Mi az a sörélesztőpehely és milyen hatása van szervezetünkre?
Tartalomjegyzék
ToggleA sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége.
Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden összefoglalva nagyon egészséges és könnyen életre lehet vele hívni a sajtos ízvilágot. Kell ennél több? Aligha. A gombából készült készítmény kiváló növényi fehérjeforrás, többek között gazdag kromban, szelénben, B-vitaminban (sokszor szépségvitaminnak is hívják e tulajdonságai miatt) és az emésztőrendszert is támogatja. De ami talán még fontosabb, kiválóan alkalmas a sajt ízének helyettesítésére.
A sörélesztőpehely felhasználási módjait a végtelenségig lehetne sorolni. Szórhatjuk szendvicsre, készíthetünk belőle sajtkrémet, feldobhatjuk vele a vegán spagettit, vagy adhatunk sajtos ízvilágot a krémlevesnek, sőt akár magába is fogyaszthatjuk, ha úgy van kedvünk. Kár lenne tablettaként szedni, ha igazi gasztronómiai élményt is nyújthat.
Mi az a sörélesztőpehely?
A sörélesztőpehely egy fontos élelmiszer alapanyag, amit a Saccharomyces cerevisiae nevű, egysejtű gombából állítanak elő. Alapjaiba véve tényleg a sörgyártáshoz és a kenyérsütéshez használták a sörélesztőpelyhet, azonban az utóbbi években felismerték szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait, így már-már a divatosan szuperfoodok közé emelkedett.
Bár elsőre kicsit furcsának tűnhet, hogy a sörgyártáshoz használt alapanyag egy superfood lenne, azonban a tények igazolják a sörélesztő jótékony hatásait. Az alapanyag legnagyobb előnye a többi élesztő fajtával szemben, hogy csiráztatott malátán (árpán) tenyésztik. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a csíráztatott magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A sörélesztőpehely pedig ebből az ásványi-anyagokban és fehérjében gazdag táp talajból táplálkozik.
Zárójelben megjegyzem, hogy bár az továbbra se állíthatjuk, hogy a sör egészséges lenne, azonban a sörélesztő felhasználása miatt a sör – elsősorban a szűretlen fajták – vitamin és ásványi-anyag tartalma nem elhanyagolható. Kutatók véleménye alapján, körülbelül fél liter 4 százalékos sör elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.
Sörélesztő tápértéke és összetétele
A sörélesztő rendkívül gazdag tápanyagban és ásványi anyagokban. 100 gramm termékre osztva az alábbi tápértékkel és összetétellel rendelkezik a sörélesztő pehely:
- 328 kcal
- 6,9 g zsír
- 37 g szénhidrát (0 g cukor, nagy része rost)
- 45 g fehérje
- 64 mg kalcium
- 2000 mg kálium
- 16,6 mg vas
- 138 mg szelén
Mire jó a sörélesztőpehely?
A sörélesztőpehelyhet, ahogy korábban már említettük sörfőzéshez és kenyérsütéshez használják. Azonban számunkra ez esetben nem ez fontos, hanem szervezetünkre – na meg ízlelőbimbóinkra – gyakorolt hatása.
Rendkívül magas a fehérjetartalma
A közhiedelem szerint a vegánok fehérje hiányban szenvednek. A valójában azonban pont annyira, mint bárki más, aki egyoldalúan táplálkozik, hiszen végtelen különböző növényi fehérje forrás áll rendelkezésünkre. A sörélesztő pehely egy jó példa erre, hiszen majdnem fele (45-7 százaléka körülbelül) fehérje. Két evőkanálnyi sörélesztővel egy tojásnyi fehérjét könnyűszerrel betudunk juttatni szervezetünkbe.
A sörélesztőpehely egy igazi szépségvitamin bomba
A sörélesztő számtalan szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi-anyagot tartalmaz, ami hatással van immunrendszerünk, és a teljesség igénye nélkül bőrünk, hajunk és emésztési rendszerünk egészségére. Többek között gazdag krómban, szelénben, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban. Valamint jelentős mennyiségű különböző B-vitamint (1,2,3,5,7 és 9-et) tartalmaz.
Vérszegénység ellen is felveszi a küzdelmet
Nemcsak magas vastartalma van a sörélesztőpehelynek, hanem a benne található anyagok segítik a vas felszívódását is, ami nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez.
Támogatja a vércukorszint szabályozását
Kutatások igazolják, hogy a króm segíti a cukorbetegek szervezetének vércukorszint szabályozását: A króm csökkentheti a vércukorszintet is, javítva a glükóztoleranciát és csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét.
