Tofu pörkölt egyszerűen
Tartalomjegyzék
ToggleA tofu pörkölt egy végtelenül egyszerűen elkészíthető, mégis finom fogás, amit nemcsak vegetáriánusok és vegánok figyelmébe ajánlom, hanem azoknak is, akik nyitottak az új dolgok irányába. A tofu pörkölt alapján a füstölt tofu adja, ami kicsit sem natúr ízű, ahogy azt sokan gondolják, hanem sokkal inkább egy plusz, különleges füstös ízt ad a pörköltnek. Ráadásul a tofupörkölt jóval gyorsabban elkészül mint a hagyományos, így ideális választás a rohanó hétköznapokra, ha valami egyszerűen finomat szeretnénk tálalni.
Mi is az a pörkölt?
A pörkölt főzésének nagy hagyománya van Magyarországon. Az alapja a 16 századra datálható, amikor is a parasztok átvették a gulyás főzés tudományát a pásztoroktól, és átkeresztelték pörkölté. Feltételezhetően a kettő eleinte egyet jelentett és csak idővel vált a két étel megkülönböztethetővé. A gulyás útja az egészen az úri asztalokig vezetett, de ez más történet, amit a linkre kattintva olvashatsz. A pörkölt pedig megmaradt a klasszikus paraszti ételnek.
Magyarországon a 18. században a borsó borsós ára miatt a füszerpaprika – törökbors – vált a legalapvetőbb fűszerré. Így hát nem véletlen, hogy – szinte – minden hagyományos magyar receptbe bekerült, ha más nem utólag. Nincs ez másképp a pörkölt esetén sem, ami nem más, mint hagyma, hús és jó sok fűszerpaprika lényegében. A hagyományos magyar fogásnak számtalan változata létezik, így miért ne létezhetne egy vegán, tofuból készült változata is? A pörkölt jellegzetes ízét elsősorban úgyis a fűszerpaprika adja. Apropó, paprika! Ha a pirospaprika adja az alapját a pörköltnek, akkor miben különbözik a paprikástól? A paprikás általában tejfölös habarással végzödik, míg a pörkölt nem. Nagyjából ennyi. Vegán paprikás krumpli receptért kattints a linkre!
Ha eltekintünk a vegánságtól, akkor is számtalan érvet fel lehet sorakoztatni a tofu pörkölt mellett, hogy a “mindenevők” is megkóstolják. A hagyományos pörkölt elkészítése egy igen hosszadalmas müvelet, míg a tofuból készült változata töredék idő alatt elkészül. A tofu pörkölttel egészségünknek is jót teszünk, mivel a tofu rendkívül egészséges a tévhitekkel ellentétben. A szójababból készült alapanyagról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
Tofu pörkölt recept
A legnagyobb előnye a tofu pörköltnek, hogy egyszerűen és gyorsan néhány alapanyagból elkészíthetjük.
Hozzávalók
- 3×180 gramm füstölt tofu (összesen kb. 540 gramm)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 étkezési, TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika (vagy kettő sima)
- ½ teáskanál majoranna
- Só és bors ízlés szerint
- Olaj
- 1 kávéskanál őrölt kömény (opcionális)
- Petrezselyem (opcionális)
Hogyan készítsük el a tofu pörköltet?
Opcionálisan: A tofu egyetlen hátránya, hogy elég vízes, így ha szeretnénk szórakozni vele, akkor előkészület gyanánt kicsit felitathatjuk a víz tartalmának egy részét papírral.
- Először egy nagyobb serpenyőben forró olajon kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát. melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
- Egy másik serpenyőbe forró olajon kezdjünk bele a felkockázott tofu piritásába is. Ahogy korábban írtam, a tofu víztartalma nagyon magas, így időbe fog telni, mire megpirul, ezért célszerű külön nekiállni.
- 3-4 percig pirítsuk az apróra vágott hagymát, majd tegyük hozzá a szintén apróra vágott paradicsomot, paprikát és reszeljük hozzá a fokhagymát. Hagyjunk időt a zöldségnek összeesni.
- Körülbelül 6-7 perc elteltével vegyük le a zöldséges masszát a tűzről, és adjuk hozzá a pirospaprikát, illetve a füszerköményt. Alaposan keverjük össze.
- Tegyük vissza a tűzre és öntsük fel kb. deciliter vízzel, tegyük hozzá a majorannát, majd várjuk meg, hogy elpárologjon. A tofuról se feledkezzünk meg, időnként keverjük át, hogy egyenletesen piruljanak a kockák.
- Ha elpárolgott a víz a tofu pörkölt alapról, akkor keverjük hozzá a piritott tofut is, majd öntsük fel újból egy fél-1 deci vízzel.
- Várjuk meg, míg majdnem elpárolog a víz, és kész is vagyunk a tofu pörkölttel!