kopi luwak kávé
Vegánság,  Kisokosok,  Tudományos

Kopi luwak, azaz a cibetmacska kávé

Valószínűleg már mindenki – legalábbis akinek kedves a fekete nedű – hallott a kopi luwakról, azaz a cibetmacska kávéról. Ha más nem, akkor annyit, hogy a világ legdrágább kávéját – valójában csak második legdrágább – a cibetmacska ürülékből készítik. A legtöbben ámulnak-bámulnak a különlegessége miatt, és már csak az exluzivitása miatt is kiakarják próbálni a kopi luwak kávét. Viszont kevesen vannak, akik pontosan bele gondolnak, hogyan is készül pontosan cibetmacska kávé.
Az igaz, hogy ez az Indonézia szigetvilágában őshonos macskaalkatú – nem egy család a macskáfélékkel – időnként fogyaszt érett kávébabot, amit részben megemészt. Azonban mint oly sok minden esetén, az ember előbb, vagy utóbb meglátja benne az üzletet a természet kárára. A cibetmacska kávénak az ára nem csak pénzben mérhető.
Állatvédő szervezetek becslése alapján az előállított kopi luwak kávé közel 80 százaléka a cibetmacskák egyértelmű kizsákmányolásával jár. Apró ketrecekbe tartják őket, ahol szinte kizárólag kávébabbal etetik őket, miközben szabadon csak időnként fogyasztanának kávébabot az alapból ragadozó állatok.

kopi luwak

A cibetmacskák

A cibetmacskák rendkívül különleges és érdekes állatok. Nem véletlen, hogy jellegzetes megjelenésük és viselkedésük felkeltette a kutatók figyelmét. Bár a macskalkatúak alrendjébe tartoznak a cibetmacskák, azonban a macskaféléktől különálló családot alkotnak, ami kinézetük alapján nem meglepő. Inkább hasonlítanak a mangúzokhoz, mint sem a macskákhoz. Hosszú, jellemzően szürkés, vagy barnás bundával rendelkeznek, ami élőhelyüktől függ. Arcukon fehér foltok, illetve csikok találhatóak.

A cibetmacskák a macskafélékhez hasonlóan éjszaka aktívak. Éles látásuknak és kiváló szaglásuknak köszönhetően könnyen vadásznak a sűrű erdőben. Táplálékukat általában kisemlősök, madarak, rovarok és más kisebb állatok alkotják. Az éjszakai ragadozó életmódjuk fontos szerepet játszik az ökoszisztémákban, mivel segítik más állatpopulációk számának szabályozását.

Bár jelenleg nem tartoznak a veszélyeztetett állatok közé, azonban számos cibetmacska fajt veszélyeztet az élőhelyük elvesztése és a vadászat. A tudományos kutatások és az olyan intézkedések, mint a védett területek kijelölése, kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy ezek az egyedülálló, és rendkívül fontos állatok továbbra is fennmaradjanak a vadonban.

Főleg, hogy az emberek szemet vetettek rájuk, és a kapzsiság miatt egyre nagyobb mértékben kihasználják a cibetmacskákat. A macskafélék különleges bűzmiriggyel rendelkeznek, aminek a váladéka, a civet különleges és jellegzetes illatot kölcsönöz. A parfüm- és kozmetikai ipar nagy mennyiségben használja ezt a civet váladékot illatszerekhez, ami miatt sok helyütt például az afrikai cibetmacskákat rossz tartási körülmények között, ketrecekben tartják, és kizsákmányolják őket. Az afrikai cibetmacska mellett több másik faj is az emberi kapzsiság áldozatává vált, többek között a Balin őshonos kávé cibetmacskának emlegetett közönséges pálmasodró, ami a világ legdrágább kávéjához, a Kopi Luwak-hoz köthető.  

Közönséges pálmasodró, avagy a kávé cibetmacska

Nemcsak az illatszeripar vetett szemet a cibetmacskafélékre. Az Indiai-félszigeten, a Fülöp-szigeteken és elsősorban, Indonéziában, azon belül is Borneó és Bali szigetén élő cibetmacska még az illatszernél is speciálisabb – mondhatni – terméket tartogat. Az úgynevezett Kopi Luwak kávét, vagy más néven cibetmacska kávét, amit a világ legdrágább kávéjaként tartják számon, attól függetlenül, hogy a cibetmacska kávét az elefánt kávé letaszította a trónról.
A kávé evő luwak, más néven a kávécibet, egy speciális cibetmacska-faj, aminek van egy egyedülálló szokása: a cibetmacska a legérettebb kávébab szemeket elfogyasztja. A kávébabban kémiai folyamatok indulnak el az emésztőenzimek révén. Ezek a kémiai folyamatok megváltoztatják a kávé jellegét, és ízét, illetve csökkentik a kávé savasságát. Ennek köszönhetően kopi luwak kávé lágyabb ízű lesz.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Kopi Luwak kávé

A kopi luwak nem egy kávéfajtát, hanem egy eljárást jelent.. A kopi luwakot szigorúan a a cibetmacskák (kávécibetek) emésztőrendszerén keresztül átmenő kávébabokból állítják elő, vagyis tulajdonképpen annyit tesz, hogy macska ürülék kávé. A cibetmacskák a legérettebb kávészemeket felkutatják, elfogyasztják, majd a részben megemésztett babok távoznak a szervezetükből.

