Mi az a vöröslencse és milyen jótékony hatásai vannak?
Tartalomjegyzék
ToggleA vöröslencse egyike a méltánnépszerű lencseféléknek. Ez a fajta elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhába vált alapvető hozzávalóvá. Ez a hüvelyes Magyarországon csak az utóbbi időben kezdett elterjedté válni köszönhetően annak, hogy jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a vöröslencséről, és annak élettani hatásairól!
Vöröslencse jótékony hatásai
Kezdjük a legfontosabb szemponttal, vagyis azzal, hogy miért érdemes vöröslencsét fogyasztani:
1. Vöröslencse tápértéke rendkívüli
A vöröslencse fehérjetartalma 26 gramm, ami rendkívül magas, nem véletlen, hogy egyike a legnagyobb protein tartalmú növényeknek. A vöröslencse szénhidráttartalma 60 gramm, amit bár sokan negatívumnak tartanak, azonban a hüvelyes glikémiás indexe alacsony, így egy diétás étrendbe is jól illik. A zsírtartalma minimális, aminek köszönhetően a vöröslencse kalóriatartalma viszonylag alacsony, 360 kcal található 100 grammban.
2. Magas a rosttartalma
A legtöbb hüvelyeshez hasonlóan, ennek a fajtának is magas a rosttartalma, ami hozzájárul szervezetünk egészséges- elsősorban emésztőrendszerünk – működéséhez. Illetve ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása felgyorsítja testünk méregtelenítő folyamatait is.
3. A vöröslencse vitamintartalma magas
A többi hüvelyeshez hasonlóan, a vöröslencse vitamintartalma is kiemelkedő. Többek között A,- és E-vitaminból, valamint különböző B-vitaminokból tartalmaz számottevő mennyiségét. Továbbá nyomelemekben is remekel, mivel nagyobb mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas. Emellett folsavat, rezet és omega-6 zsírsavat is tartalmaz nem elhanyagolható mennyiségben.
4. A vöröslencse nem puffaszt
A legtöbb hüvelyessel ellentétben, a vöröslencséről eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot. Ennek köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy a vöröslencse puffadást fog okozni. Bár a növényi étrendet követők számára az utóbbi se jelent problémát, mivel szervezetünk hozzá van szokva az átlag feletti rost bevitelhez.
5. A vöröslencse főzési ideje jóval rövidebb
Nemcsak azért jó, hogy eltávolítják a külső héját a hüvelyesnek, mert így nem okoz puffadást, hanem azért is, mert így a vöröslencse főzési ideje töredéke lesz a többi hüvelyessel szemben. Míg más rokonát – például a babot – akár órákig kell főzni, addig a vöröslencse általában 20-25 perc alatt, de akár 15 perc alatt is puhára fő.
6. Bármely diétába jól illik
A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.
A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.
Hol kapható vöröslencse?
Manapság elég sok helyen kaphatunk vöröslencsét. Az Aldi-ban és már a kisebb Tesco-kban is állandó kínálatban van a fél kilós vöröslencse teljesen jó áron. A többi szupermarketben, illetve drogériákban általában csak kisebb kiszerelésben kaphatóak. Továbbá a Lidl-ben szokott még időszakosan kapható lenni nagy kiszerelésben a vöröslencse.
Mi a különbség a hagyományos és a vöröslencse között?
Jelentős különbség nincs a barna és a vöröslencse között. A tápértékük nem tér el jelentősen, valamint ásványi-anyag tartalmuk se mutat számottevő különbséget. A barna lencse kicsit több rostot tartalmaz, míg a vöröslencsében valamivel több fehérje található.
A legnagyobb különbség az ízben és a színben keresendő. A barna lencse nem túl intenzív, naturabb földes ízű, ami passzol a színéhez. Az élénk vöröses-sárgás színű lencse – hűen a színéhez – intenzívebb ízvilággal rendelkezik, ami miatt inkább fűszeres ételekbe illik. Tehát nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb lenne, mint a másik, mivel mindegyiknek megvan a helye egy kiegyensúlyozott étrendben.
