Vegán sütőtökös rizottó
Tartalomjegyzék
ToggleItt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként emlegetett fajták nagy előnye, hogy végtelen módon felhasználhatjuk őket: szirupként, magában, köretnek, krémlevesnek és még sorolhatnánk, egészen a sütőtökös rizottóig. A tökös rizottó egy tökéletes szívmelengető és tápláló fogás a borús őszi napokban. Szerencsére sütőtökös rizottó receptjét pillanatok alatt vegánná lehet varázsolni, de majd erről később.
A sütőtökös rizottó két nagyon egészséges alapanyagot ötvöz egy ízletes ételben: a sütőtököt és a rizst. Mindkettő tápláló és tele van különböző szervezetünk számára fontos ásványi anyaggal és vitaminnal. Emellett nem utolsó sorban szó szerint színesebbé teszi étkezésünket.
A sütőtökös rizottó recept elkészítése nem bonyolult, viszont időigényes tud lenni és a figyelmünket is megkívánja. Azonban tapasztalatból mondhatom, megéri időt szánni rá. Különleges, finom és laktató.
A rizottó
A rizottó egy olasz első fogás, aminek az elkészítésének szigorú szabályai vannak és az sem mindegy, milyen rizst használnuk hozzá. Röviden a kerekszemű, magasabb keményítő tartalmú rizst alaposan meg kell pirítani, majd lassú tűzön, folyamatos folyadék pótlással – alaplével – puhára és krémesre kell főzni. Hosszabban itt olvashatsz a rizottóról. Arra viszont már nincsenek szabályok, hogy mivel kombinálhatjuk a rizst. Így igazán különleges és krémes őszi egytál ételt készíthetünk a sütőtök bevonásával.
Miért együnk sütőtököt?
Nem csak a különleges íze miatt érdemes rendszeresen sütőtököt enni!
- Tápanyagokban gazdag,
- Magas az antioxidáns tartalma,
- Magas a vitamintartalma, ami jól jön a hideg időben,
- Alacsony a kalóriatartalma,
- magas a rosttartalma és
- végtelen módon felhasználhatjuk, sósan és édesen egyaránt.
Vegán sütőtökös rizottó recept
A sütőtökös rizottó elkészítésére sajnos időt kell szánni, főleg hogy a sütőtököt elő kell készíteni. Emellett a rizottó főzése nem annyit jelent, hogy felöntjük jó sok vízzel a rizst, aztán majd megfő. A melegen tartott alaplevet folyamatosan adagolni kell hozzá, hogy megfelelő, krémes állagot kapjunk
Hozzávalók
- Másfél kiló sütőtök (kb 600 gramm lesz nettóban sütés után)
- Másfél bögre rizottó rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4-5 bögre (1-1,5 liter) zöldségalaplé
- kakukkfű, bazsalikom, oregano.
- bors, opcionálisan fehérbors
- 2 teáskanál fehérborecet
- 50 gramm margarin
- olívaolaj
- só
- Növényi sajt vagy sörélesztő pehely (opcionális)
Süssük meg a sütőtököt először
- Mossuk meg a tököt, vágjuk le a két végét és vágjuk ketté.
- Kanalazzuk ki a magokat és a szabad rostszállakat.
- Vágjuk szeletekre.
- Tegyük be a sütőbe 220 fokra legalább egy órára.
- Ha már szépen megpirult a teteje és érezhetően puha a sütőtök, akkor vegyük ki és hagyjuk hűlni.
- Távolítsuk el a héját a töknek, majd pépesítsük a húsát. Lehet botmixerrel, de egy villával is kellő állagot érhetünk el, ha jól megsütöttük.
Vegán sütőtökös rizottó elkészítése
Ha megvan a megtisztított, sült tök akkor belekezdhetünk a tökös rizottó összeállításába. Fontos kiemelni, hogy az alaplének, amivel felöntjük a rizst, folyamatosan melegnek, vagy forrónak kell lennie, hogy ne hűljön vissza a rizottó.
- Hevítünk egy kis olívaolajat és margarint vegyesen egy nagyobb serpenyőbe, majd kezdjük el megpirítani rajta az apróra vágott hagymát.
- Ha már szép színe van a hagymának, mehet a rizs mellé, illetve reszeljük hozzá a fokhagymát is. Szánjunk időt a gabona piritására, ha tökéletes sütőtökös rizottót szeretnénk eredményül.
- Öntsük fel annyi alaplével a rizst, amennyi pont ellepi. Tegyünk hozzá a sütőtököt és adjunk hozzá sót és borsot vegyesen.
- Időnként keverjük meg a sütőtökös rizottót, és folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Figyeljünk arra, hogy sose legyen leveses.
- Ha már szinte készre puhult a rizs, mehet bele a fehérborecet, 8-10 levél bazsalikom, egy teáskanál kakukkfű és oregánó.
- A legvégén reszeljünk hozzá ízlés szerint vegán sajtot (parmezán ízvilágot ajánlom) vagy egy-két evőkanál sörélesztő pelyhet.
- Keverjük össze alaposan, majd fedő alatt hagyjuk állni tálalás előtt a tökös rizottót egy 5-10 percet.
Kiegészítés gyanánt lehet hozzá pirítani tofut, gombát vagy egyéb más feltétet.