A Kopi Luwak íze selymesebb köszönhetően az alacsonyabb savtartalomnak, és az emésztő enzimek miatt jellegzetes aromát kapnak. A cibetmacska által elfogyasztott kávé szemnek csak a külső héja emésztődik meg, az is csak részben. Az összegyűjtött ürüléket átmossák, és ezt a külsőhéját feldolgozás közben eltávolítják. Az így kapot kávébabokat megszárítják, pörkölik, majd a legdrágább kávé címszó alapján a világ minden pontjára importálják. 

A kopi luwak ára nagyban függ attól, hogy hol és milyen minőségben vásároljuk. A túl olcsó ajánlat esetén biztosak lehetünk benne, hogy a cibetmacskák kizsákmányolását támogatjuk, vagy éppen átvernek minket a kopi luwakkal. Egy csésze cibetmacska kávé ára Balin 70 ezer rúpiánál, azaz 1600 forintnál kezdődik közvetlenül az ültetvénynél fogyasztva. 100 gramm szemes kopi luwak ára 250 ezer indonéz rúpiától indul, azaz körülbelül 6000 forintba kerül, ha közvetlenül vásároljuk a termelőtől. Belefutothatunk sokkal olcsóbb ajánlatban is, de majdnem biztos, hogy átverés áldozatai leszünk. Ha rendelni szeretnénk cibetmacska kávét, akkor jóval magasabb árat kell fizetnünk,

kopi luwak ára

Mi a baj a cibetmacska kávéval?

A cibetmacska kávé eredete természetes, hiszen a közönséges pálmasodró étrendjét képezi a kávébab. Én is találkoztam a cibetmacska történetével Balin. A helyiek elmondása szerint csak a vadon élő cibetmacskák ürülékét gyűjtik össze, és abból készítik a kopi luwak kávét. Azonban hiába hangzik jól a cibetmacska kávé története, ha az emberi kapzsiság megjelenik.

Több oknyomozó is utána járt a cibetmacska kávé eredetének, és amit tapasztaltak, minden csak nem állatbarát, vagy vegán. A legtöbb kávé ültetvényen a cibetmacskákat szűk ketrecben tartják egymás hegyén hátán nagyon rossz körülmények között. Kényszeresen etetik kávébabbal a macskaféléket, hogy minél több kopi luwakot tudjanak előállítani. Becslések szerint az előállított kopi luwak 80 százaléka nem etikus forrásból származik. Sokszor pedig az is előfordul, hogy a világ legdrágább kávéja címszó alatt egy hagyományos kávét kínálnak.

Tehát a kopi luwak kávé minden, csak nem vegán, legalábbis az esetek túlnyomó részében. Ha tényleg úgy lenne, ahogy mindenhol hangoztatják, és tényleg csak a vadon élő cibetmacska ürülékét gyűjtik össze, akkor akár még az is lehetne. De sajnos nem így van. Próbáltam informálódni etikus cibetmacska kávé iránt amikor Balin jártam, de egy helyi idegenvezető sem állította biztosra, hogy van ilyen.

cibetmacska bali
Google Maps-en található értékelésből kimásolt kép egy Bali-n található kávéültetvénynél

A világ legdrágább kávéja

Nos, azt már tudjuk, hogy nem a kopi luwak a legdrágább kávé a világon. A cibetmacska kávé ára hiába borsos, így is letaszítják a trónról.

Black Ivory kávé

A Black ivory a kopi luwak kávéhoz hasonlóan rendkívül különleges, és ugyanúgy egy állat jelen esetben az elefánt közreműködésével állítanak elő. Thaiföld északi részén élő elefántok csak úgy mint a cibetmacskák, elfogyasztják a legfenségesebb kávébab szemeket, amik az emésztő enzimek révén az elefántok emésztőrendszerében fermentálodnak. Az így “kapott” félig emésztett kávébabokat összegyűjtik, majd feldolgozzák és hihetetlen magas áron értékesítik azok számára, akik hajlandóak csillagászati összegeket fizetni érte. 

Ugyanis a világ legdrágább kávéja kilónkénti ára 1.097.000 forint – legkisebb, 40 grammos kiszerelés, ami körülbelül 5 espresso elegendő 54.900 forint – , és azon kevés hotelek, ahol elérhető 50-85 dollárért – 18-31 ezer forintért – kínálják csészénként. Ehhez képest a kopi luwak ára eltörpül a maga 200-600 dolláros kilónkénti árával.

Viszont ahogy a cibetmacska kávé, úgy az elefántos kávé is etikai kérdéseket vett fel. Bár tény, hogy az elefántok maguktól fogyasztják a kávét, és – jelenleg – egyetlen vállalat foglalkozik vele, aki elvileg nagy becsben tartja az arany kávét tojó elefántokat, illetve jelentős összeget költ elefánt menhelyek támogatására, viszont nem tudhatjuk mi zajlik valóban a színfalak mögött.

világ legdrágább kávéja

Hagyjuk a felesleges rongyrázást

Számtalan kávé van a világon, ami bizonyítottan etikus forrásból és fenntarthatósági szempontok mellett termesztenek. Nem utolsó sorban az ízűk is túlszárnyalja az olyan méregdrágán kínált kávét, mint a kopi luwak. Valójában a legtöbben nem is érzik magát a kávét különlegesnek, csak az exluzivitása miatt ilyen ismert. Válasszunk minőségi, fenntartható fair trade kávét a sznobizmus helyett!

A képek illusztrációk.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!