
Mi az a sörélesztőpehely és milyen hatása van szervezetünkre?
Tartalomjegyzék
ToggleA sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége.
Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden összefoglalva nagyon egészséges és könnyen életre lehet vele hívni a sajtos ízvilágot. Kell ennél több? Aligha. A gombából készült készítmény kiváló növényi fehérjeforrás, többek között gazdag kromban, szelénben, B-vitaminban (sokszor szépségvitaminnak is hívják e tulajdonságai miatt) és az emésztőrendszert is támogatja. De ami talán még fontosabb, kiválóan alkalmas a sajt ízének helyettesítésére.
A sörélesztőpehely felhasználási módjait a végtelenségig lehetne sorolni. Szórhatjuk szendvicsre, készíthetünk belőle sajtkrémet, feldobhatjuk vele a vegán spagettit, vagy adhatunk sajtos ízvilágot a krémlevesnek, sőt akár magába is fogyaszthatjuk, ha úgy van kedvünk. Kár lenne tablettaként szedni, ha igazi gasztronómiai élményt is nyújthat.

Mi az a sörélesztőpehely?
A sörélesztőpehely egy fontos élelmiszer alapanyag, amit a Saccharomyces cerevisiae nevű, egysejtű gombából állítanak elő. Alapjaiba véve tényleg a sörgyártáshoz és a kenyérsütéshez használták a sörélesztőpelyhet, azonban az utóbbi években felismerték szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait, így már-már a divatosan szuperfoodok közé emelkedett.
Bár elsőre kicsit furcsának tűnhet, hogy a sörgyártáshoz használt alapanyag egy superfood lenne, azonban a tények igazolják a sörélesztő jótékony hatásait. Az alapanyag legnagyobb előnye a többi élesztő fajtával szemben, hogy csiráztatott malátán (árpán) tenyésztik. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a csíráztatott magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A sörélesztőpehely pedig ebből az ásványi-anyagokban és fehérjében gazdag táp talajból táplálkozik.
Zárójelben megjegyzem, hogy bár az továbbra se állíthatjuk, hogy a sör egészséges lenne, azonban a sörélesztő felhasználása miatt a sör – elsősorban a szűretlen fajták – vitamin és ásványi-anyag tartalma nem elhanyagolható. Kutatók véleménye alapján, körülbelül fél liter 4 százalékos sör elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

Sörélesztő tápértéke és összetétele
A sörélesztő rendkívül gazdag tápanyagban és ásványi anyagokban. 100 gramm termékre osztva az alábbi tápértékkel és összetétellel rendelkezik a sörélesztő pehely:
- 328 kcal
- 6,9 g zsír
- 37 g szénhidrát (0 g cukor, nagy része rost)
- 45 g fehérje
- 64 mg kalcium
- 2000 mg kálium
- 16,6 mg vas
- 138 mg szelén
Mire jó a sörélesztőpehely?
A sörélesztőpehelyhet, ahogy korábban már említettük sörfőzéshez és kenyérsütéshez használják. Azonban számunkra ez esetben nem ez fontos, hanem szervezetünkre – na meg ízlelőbimbóinkra – gyakorolt hatása.
Rendkívül magas a fehérjetartalma
A közhiedelem szerint a vegánok fehérje hiányban szenvednek. A valójában azonban pont annyira, mint bárki más, aki egyoldalúan táplálkozik, hiszen végtelen különböző növényi fehérje forrás áll rendelkezésünkre. A sörélesztő pehely egy jó példa erre, hiszen majdnem fele (45-7 százaléka körülbelül) fehérje. Két evőkanálnyi sörélesztővel egy tojásnyi fehérjét könnyűszerrel betudunk juttatni szervezetünkbe.
A sörélesztőpehely egy igazi szépségvitamin bomba
A sörélesztő számtalan szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi-anyagot tartalmaz, ami hatással van immunrendszerünk, és a teljesség igénye nélkül bőrünk, hajunk és emésztési rendszerünk egészségére. Többek között gazdag krómban, szelénben, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban. Valamint jelentős mennyiségű különböző B-vitamint (1,2,3,5,7 és 9-et) tartalmaz. A króm többek között támogatja az anyagcserét, a kalcium a csontokat erősíti, a szelén pedig immunrendszerünkre van pozítiv hatással.
Vérszegénység ellen is felveszi a küzdelmet
Nemcsak magas vastartalma van a sörélesztőpehelynek, hanem a benne található anyagok segítik a vas felszívódását is, ami nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez.
Támogatja a vércukorszint szabályozását
Kutatások igazolják, hogy a króm segíti a cukorbetegek szervezetének vércukorszint szabályozását: A króm csökkentheti a vércukorszintet is, javítva a glükóztoleranciát és csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét.

