vegán almás pite recept
Vegán desszertek, édességek,  Magyaros vegán ételek,  Vegán receptek

Vegán almás pite

Az almáspite egy igazi klasszikus, ami szinte minden nemzet konyhájában szerepel és a világ minden pontján fogyasztanak ilyen, vagy olyan változatban. Ami persze nem csoda, hiszen az édes és fűszeres almás töltelék és a omlós tészta fúziója egyszerűen tökéletes. A másik nagy pozitívuma az almás pitének, hogy az alma egész évben elérhető és a recept se bonyolult, ami a vegán almás pitéről is épp úgy elmondható.

Mi a különbség a vegán almáspite és a hagyományos között? Egyetlen összetevő igazából: a tojás. A tojást leszámítva alapból az almás pite vegán. Mármint akkor tejmentes az almás pite, ha margarint használunk vaj helyett, de szerintem manapság legtöbben alapból a margarint részesítik előnybe sütésnél. Mit használjunk tojás helyett? Legegyszerűbb, ha semmivel. Tojás nélkül is ugyanolyan – vagy legalábbis majdnem ugyanolyan – tökéletes lesz az almáspite tészta. Ha viszont tökéletes vegán almáspite tésztát szeretnénk, akkor van egy két egyszerű ötlet is a tarsolyban a tojás helyettesítésre: banán, őrölt lenmag, chia mag, szódabikarbóna, almapüré és még ezeken kívül is akad opció.

Az omlós vegán almáspite titka a tészta gyúrásban rejlik: a pite tésztához a margarint hidegen kell hozzáadni. Bár így – lényegesen – nehezebb lesz a pite tésztát összegyúrni, cserében viszont tökéletesen omlós lesz, még a tojásmentes almás pite is. A másik fontos dolog, amire oda kell figyelni, hogy ne áztassuk el a vegán almáspitének. Mielőtt neki látnánk a töltelék elkészítésének, jól nyomkodjuk ki a reszelt alma levét, amit meg is ihatunk. Emellett az almafajta megválasztásán is sok múlhat. Vannak olyan almák, amik inkább frissen jobbak, és vannak olyanok, amik kifejezetten sütve az igaziak. Meg persze olyanok is vannak, amik mindenhogy jók. Az itthon népszerű idareddel, jonagolddal, és gála almával nem lőhetünk mellé.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán almás pite recept

A tojásmentes almás pite receptje egyszerű, viszont az eredmény annál nagyszerűbb.

Hozzávalók

Tészta

  • 1 és ½ bögre (200 gramm) liszt
  • 110 gramm margarin
  • Negyed bögre (50 gramm) nádcukor, de ízlés szerint lehet több is
  • Egy csipet só
  • Egy pár csepp citromlé
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojáspótló
    • 2 mokkáskanál útifűmaghéj + 3x mennyiségű víz
    • 2 teáskanál őrölt lenmagpehely, vagy chiamag + 3x mennyiségű víz
    • 1 közepes banán összenyomva
  • Kb. fél deci liter víz (az almás pite tejmentes alapból, nem kell növényi tejet használni)

Töltelék

  • 5-6 közepes méretű alma (1 kilogramm kb.)
  • 1/2 bögre (100 gramm) nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • Egy fél mokkáskanál szegfűszeg (opcionális)
  • Egy csipet gyömbér (opcionális)
  • Vanília, vagy aroma (opcionális)
  • Fél citrom leve

