Magyaros receptek

Csak éppen húsmentesen

A magyar konyha klasszikus remekei újragndolva, állati eredetű alapanyagok nélkül egészségesen, amennyire lehet.

Egyszerű receptek

a dolgos hétköznapokra

Egyszerű, tápláló és egészséges vegán receptek a rohanó hétköznapokba. Jellemzői: ízletes, kevés alapanyagból áll, keveset kell vele foglalkozni és jól bírja a melegítést.

Főételek

Minden, ami tápláló és vegán

Egyszerűbb és bonyolultabb receptek, amelyek minden ebédlő asztalon megállják a helyüket.

Levesek

Tartalmasak és könnyedek egyaránt

Lélekmelengető gazdag levesektől kezdve, a krémleveseken át a hideg gyümölcslevesig mindent találhatsz.

  • All
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
Vegán burgonyás pogácsa

Egy jó bevált pogácsa recept egy konyhából se hiányozhat. Az én szívem mindig is a krumplis pogácsa irányába húzott, így ennek a tej,- és tojásmentes verziójával kezdtem kísérletezni. Szerencsére egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség vegán burgonyás pogácsát készíteni, mint azt sokan gondolnák. Igazándiból két (és fél) dologra kell figyelni: tej helyett használjunk semlegesebb ízű növényi tejet (zab, szója), és ne tegyünk bele tojást. Illetve arra is figyeljünk, hogy…

Mediterrán rakott zöldség besamel mártással

Itt a nyár, és vele együtt a végtelen mennyiségű különböző idényzöldség is megérkezett. Jól bevásároltam különböző zöldségekből, aztán jött a bőségzavara, hogy mit is kezdjek velük. A legegyszerűbb ötlet, ami eszembe jutott az minden egyben vegán rakott zöldség. Az inspirációt a francia lecsó, azaz ratatouille és a muszaka adta. Ennek a két receptnek a fúziájóból született a vegán mediterrán rakott zöldség, ami kiválóan szerepelt már első neki futásra…

Vegán rakott kelkáposzta hagyományosan

A kelkáposzta nem igazán tartozik a többség kedvence közé, miközben szuper egészséges, és jól elkészítve kifejezetten finom tud lenni. Emlékszem, menzán se aratott osztatlan sikert, mondjuk legtöbbször nem igazán volt hívogató kinézete. Nekem mondjuk személy szerint kifejezetten elnyerte a tetszésemet egy-két ebből készült étel. Egyik ilyen volt a rakott kelkáposzta. Nem mondom, hogy egy hatalmas élmény volt de a jobbak között volt egyértelműen. Így amikor nagyon szép fej…

Májusi zöld spárga saláta

A zöld spárga az egyik kedvenc friss, tavaszi zöldségem. Legtöbbször csak simán meg blansírozom, majd olivaolajon egy kis sóval meghintve aranybarnára sütöm. Viszont abban a szerencsés helyzetben voltam a napokban, hogy gyönyörű zsenge spárga hegyekbe futottam megfizethető áron. Úgyhogy valami újjal is elő kellett rukkolni. A királyok zöldségenek tartott növényhez remekül passzol a fokhagyma, és a sajtos ízvilág, iletve a zöld változata pedig ideális salátákhoz. Mondjuk nálam a…

Kedvenc vegán tészta, és szósz receptjeim

A tészta receptek igen népszerűek nálunk több okból is. Egyrészről, gyorsan elkészülnek, nagyon szabadon lehet variálni az alapanyagokat és tészta – szinte – mindig van otthon. Másrészről feleségem gyengéje a tészta. Plusz nem utolsó sorban nagyon egyszerű vegán tésztát összedobni, mivel a durumtészta alapból – legalábbis szinte mindig – tojásmentes, a teljes kiőrlésű szintén, sima búzalisztből készültet pedig nem érdemes venni. A vegán tészta receptekben az a legjobb,…

Sárga gévagomba pörkölt – az erdő kamrájából

A gévagomba egy igen közkedvelt gombafajta idehaza. Nekem is nagy kedvencem, mivel könnyen elkészíthető, nagyon jó fűszerezhető és kiváló állaga, textúrája van. A húsmentes életmódot folytatók számára még érdekesebb lehet a sárga gévagomba, mivel texturájában, és ízében nagyon hasonlít a csirkemellre. Szóval ha vegán vagy, és hiányzik a csirkemell rizs kombó, akkor a gévagomba biztos be fog jönni. Nem véletlen hívják sok helyütt “erdei csirkének”. A sárga gévagombával…

Fokhagymás brokkoli szósz, vagy krém

Eme fokhagymás brokkoli szószt is a zöld életvitel segítette elő, azaz vásárlás helyett inkább hűtőtakarítást választotam. Persze bevallom, a lustaság is közrejátszott. Szóval abból kellett valamit össze dobnom, ami otthon volt, és éppen nem sok minden volt. Azonban szerencsémre volt egy szép brokkoli, amit már korábban vettem, hogy majd lesz valami, meg néhány vegföl árválkodott, amik lejárati dátuma közelített a vége felé. Az ötlet adta magát, mi sem…

xr:d:DAGBWRW1gbw:2,j:9095443145017454654,t:24040309

Az Alfredo szósz, mint sok más tészta szósz itáliai konyhában gyökerezik. A világszerte ismert sűrű szósz Alfredo di Lelio olasz séf agyából pattant ki, amikor beteg, étvágytalan feleségének szeretett volna valami tartalmas, de egyszerű ételt összeállítani. Az általa összeállított tészta étel valóban igen egyszerű lett, mivel nem áll másból, mint sajtból, tejszínből, vajból, fokhagymából no meg az utánozhatatlan olaszt tésztából. Szerencsére mindegyik hozzávaló helyettesíthető növényi alapanyaggal. Amilyen egyszerű,…

Vegán tojáskrém, nemcsak húsvétra

Ha húsvét, akkor tojás minden mennyiségben. Legalábbis így volt, amíg meg nem ismertem a vegán életmódot. Úgyhogy a tojás ugrott, de mégis csak jó lenne valami ahhoz hasonló, már csak a hagyományok miatt. Így született a vegán tojáskrém, ami a legegyszerűbb kombinációra épül, amivel a tojásos ízvilág előhívható: fekete só és tofu. A többi összetevő pedig a klasszikus hideg saláta receptekből ismerősek lehetnek: majonéz – tojásmentes persze -,…

Vegán csőben sült rakott tészta

Ez a recept tulajdonképpen egy vegán bolognai spagetti egy extra lépéssel. Najó, kettővel, mivel a besamelt is el kell készíteni, majd utána kell berakni a vegán rakott tésztát a sütőbe. Szóval, a csőben sült tészta három elemből áll: egy klasszikusnak mondható bolognai szósz, szabadon választott durum tészta – én választásom a korábban említett spagettire szokott esni -, amit a fehér szósz zár le. Ha nagyon hedonisták vagyunk, és…