Vegán besamel mártás
Tartalomjegyzék
ToggleA besamel mártás, vagy más néven fehér mártás egy alapvető elem a gasztronómiában, ami nagy valószínűséggel Franciaországból ered a 16. századból. Az eredeti besamel recept három fő összetevőből áll: lisztből, tejből és vajból – vagy margarinból -, amit sóval és borssal fűszereznek. Egyszerűségének és sokoldalúságának köszönhetően a mártás gyorsan elterjedt a kontinensen és minden nemzet, régió egy kicsit változtatott rajta. Így miért ne változtatnánk rajta mi is, hogy tej nélküli, vegán besamelt kapjunk?
A hamis besamel legalább ugyanolyan jól felhasználható, mint az eredeti. A vajat margarinra, a tejet pedig semleges ízű növényi tejre kell cserélni, és már meg is vagyunk. A besamel mártást sokféle módon fel lehet használni, leggyakrabban tésztaételekhez, grillezett zöldségekhez és különböző hagyományos francia fogásokhoz használják.
Mi a besamel mártás?
A besamel mártás, vagy gyakran fehér mártásként emlegetett konyhai fogás a francia konyha egyik legalapvetőbb eleme. A béchamelt számtalan étel alapjául szolgál a Európában, elsősorban Franciaországban, a Benelux államokban és Olaszországban. Az eredeti besamel recept három fő összetevőből áll:
- Vaj vagy margarin: Az olvasztott vaj, vagy margarin adja a fehér mártás alapját.
- Liszt: A felolvasztott margarinhoz, vagy vajhoz kerül a liszt, amit kicsit le kell pirítani. Ez adja a bechamel ízét és sűrűségét.
- Tej: A langyos, vagy meleg tej lassú adagolásával lesz a bechamel mártás igazán lágy, és krémes.
- Ezenkívül ízlés egyedül só, bors és ízlés esetén szerecsendió kerül egy alap besamel mártáshoz.
Jó láthatóan semmi nincs a fehér mártásba, ami megakadályozza, hogy vegán bechamel mártást csináljunk. Vaj helyett margarint kell használni, tej helyett pedig növényi tejet. Már csak az a kérdés, hogy milyen növényi italt használjunk a tej nélküli besamelhez?
- A legcélszerűbb, ha semleges ízű zab, vagy szójatejből készítjük a vegán besamelt.
- Kerüljük az édes növényi tejeket. Például egy rizstejes besamel túl édes lenne, egy vegán lasagnéhoz.
A besamelre egy alap mártásként tekintenek, amihez sokszor további hozzávalókat – legtöbbször sajtót, vagy tojást, illetve füszereket – adnak a cél érdekében. Az alap fehér mártást. Az utóbbiak ugyan nem, de például a fokhagymás besamel vegán változatban is játszi könnyedséggel elkészíthető.
Az alap besamelt mártást tészta ételekhez, hagyományos francia fogásokhoz és grillezett zöldségekhez szokták leggyakrabban felhasználni. De például a görög muszakát is a besamel mártás teszi tökéletessé.
Besamel mártás eredete
Az biztos, hogy besamel mártás eredete a francia konyhában keresendő, ahol “sauce béchamel” néven ismert. Azt viszont már egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy kihez és mikorra tehető a besamel “feltalálása” és még az sem állítható biztosra, hogy a franciákat dicséri, mivel legendák szólnak arról, hogy II. Henrik felesége vitte magával Franciaországba a 16. században. De erre kevés az esély történészek szerint.
A név alapján sokan Louis de Béchameil de Nointel-hez kötik a receptet, aki a napkirály udvarmestere volt, viszont kortársak és feljegyzések szerint a márki születése előtt bő évtizedekkel is szolgáltak már fel fehér mártást. Az első feljegyzést a besamel mártásról egy francia szakács, Vincent La Chapelle készítette 1733.-ban.
Egy biztos, a fehér mártást gyorsan igen népszerűvé vált egyszerűsége és sokoldalúsága miatt. Számos nemzet konyhája vette át és variálta át különböző módon. Napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend a fehér mártás, és szerencsére azoknak se kell lemondani róla, akik mellőzik a tejfogyasztást, mivel a vegán besamel mártás legalább ugyanolyan könnyű, krémes és ízletes, mint az eredeti.