Almás pite elkészítés

  1. Mossuk meg alaposan az almákat, hámozzuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magházukat. Ezt követően egy nagyobb tálba reszeljük le. Jól nyomkodjuk ki a levét a reszelt almának, amit meg ihatunk, vagy felhasználhatjuk később a tésztához víz helyett.
  2. Egy edényben keverjük össze alaposan a lereszelt, kinyomkodott almát a többi összetevővel. Tegyük félre állni és állítsuk össze a tésztát.
  3. Szitáljuk le a lisztet (türelem kell hozzá, de megéri, hogy igazán omlós legyen a vegán almáspite) egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a száraz összetevőket. Tegyük hozzá a margarint is, és kezdésnek a fél deciliter folyadék felét. Kezdjünk bele a gyúrásba, és folytassuk mindaddig, míg nem lesz szép homogén állagú gomboc. Szükség szerint ovatósan adagoljunk hozzá folyadékot. 60-70 ml-nél nem valószínű, hogy több kell.
  4. Ha elkészült a tészta, akkor nagyjából 1:2 arányban szedjük ketté. Melegítsük elő a sütőt közben 180°C-ra. Margarinnal kenjük ki a pite formát – vagy tepsit -, és szórjuk meg egy kis liszttel az alját.
  5. A nagyobb rész tésztát nyújtsuk ki egy kicsit nagyobb körre – vagy téglalapra, ha tepsit használunk – mint a pite forma.
  6. A kinyújtott tésztát tegyük a kimargarinozott tepsibe, vagy formába és egyengessük el. Ha a tészta túl nyúl a szélén, akkor hajtsuk vissza. Nyújtsuk ki a maradék egy harmad tésztát is hasonló vastagságú téglalapra, és vágjunk ujjnyi vastag csíkokat.
  7. Töltsük a tepsibe, vagy formába a tölteléket, majd a helyezzük a vegán almáspitére tetszés szerint, rácsoszva a maradék tésztát. Egy kis növényi tejjel megkenhetjük a tetejét, hogy szebb színe legyen.
  8. Tegyük a tojásmentes almás pitét a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük készre 35-40 perc alatt.
vegán almás pite

Tippek és megjegyzések

Milyen almából készüljön a vegán almáspite?

A vegán almás pitéhez elsősorban azok az almá illenek, amelyeknek a texturájuk, illetve ízük jól bírja a hőkezelést. Az alábbi könnyen beszerezhető almafajtákkal nem löhetünk mellé:

  • Granny Smith almafajta savanykás és ropogós, ami kiváló kontrasztot képez a pite édes tésztájával. Jól megmarad a sütés során, és intenzív almás ízt ad a vegán almás pitének.
  • A Jonagold almák íze karakteres, enyhén édes és nagyon jó, lekvár szerű texturát ad a tölteléknek.
  • Honeycrisp:Bár ritkább almafajta, viszont annál tökéletesebben felhasználható az almás pitéhez, és sok minden máshoz is. A honeycrisp almának nagyon intenzív íze, édes és nagyon jó állaga van, amit a sütés során sem veszít el.
  • Az Idared almák savanykásak és gazdag ízzel bírnak, amit a sütés során tökéletes megőriznek. Tökéletes választás a vegán almás pitéhez.
  • A gála alma kellemes édes és puha állaga is tökéletesen megfelel szósznak és tölteléknek.

Hogyan legyen tökéletes a tojásmentes almás pite tészta?

  • A margarint mindig hidegen tegyük hozzá a száraz összetevőkhöz. Így valamivel nehezebb lesz a tészta összegyúrása, viszont segít abban, hogy a margarin jól eloszlodjon és az almás pite tésztája puha, omlós legyen..
  • Igyekezzünk minél hamarabb összegyúrni a tésztát, miután hozzáadtuk a margarint. Célszerű előtte apró kockákra vágni a kimért margarint.
  • Nagyon óvatosan bánjunk a folyadékkal. Mindig csak egy kicsit adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen ragadós és nedves.
  • Csábító lehet a robotgép, viszont maradjunk inkább a kézigyúrásnál.
  • Ha nagyon ráérünk, akkor az elkészült a tészta gombocót berakhatjuk a hűtőbe pihenteti fél órára. A vegán almás pite tésztájába gyúrt margarin visszahűl, és könnyebb lesz később kinyújtani és a formába helyezni.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!