vegán fokhagymás brokkoli krém
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Fokhagymás brokkoli szósz, vagy krém

Eme fokhagymás brokkoli szószt is a zöld életvitel segítette elő, azaz vásárlás helyett inkább hűtőtakarítást választotam. Persze bevallom, a lustaság is közrejátszott. Szóval abból kellett valamit össze dobnom, ami otthon volt, és éppen nem sok minden volt. Azonban szerencsémre volt egy szép brokkoli, amit már korábban vettem, hogy majd lesz valami, meg néhány vegföl árválkodott, amik lejárati dátuma közelített a vége felé.

Az ötlet adta magát, mi sem egyszerűbb, mint összekutyulni a kettőt? Egy jó tészta szósz mindig tökéletes választás, és mindig van otthon durumtészta végső esetre. A fokhagymás tejföl nagy sláger, úgyhogy extra íznek csak egy kis fokhagyma granulátum kellett. Nyers nem szeretem a rendes fokhagymát felhasználni, mivel szinte mindig túl erős lett a végeredmény, ezért inkább granulátumot használok ilyen esetekben. Egy burgonya, hogy krémesebb legyen és kevésbé tömény a fokhagymás brokkolis szósz, és már kész is vagyunk. Extra tartalomnak – szinte – bármi mást hozzá tehetünk külön.

brokkoli szósz tésztához

Fokhagymás brokkoli szósz recept

Hozzávalók

  • 1 brokkoli (500 gramm), fagyasztott is lehet
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 db 150 grammos vegföl
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum (lehet kicsit több, vagy kevesebb, ki mennyire szereti fokhagymásan)
  • kb. 1 deci növényi tej (nekem kellett egy kis folyadék, hogy szép simára tudja dolgozni, de nem biztos, hogy kell.)
  • só, bors
  • 300-350 gramm durum tészta

Tofu, zöldborsó, csicseriborsó, vagy bármi mást süthetünk mellé extra fehérjének.

Elkészítése

Szerencsére a brokkoli szósz elkészítése egyszerűbb, mint az egyszeregy.

    1. Tisztítsuk meg a brokkolit, szedjük apróbb rózsákra. A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
    2. Ha tehetjük, akkor gőz fölött pároljuk meg a brokkolit, mivel így őrzi meg legjobban ízét, zamatát és tápanyagtartalmát. A burgonyát szintén főzzük puhára. (Én a párologtató edény aljában főztem meg a burgonyát, hogy spóroljak időt és mosogatni valót.)
    3. Ezzel párhuzamosan főzzük al dentére a tésztát. Bármilyen fajta tökéletesen megfelel a célnak.
    4. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor kicsit hagyjuk hülni őket, majd tegyük az aprítógépbe. Tegyük hozzá a vegfölt, sót, borsot óvatosan és fokhagyma granulátumot még annál is óvatosabban. Inkább szépen adagoljuk, míg el nem érjük a kívánt erőséget. Főleg, hogy tapasztalataim alapján egy kis állás után erőteljesebb lesz a fokhagymás jelleg. Ha van otthon sörélesztőpehely 1-2 evőkanál illene belene. Sajnos nem sikerült kiprobálnom, mivel pont nem volt otthon, de nagyon el tudnám képzelni.
    5. Opcionálisan süssünk valami növényi fehérjét a brokkoli krémes tésztához.
    6. Ha simára dolgoztuk a szószt, és kellően fokhagymás, akkor kész is vagyunk!

Megjegyzés: Lehet kell egy kis növényi tej az aprítóba, hogy elbánjon vele.

fokhagymás brokkoli szósz tésztához

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!