Vegán besamel alaprecept
A besamel tej nélkül is könnyen elkészíthető növényi tejjel. A lényeg, hogy igyekezzünk viszonylag semleges ízű növényi tejet használni, szóját vagy zabot, illetve már kaphatóak a tej ízét imitáló növényi italok is. De például a besamelt rizstejjel csak akkor ajánlom, ha valam édes receptbe szeretnénk felhasználni.
Hozzávalók
- 30-35 gramm margarin
- 3 evőkanál liszt (lehet teljes kiőrlésű, én ízlés szerint a tönkölyt, vagy a graham lisztet ajánlom)
- 6 dl növényi tej (lehet kicsit több is, vagy kevesebb, attól függ mennyire szeretnénk sűrűrej)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Szerecsendió (opcionális)
Besamel mártás elkészítése
- Egy közepes lábasban olvasszuk fel a növényi vajat vagy margarint közepes lángon.
- Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsuk 2-3 percig, hogy enyhén barnás színe legyen, de figyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
- Lassan adagoljuk hozzá a növényi tejet, hogy hamis besamel mártás legyen. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást, illetve, hogy a növényi tej meleg legyen. Főzzük tovább 5-7 percig, amíg a mártás sűrűsödik, simává és krémesé válik.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, valamint adhatunk hozzá egy-két csipetnyi szerecsendiót is.
- Amikor a vegán besamel mártás elérte a kívánt sűrűséget, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni néhány percig.
Fokhagymás besamel mártás
A fehér mártást feldobhatjuk egy kis plusz ízzel, amihez nem kell más, csak 5-6 gerezd fokhagyma. A besamel elkészítése se változik sokat. Csak reszeljük hozzá a fokhagymát a piruló liszthez úgy, hogy körülbelül egy-másfél perc előnyt adunk neki. A végeredmény egy aromában gazdag vegán fokhagymás besamel lesz, amit hasonlóan az eredeti recepthez, tészta ételekhez tudjuk elsősorban felhasználni, de önmagában is megállja a helyét szószként például gombához.
Besamel felhasználása
A tej nélküli besamel mártást számtalan módon és receptben tudjuk felhasználni. A lasagne elképzelhetetlen lenne fehér mártás nélkül, a tészta ételekhez tökéletesen illik, de szimplán használhatjuk szószként gombához, tofuhoz vagy bármihez, amihez csak szeretnénk.
Receptek besamel mártással
Az alábbi fogások, receptek nélkülözhetetlen eleme a vegán fehér mártás.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
A hétvégére jól bevásároltam burgonyából, hogy majd egy jót sütögetünk. Viszont a faszén mennyiséget kicsit alulméreteztem, így a krumplira már nem jutott keret. Így a hét elején azon morfondiroztam, hogy mit kezdjek vele. Volt itthon Aldiból vadászott akciós vegán darált hús, hogy majd biztos jól jön valamihez. A két információ alapján egy isteni muszaka képe körvonalazódott, viszont a padlizsán – szerencsésen – még pont sorra került a grill…
Itt a nyár, és vele együtt a végtelen mennyiségű különböző idényzöldség is megérkezett. Jól bevásároltam különböző zöldségekből, aztán jött a bőségzavara, hogy mit is kezdjek velük. A legegyszerűbb ötlet, ami eszembe jutott az minden egyben vegán rakott zöldség. Az inspirációt a francia lecsó, azaz ratatouille és a muszaka adta. Ennek a két receptnek a fúziájóból született a vegán mediterrán rakott zöldség, ami kiválóan szerepelt már első neki futásra…
Ez a recept tulajdonképpen egy vegán bolognai spagetti egy extra lépéssel. Najó, kettővel, mivel a besamelt is el kell készíteni, majd utána kell berakni a vegán rakott tésztát a sütőbe. Szóval, a csőben sült tészta három elemből áll: egy klasszikusnak mondható bolognai szósz, szabadon választott durum tészta – én választásom a korábban említett spagettire szokott esni -, amit a fehér szósz zár le. Ha nagyon hedonisták vagyunk, és…