A többi lencseféléről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
Vöröslencse szénhidráttartalma | 60 gramm | Hagyományos lencse CH-tartalma | 61,4 gramm |
Vöröslencse fehérjetartalma | 26 gramm | Hagyományos lencse protein tartalma | 24 gramm |
Vöröslencse zsírtartalma | 1 gramm | Hagyományos lencse zsírtartalma | 1,2 gramm |
Vöröslencse kalóriatartalma | 360 kcal | Hagyományos lencse kalóriatartalma | 335 kcal |
(Vöröslencse tápértéke összehasnolítva a barna lencsével)
Vöröslencse elkészítése
A legnagyobb előnye a hüvelyesnek – ahogy korábban is írtam -, hogy a főzési ideje nagyon alacsony, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy a vöröslencsét nem kell beáztatni, így bármikor összetudunk dobni belőle egy gyors egytál ételt, főzeléket vagy levest. Az elkészítési módja nem különbözik a többi lencse félétől a főzési időt leszámítva.
Receptek vöröslencséből
A vöröslencsét elsősorban az arab és az indiai konyha karolta fel, így különböző fűszeres dahlokban, levesekben és pikáns ragukban használják fel. De egyszerű fözelékek is készíthetőek belőle.
- Mindegyik fajta lencse|
- vöröslencse|
- zöld lencse|
A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó. A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű…
A hagyományos bolognai szósz az egyik legnépszerűbb étel, amit a világ minden pontján ismernek valószínűleg. A jó hír az, hogy akkor sem kell mellőzni, ha a növényi alapon étkezünk. A vöröslencse bolognai szinte tökéletes alternatívát kínál az eredeti receptre. A lencse bolognai állagban és ízben megközelíti az a hagyományos szószt. Ami pedig az egészségünket illeti, messze lekörözi a lencse bolognai vegán változata a húsból készült receptet. Hogyan lesz…
A pásztorpite, vagy eredeti nevén Shepherd’s pie egy igazi klasszikus brit recept, aminek a hagyománya több évszázadra visszanyúlik. Egy lélekmelengető és tápláló étel, ami az itthon méltán népszerű rakott ételekhez hasonlítható. A pásztorpite alapját egy fehérjében gazdag, zöldséges ragu adja, amire egy krémes burgonyapüré kerül. Mindez végül a sütőben áll össze egy igazán tartalmas fogássá, a vegán pásztorpitévé. Már ha eltérünk a klasszikus pásztorpite recepttől, ami sajnos marhahúsból,…
Indiában a lencse dahlnak nagy hagyománya van. A különböző lencsefajták, a barnától kezdve a vörösön át a feketéig az indiai konyhában előkelő helyet foglalnak el és az ízvilágot erőteljes, pikáns fűszerek határozzák meg. A kettő ötvözetéből igazán ízgazdag és tápláló egy tál ételt lehet varázsolni lencse dahl vagy curry formájában. A zöld lencse dahl egyszerre kiadós és egészséges, illetve ami a legfontosabb, természetes módon vegán és fehérjedús. A…
A vöröslencsére sokan egzotikumként tekintenek, ami miatt nemigen mernek kisérletezni vele. Pedig nem kell egyből különféle dahlnak, vagy más bonyolultnak tűnő – vagyis ritka alapanyagokat igénylő – receptnek neki esni. Egy egyszerű paradicsomos vöröslencse főzelék is bőven megállja a helyét nemcsak a hétköznapokban. Míg a hagyományosnak számító barna lencsének van egy jellegzetes “földhözragadt” íze, amitől végtelen mennyiségű fűszerrel se lehet maradéktalanul eltérni, addig a vöröslencséből könnyebb különféle izgalmas…
Egy hozzászólás
Visszajelzés: