vegán kapros joghurtos zöldséges kuszkusz saláta
Saláták és szószok,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Kapros joghurtos zöldséges kuszkusz saláta

Bár már szeptemberre fordult a naptár, azonban a nyár kitartóan tombol. Ilyenkor nem igen szeretek én se nagy főzésekbe bocsátkozni, ezért valami könnyedebb ebéd ötleten törtem a fejemet. Nemrégiben ajánlották nekem a Lidl-ben kapható növényi joghurtot, hogy nagyon jól használható. Így ebből indultam ki. Ha joghurtot így ebéd kapcsán valahogy a kaporral társítom – valószínű a tzatziki miatt -, így még egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz, hogy mi legyen az ebéd másnap. Ha joghurtból inkább valami hideg saláta szerűséget tudok elképzelni, mint valami nagyon főtt ételt.

Így került a képbe a kuszkusz. Egy tartalmas hideg salátát valamiért a kuszkusszal, vagy a bulgurral tudom elképzelni. Mindkettő gabonaféle nagyon egészséges, nagyon tápláló és gyorsan elkészül. A kapros joghurtos öntethez inkább a kuszkuszt tudtam elképzelni, így lett a mai ebéd a joghurtos kuszkusz saláta, amiből persze a friss zöldségek sem hiányozhattak. Minden ment bele, amit csak otthon találtam.

joghurtos zöldséges kuszkusz saláta

Vegán joghurtos zöldséges kuszkusz saláta kaporral

Nem azt mondom, hogy villámgyorsan kész lesz, de ha ügyesek vagyunk, akkor 1 óránál többet nem kell a konyhában bibelődni a joghurtos kuszkusz salátával.

Hozzávalók

    • 1 bögre kuszkusz
    • 400 ml növényi joghurt (Lidl-ben kapható használtam, az pont egy doboz)
    • 4 teáskanál szárított kapor (nem éppen a legkönnyebben elérhető friss formájában, ezért szárított használtam)
    • 1 teáskanál fokhagyma granulátum (nyersen nem szeretek friss fokhagymát használni)
    • 300 gramm (nem széteső) paradicsom
    • 1 db kígyóuborka
    • 1 db vöröshagyma
    • 1 db lilahagyma
    • 2 csomag (2×180 gram) tofu (füstöltet ajánlom)
    • 1 db édes piros paprika (kápia, kaliforniai, bocskor, stb.)
    • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • bors (és fehér opcionálisan)
  • cayenne bors (opcionális)
  • olaj

Elkészítése

A művelet több fronton fog futni, így a végére nagyjából minden egyszerre fog elkészülni és mi a lehető legkevesebb időt fogjuk a konyhában tölteni!

  1. Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd forró olajon kezdjük el pirítani. Kockázzuk fel a tofut, majd tegyük hozzá a vöröshagymához. Időnként keverjük meg.
  2. A lilahagymát vágjuk vékony félkörökre és egy külön tálba sóval megszórva tegyük félre. Így a hagyma veszít az erejéből.
  3. Egy másik edényben forró olajon kicsit pirítsuk meg a száraz kuszkuszt (ez a lépés elhagyható. Néhány perc kevergetés után öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg, egyszer keverjük át, majd közepes/alacsony lángon főzzük készre (kb. 5-7 perc)
  4. Aprítsuk fel kisebb, de ne túl kis darabokra az uborkát, a paradicsomokat és a paprikát. Tegyük egy nagy keverőtálba és hintsük meg sóval, majd keverjük át. Hagyjuk kicsit állni, hogy egy kis levet eresszen. (Megjegyzés: ne felejtsük el idönként megkeverni a tofut)
  5. Tegyük a joghurtot egy másik tálba. Tegyük hozzá a fokhagyma granulátumot, a kaprot, borsot vegyesen és sót. Keverjük el jó alaposan. Tegyük hozzá a citromlevet is és ismételten keverjük el.
  6. Ha megvagyunk a joghurtos öntettel, akkor öntsük ki a zöldségekkel teli keverőtálból a folyadékot, majd keverjük el benne a kapros joghurtot.
  7. Ha szép aranybarna lett a tofu és a kuszkusz is felvette a vizet, akkor tegyük őket félre kicsit hűlni. Gyorsabban hűl, ha időnként megkeverjük.
  8. Ha kihűlt a tofu és a kuszkusz, akkor keverjük hozzá a joghurtos zöldséghez.
  9. Tegyük hűtőbe a joghurtos kuszkusz salátát fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek.

Szólj hozzá!