Sajtos ízvilág
Az egyik legfontosabb tulajdonsága a sörélesztőpehelynek, ami miatt a figyelem középpontjába került az utóbbi években az az, hogy igazi sajtos ízvilágot lehet vele teremteni állati származékok nélkül. Pehelyformában szinte bármi fel tudjuk használni, aminek szeretnénk sajtos ízt adni: szószban, levesben, tészta ételben és a szendvicsen is.
Bármely diétába beilleszthető
A sörélesztő pehely természetes módon gluténmentes, szénhidráttartalma alacsony és zsírtartalma elhanyagolható. Így szinte bármely fogyokúrás vagy ételérzékeny diétába beilleszthető az élesztő. A pehely segítségével a nem vegánok is kiváló zsírban szegény sajtszószt készíthetnek.
Sörélesztő káros hatásai
Hiba lenne mindennek csak a pozitív oldalát bemutatni, ezért a sörélesztő pehely káros hatásaira is figyelmet kell fordítanunk. Szerencsére túl sok kockázattal nem kell számolnunk, mivel csak nagyon speciális esetben okozhat problémát a sörélesztő pehely fogyasztása. Némely gyógyszer hatását befolyásolhatja, ezért ha több fajta gyógyszert – például cukorbetegségre, MAOI vagy meperidin tartalmút – szedünk, célszerű konzultálni orvosunkkal, hogy megelőzzük a sörélesztő pehely esetleges mellékhatásait.
Ezt leszámítva egyedül a puffadás kockázata áll fennt, de annak az esélye is elhanyagolható. Valamint bár a sörélesztőpehely gazdag különböző B vitaminokban, azonban természetes módon pont B12-öt nem tartalmaz, aminek a potlására vegán diéta mellett nem árt odafigyelni. Ezért ne kalkuláljunk azzal, hogy a sörélesztőpehellyel letudjuk a B12 bevételünket.
Szóval nem igen kell tartanunk a sörélesztő mellékhatásaitól.

Sörélesztő pehely felhasználása
A sörélesztő jótékony hatásainál csak a felhasználási módjait lehet hosszabban sorolni. Szóval könnyebb lenne arról beszélni, hogy mire nem jó, mintsem mire jó a söréleszőt pehely.Tekinthetünk rá parmezánként vagy reszelt sajtként, amit a kész ételekre szorhatunk ízesítés gyanánt. Továbbá tökéletes sajtszószt és krémlevest is készíthetünk belőle. Emellett a krémes vegán rizottók elkészítésénél is jól jöhet a sörélesztő. De ha úgy van kedvünk, akár magába is fogyaszthatjuk.
Leegyszerűsítve a sörélesztőt – szinte – bármikor használhatjuk, amikor sajthoz nyúlnánk és nem konkrétan ráakarjuk valamire olvasztani.
Receptek sörélesztővel
Az itt található receptek mindegyikében kisebb-nagyobb szerep jut a gombából előállított superfoodnak, a sörélesztőnek. Használd bátran és szó szerint egészséggel!
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság

A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is…

A stroganoff – vagy stroganov -, az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz étel. Nevét 18 század egyik legmeghatározóbb orosz nemesi családja után kapta. A stroganoffról az első feljegyzés 1871-ből származik, szóval ősi receptnek aligha nevezhető. De még csak orosznak se teljesen, mivel inkább egy kontinentális fúziós recept, amiben a francia konyha erősen dominál. De ettől igazán tökéletes. A receptnek rengeteg változata van, amiben ami közös bennük, az a…

A rizottó egy igazi jollyjoker, mivel az alapreceptet a végtelenségig lehet varriálni, és – szinte – elronthatatlan, ha a alapokat jól csináljuk. Tapasztalatból mondom, hogy csináljuk úgy a rizottót, ahogy a “nagykönyvben meg van írva”, máskülönben csak egy silány rizses valamit kapunk. Szóval, a brokkolis rizottó úgy jött, hogy igencsak szép brokkoliba futottam bele a boltba és azon morfondiroztam, mi legyen belőle. Tésztás ételek már voltak, szóval a…
Oszd meg másokkal is!
Kapcsolodó bejegyzések

Vegán sütőtökös rizottó

2 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés: