Vegán Sütőtök krémleves ünnepi ízvilággal
Tartalomjegyzék
ToggleKevés jobb dolog kerülhet az asztalra egy hüvös és borongós őszi napon, mint egy vegán sütőtökkrémleves. A krémes sütőtökleves egyszerre szívmelengető és pikáns, összességében egy igazi kulináris élvezetet nyújt. Emellett a vegán sütőtökkrémleves elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors is, már ha a tök sütési idejét nem számítjuk bele. A sütőtököt akár napokkal korábban is megsüthetjük, amikor ráérünk. Maga a vegán sütőtök krémleves elkészítése körülbelül fél órát vesz igénybe.
A sütőtökkrémleves mellett szól az az érv is, hogy igazándiból a végtelenségig lehet variálni az ízvilágát: lehet sósan fűszeres, lágyan édes vagy aromában gazdag karácsonyias. A soron következő recept az utóbbihoz áll a legközelebb, ünnepi sütőtökkrémlevesnek tökéletesen megfelel.
Nem utolsó szempont az sem, hogy nem kell semmilyen extra alapanyag a vegán sütőtökleveshez. Bármelyik fajta sütőtök megteszi, – amit az ősz beköszöntével nem nehéz beszerezni -, egy kókusz konzerv, hagyma, egy kis cukor – ami opcionális -, illetve olyan fűszerek, amik így karácsony közeledtével egészen biztosan elérhetőek bármely üzletbe.
Ünnepi sütőtökkrémleves
Kész csalást is el lehet követni a tök levessel, mivel hihetetlen egyszerűen, néhány hozzávaló felhasználásával egy igazi ünnepi különlegességet varázsolhatsz, amivel lenyűgözheted a vendégeket. Mi teszi igazán karácsonyiasá a vegán sütőtökkrémlevest? A fűszerek kavalkádja és a krémes kókusz konzerv. Tökéletes párosítás, akárcsak egy curryben. Egyszerű, de mégis nagyszerű.
Nade, milyen fűszerekről is van szó? Kardamom, koriandermag, fahéj, szerecsendió és a gyömbér. Emellett használhatunk kis cayenne borsot és kurkumát is, ha igazán exotikus levest szeretnénk varázsolni, de szerintem a gyömbéres sütőtök krémleves ízgazdag sütőtökből bőven helyt áll az ünnep asztalon. Illetve van még egy kis fondorlat, amit érdemes bevetni. Egy kis karamellizált hagyma igazán különleges ízt tud adni a vegán sütőtökkrémlevesnek.
Milyen sütőtököt használjunk?
igazándiból mindegy, melyik fajtára esik a választás, a sütőtökkrémleves biztosan tökéletes lesz. A hazánkban kapható sütőtökök mindegyike tökéletesen illik hozzá és mindegyik egy kicsit más plusz ízjegyet ad hozzá. Például a hokkaidó tökkel extra édes lesz, a nagydobositól lesz egy kis gesztenyés aromája és a leggyakoribb fajtától, az orange sütőtöktől enyhén diós ízvilágú lesz a leves.
Vegán sütőtökkrémleves recept
Egyszerű, ám annál nagyszerűbb recept következik. Pár alapanyagból és körülbelül fél tucat fűszerből varázslatos dolgot lehet alkotni, itt a bizonyíték!
Hozzávalók
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha nincs kedvünk, vagy nem tudjuk beszerezni a fűszereket a sütőtökkrémleveshez, akkor egy mézeskalács fűszerkeverék óvatos adagolásával le tudhatjuk a fűszerezést. November elején már biztosan kikerülnek a polcokra.
- Kb 1 kg pucolt, sült sütőtök (amihez kb 2 kilogrammos frisset kell venni).
- 1 db kókusz konzerv (400 ml, bármelyik szupermarketben kapható)
- 1 evőkanál cukor (nádcukrot ajánlom)
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0,5 kávéskanál gyömbér
- 0,5 evőkanál fahéj
- 0,5 evőkanál szerecsendió
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál kardamom
- 1 kávéskanál őrölt koriandermag
- só & bors
- Olaj
- Cayenne bors (opcionális)
- Pirított mag, mandula, kesu, földimogyoró, mogyoró vagy akár vegyesen (opcionálisan tálaláshoz)
Miért kell hozzá cukor, ha a sütőtök eleve édes? Nos, hogy karamellizáljuk a hagymát, ami igazán különleges ízt ad a sütőtökkrémlevesnek.
Hogyan készítsük el a vegán sütőtökkrémlevest?
Nem egy nagy ördöngösség és gyorsan meg is van, ha a sütőtököt már megsütöttük. Utóbbi egy kicsit időigényes, mégha foglalkozni nem is kell.
Sütőtök sütés
A sütőtökkrémleves sült sütőtökből az igazi – nem meglepő módon -, így mielőtt neki állnak a receptnek, süssük meg a sütőtököt. Az én kedvencem az orange fajta, az szinte mindenhol kapható ilyenkor jó áron.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
- Mossuk meg a tököt. Vágjuk le a tök elejét és a végét, majd vágjuk el a tököt ott, ahol kezdődik a gömbölyű része.
- Vágjuk félbe mint két részét. A gömbölyű részből egy kanál segítségével távolítsuk el a magokat, illetve a rostokat.
- Szeleteljük fel mindegyik részét, és hézagosan tegyük sütőpapírra.
- Tegyük be a sütőbe, és süssük puhára. Ez kb 50-60 percet vehet igénybe. Akkor lesz jó, ha puha a húsa és kezd itt ott megpirulni.
- Ha kicsit kihűlt a sütőtök, akkor távolítsuk el a héját.
Sütőtökrémleves elkészítése
Ha meg van a sült sütőtök, akkor neki kezdhetünk a vegán sütőtökkrémlevesnek!
- Pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha kezd szép színe lenni a vöröshagymának, akkor reszeljük mellé a fokhagymát is.
- Egy pár percig süssünk a fokhagymát is, majd adjuk hozzá a cukrot és jó alaposan barnitsuk meg a hagymát.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet hozzá a sütőtök püré is. Öntsük fel az egészet 3 dl vízzel, tegyük hozzá a fűszereket, majd keverjük össze jó alaposan és fedő alatt főzzük össze.
- Ha felforrt a sütőtökkrémleves, akkor mehet hozzá a kókusztejkonzerv is.
- Ha újra felforrt a leves, akkor vegyük le a tűzről és botmixer segítségével dolgozzuk simára.
Tálalhatjuk is az ízgazdag vegán sütőtökkrémlevest píritott magvakkal, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon is.