ára nem követi a kaviár árát.
A beluga lencse elkészítése nem tér el jelentősen a többitől. A fekete lencse főzési ideje a zöld és a barna lencse között van félúton, körülbelül fél óra. A zölddel szemben azonban figyelni kell a főzi időre, ugyanis a fekete lencse hajlamos szét fönni, akárcsak a hagyományos. Ideális főzelékekhez, levesekhez és salátákhoz, akárcsak a többi fajta.
A fekete lencse tápértéke rendkívül magas. Többek között az egyik legjobb növényi fehérje és szénhidrátforrás. Magas szénhidrát tartalmától nem kell félni, úgyanis magas rosttartalommal és alacsony glikémiás indexel rendelkezik. Valamint a beluga lencse kalóriatartalma alacsony tápértékéhez képest, mivel szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt.
Mi az a fekete lencse?
A lencsefélék a legrégebbi kultúrnövényeink közé tartoznak. Feltételezhetően közel 10 ezer éve kezdtek a lencse termesztésébe a Mezopotámiába, majd innen terjedt el a világ minden pontjára. Napjainkban Kanada, India és Ausztrália termeszti a legnagyobb volumenben a lencsét. Bár hazánkban nagy hagyománya van a lencsének, mégis csak csekély mennyiségben termelünk a hüvelyesből.
A beluga lencse az egyik legkülönlegesebb lencseféle. A fekete lencse szemek rendelkeznek a legegyedibb ízzel és a legmagasabb tápanyag és ásványi-anyag tartalommal. A fekete lencse a Tigris és az Eufrátesz környékén őshonos és az indiai konyha egyik alap élelmiszerévé vált, ahol külön nevet kapott: Urad Dal.
A többi lencse fajtáról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
Hol kapható?
A fekete lencse az összes lencseféle közül a legnehezebben beszerezhető, legalábbis Magyarországon. A legtöbb bioboltban kisebb nagyobb kiszerelésben biztos találkozhatunk vele. Emellett időszakosan szokott lenni a német kereskedelmi láncoknál is, és a nagyobb hipermarketek polcain is fellelhetjük. A beluga lencse ára kicsit magasabb a többi fajtánál, de nem kell megijedni, így sem közelíti a névadó kaviár árát.
Fekete lencse jótékony hatása a szervezetre
Ahogy korábban említettem, nemcsak a színével tűnik ki a többi lencseféle közül a beluga lencse, hanem tápanyagtartalmában is.
A legtáplálóbb élelmiszerek egyike
Ami a fekete lencse élettani hatását tekintve talán a legfontosabb, azaz, hogy
a második legjobb növényi fehérjeforrás a szójabab után.
100 gramm-ra vetitve tartalmaz:
- 25,7 gramm fehérjét
- 60 gramm szénhidrátot
- 2 gramm zsírt és
- 343 kcal-t.
Tele van értékes ásványi anyagokkal
Nemcsak makró tápanyagokkal van tele a beluga lencse, hanem értékes mikrotápanyagokkal is. Többek között jelentős mennyiségű
- Vasat,
- Kalciumot,
- Káliumot,
- B-vitaminokat,
- Szelént,
- Cinket és
- rezet tartalmaz.
Hozzájárul a gyomor egészséges működéséhez, a megfelelő vércukorszinthez és a fogyást is támogatja
A fekete lencse bővelkedik rostban, aminek köszönhetően megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítunk a gyomrunkban élő jótékony baktériumoknak és felgyorsítjuk az anyagcserénket. Emellett a magas rosttartalom miatt szervezetünk lassabban bontja le a szénhidrátokat, így nem dobja meg a vércukorszintünket, illetve tovább tart a teltségérzet. A beluga lencse glikémiás indexe alacsony, mindösszesen 26.
Csökkenti a krónikus betegségek rizikófaktorát
A fekete lencse magas növényi antioxidáns tartalommal bír, ami erősíti immunrendszerünket, illetve számtalan olyan krónikus megbetegedés előfordulásának a valószínűségét csökkenti, mint a rák, illetve a szív,- és érrendszeri megbetegedések.
Beluga lencse elkészítése
Elöljáróban már említettem, hogy a fekete lencse elkészítése nem tér el jelentősen a hagyományos lencsétől. A beluga lencse főzési ideje egy kicsit hosszabb, körülbelül 30 percet vesz igénybe áztatás nélkül, ami a többi hüvelyeshez képest csekély. Viszont figyelni kell arra, hogy a zölddel ellentétben hajlamos szétfönni.
A fekete hüvelyes felhasználási módja sem tér el a többi fajtától. Ugyanúgy csinálhatsz fekete lencséből főzeléket, salátát és levest, mint barnából vagy zöldből. Viszont kicsit jobban kell figyelni, mivel ahogy korábban is írtam, a beluga lencse könnyen szét főhet, ami sem a salátában, sem a levesben nem mutat igazán gusztusosan. A főzelékben nagyjából mindegy, legalábbis szerintem.
Fekete lencse receptek
Igazából beluga lencséből elkészítheted ugyanazokat a recepteket, amiket a többi lencséből, azzal a különbséggel, hogy ebből a fajtából kicsit más, intenzívebb íz világú eredményt fogsz kapni. Ennek köszönhetően tökéletes dahlt, curryt vagy más, fűszeres ázsiai receptet készíthetsz a fekete lencséből. Csemegézz kedvedre az alábbi receptek közül.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó. A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű…
A hagyományos bolognai szósz az egyik legnépszerűbb étel, amit a világ minden pontján ismernek valószínűleg. A jó hír az, hogy akkor sem kell mellőzni, ha a növényi alapon étkezünk. A vöröslencse bolognai szinte tökéletes alternatívát kínál az eredeti receptre. A lencse bolognai állagban és ízben megközelíti az a hagyományos szószt. Ami pedig az egészségünket illeti, messze lekörözi a lencse bolognai vegán változata a húsból készült receptet. Hogyan lesz…
A lencsefőzelék egy olyan hagyományos étel, amely szinte minden konyhában megtalálható világszerte, köztük a magyarban is. Bár az utóbbi évtizedekben méltatlanul háttérbe szorult a lencse, mint alapanyag, viszont a növényi alapú és egészséges táplálkozással reneszánszát élik a lencsés ételek. A vegán lencsefőzelék az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb étel. Miért jó a vegán lencsefőzelék? Egyrészről, a lencse az egyik – a szójabab után – legjobb növényi fehérje forrás. 100…