Sajtos ízvilág
Az egyik legfontosabb tulajdonsága a sörélesztőpehelynek, ami miatt a figyelem középpontjába került az utóbbi években az az, hogy igazi sajtos ízvilágot lehet vele teremteni állati származékok nélkül. Pehelyformában szinte bármi fel tudjuk használni, aminek szeretnénk sajtos ízt adni: szószban, levesben, tészta ételben és a szendvicsen is.
Bármely diétába beilleszthető
A sörélesztő pehely természetes módon gluténmentes, szénhidráttartalma alacsony és zsírtartalma elhanyagolható. Így szinte bármely fogyokúrás vagy ételérzékeny diétába beilleszthető az élesztő. A pehely segítségével a nem vegánok is kiváló zsírban szegény sajtszószt készíthetnek.
Sörélesztő káros hatásai
Hiba lenne mindennek csak a pozitív oldalát bemutatni, ezért a sörélesztő pehely káros hatásaira is figyelmet kell fordítanunk. Szerencsére túl sok kockázattal nem kell számolnunk, mivel csak nagyon speciális esetben okozhat problémát a sörélesztő pehely fogyasztása. Némely gyógyszer hatását befolyásolhatja, ezért ha több fajta gyógyszert – például cukorbetegségre, MAOI vagy meperidin tartalmút – szedünk, célszerű konzultálni orvosunkkal.
Ezt leszámítva egyedül a puffadás kockázata áll fennt, de annak az esélye is elhanyagolható. Valamint bár a sörélesztőpehely gazdag különböző B vitaminokban, azonban természetes módon pont B12-öt nem tartalmaz, aminek a potlására vegán diéta mellett nem árt odafigyelni. Ezért ne kalkuláljunk azzal, hogy a sörélesztőpehellyel letudjuk a B12 bevételünket.
Sörélesztő pehely felhasználása
A sörélesztő jótékony hatásainál csak a felhasználási módjait lehet hosszabban sorolni. Tekinthetünk rá parmezánként vagy reszelt sajtként, amit a kész ételekre szorhatunk ízesítés gyanánt. Továbbá tökéletes sajtszószt és krémlevest is készíthetünk belőle. Emellett a krémes vegán rizottók elkészítésénél is jól jöhet a sörélesztő. De ha úgy van kedvünk, akár magába is fogyaszthatjuk.
Leegyszerűsítve a sörélesztőt – szinte – bármikor használhatjuk, amikor sajthoz nyúlnánk.
Receptek sörélesztővel
Az itt található receptek mindegyikében kisebb-nagyobb szerep jut a gombából előállított superfoodnak.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
A rizottó egy igazi jollyjoker, mivel az alapreceptet a végtelenségig lehet varriálni, és – szinte – elronthatatlan, ha a alapokat jól csináljuk. Tapasztalatból mondom, hogy csináljuk úgy a rizottót, ahogy a “nagykönyvben meg van írva”, máskülönben csak egy silány rizses valamit kapunk. Szóval, a brokkolis rizottó úgy jött, hogy igencsak szép brokkoliba futottam bele a boltba és azon morfondiroztam, mi legyen belőle. Tésztás ételek már voltak, szóval a…
A kelkáposzta nem igazán tartozik a többség kedvence közé, miközben szuper egészséges, és jól elkészítve kifejezetten finom tud lenni. Emlékszem, menzán se aratott osztatlan sikert, mondjuk legtöbbször nem igazán volt hívogató kinézete. Nekem mondjuk személy szerint kifejezetten elnyerte a tetszésemet egy-két ebből készült étel. Egyik ilyen volt a rakott kelkáposzta. Nem mondom, hogy egy hatalmas élmény volt de a jobbak között volt egyértelműen. Így amikor nagyon szép fej…
Az Alfredo szósz, mint sok más tészta szósz itáliai konyhában gyökerezik. A világszerte ismert sűrű szósz Alfredo di Lelio olasz séf agyából pattant ki, amikor beteg, étvágytalan feleségének szeretett volna valami tartalmas, de egyszerű ételt összeállítani. Az általa összeállított tészta étel valóban igen egyszerű lett, mivel nem áll másból, mint sajtból, tejszínből, vajból, fokhagymából no meg az utánozhatatlan olaszt tésztából. Szerencsére mindegyik hozzávaló helyettesíthető növényi alapanyaggal. Amilyen egyszerű,…