Vegán francia hagymaleves
Tartalomjegyzék
ToggleVéleményem szerint a franciák méltán megérdemlik a helyüket a legjobb konyhák között. A francia hagymaleves is egy remek érv mellette. Bár nem mondhatni, hogy a francia konyha kifejezetten vegán barát lenne és sajnos az eredeti francia hagymaleves sem az, viszont némi módosítással egy igazán ízletes és szívmelengető vegán hagymalevest varázsolhatunk a hagyományos receptből.
Mitől francia a francia hagymaleves?
A recept nem tartalmaz túl sok hozzávalót, mégis valamiért egyértelműen a franciákhoz köthető a leves ízvilága. Sajnos az egyik legmeghatározóbb alapanyag a (marha)húsleves, amit vegánként lehetetlen utánozni. De ez ne szegje kedvünket! Zöldségesebb ízvilággal is legalább ugyanolyan jó lesz a vegán hagymaleves is, sőt! Hogy hogyan? Nos, nem csak az alaplé, ami igazán számít!
Van még egy fontos összetevő, illetve összetevő páros, amitől igazán különleges lesz a leves. Ez pedig a türelem és a hagyma összepárosítása. A francia hagymaleves szíve lelke az, hogy a hagymát szépen és türelmesen hosszasan karamellizáljuk olajon. Illetve van még egy fontos összetevő, ami pikánssá teszi a fazék tartalmát. Ez nem más, mint a jó minőségű fehérbor!
Fontos kiemelni, hogy a közvélekedéssel ellentétben, nagyon is számít, hogy milyen bort használunk a főzéshez. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami prémium francia importot kell vadászni a hagyományos francia hagymaleveshez. Egy jó minőségű száraz magyar bor is tökéletesen megfelel a célra. Sok úgy se kell bele, a maradéknak meg úgy is jó helye lesz.
Vegán francia hagymaleves recept
A francia hagymaleves nem mondható túl bonyolultnak és vegánná se nehéz tenni. Ki kell csereberélni az oda nem illő alapanyagokat. Húsleves alaplé helyett zöldségleves alaplé. A sajt pedig elhagyható, de helyettesíthető is vegán sajttal, vagy kereshetünk más sürítési megoldást is. Legutóbb a magyar konyhával kereszteztem a franciát, mivel volt itthon lejárófélbe lévő vegföl és mit ne mondjak, a habarás igen jól illett a képbe.
Hozzávalók
- 6 közepes vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- egy púpozott evőkanál nádcukor (így még szebb színe lesz)
- 2 liter zöldségleves alaplé (vagy 2 zöldségleveskocka, van már szép számmal glutamát és pálmaolaj mentes is!)
- 0,5 deci száraz fehérbor (Sauvignon Blanc vagy Chardoney tökéletes a célnak) vagy 1 evőkanál fehérborecet (opcionálisak, de ettől lesz igazán pikáns)
- 3 babérlevél
- kakukkfű
- olívaolaj, vagy tejmentes margarin
- vegán sajt (opcionális)
- sörélesztőpehely (opcionális)
- vegföl (opcionális)
- 3 evőkanál liszt (Opcionális, illetve bármilyen megteszi, de én a grahamra vagy a tönkölyre szavazok)
- bagett, pirítós
Vegán hagymaleves elkészítése
Kicsit időigényesebb a francia hagymaleves elkészítése, mint ránézésre tűnik, de megér minden egyes percet, amit rászánunk.
- Szeleteljük fel a hagymát vékony félkarikákra, majd olivaolajon kezdjük el sütni. Sózzuk meg egy kicsit, hogy előbb összeessen. Ne ijedjünk meg, egyszerre nagyon soknak tűnik a hagyma, de mire összeesik, már nem is lesz olyan sok.
- 5 perc elteltével reszeljük hozzá a fokhagymát is. Ha a hagyma kellőképp összeesett (kb 15-20 perc), keverjük hozzá a cukrot. Ez a legfontosabb lépés. Ha nem karamelizálodik meg a hagyma, nem lesz olyan, mint amilyennek kell lennie. ha szép barna a hagyma, akkor lesz jól, ami körülbelül 25-30 perc is lehet. Türelem vegán francia hagymalevest teremt.
- Ha már nagyon szép barna, karamellizált színe van a hagymának, öntsük fel a zöldség alaplével. Ha éppen nincs kéznél, mert leggyakrabban sajnos nincs, akkor két zöldségleves kockával kiválthatjuk. Tegyünk hozzá egy teáskanál kakukkfüvet, 3 db babérlevelet, fekete borsot és a bort vagy borecetet.
- Forraljuk fel a levest. Már így is nagyon ízletes és különleges a vegán hagymaleves, de még lehet fokozni.
- A hagyományos francia hagymaleves pikantériája, hogy végezetül jó nagy adag sajt kerül a tetejére, amit a sütőbe téve pirítanak rá a tetejére tálalás előtt. Én ezt annyira nem szívlelem, mivel a vegán sajt legalább annyira egészségtelen legtöbbször mint a hagyományos. Sőt!
- A másik lehetőség, hogy egy kis magyar fúziót csinálunk, azaz egy kis habarást. 1 deci liter (fél doboz) vegfölben keverjük el jó alaposan a lisztet, majd tegyük bele a levesbe és keverjük el benne. Nagyon jó ízt ad neki és egy kicsit sürüsiti is.
- Egy kis sörélesztő pelyhet szórunk rá tálaláskor, hogy meglegyen a sajtos ízvilág. Legegyszerűbb és legegészségesebb megoldás.
- Végezetül jöhet a levesbetét, azaz a bagett. Először pirítsuk meg a bagettet, majd aprítsuk fel kicsit. Ezt követően egy serpenyőbe kicsit futtassuk meg olivaolajon.