Kapros joghurtos zöldséges kuszkusz saláta
Tartalomjegyzék
ToggleBár már szeptemberre fordult a naptár, azonban a nyár kitartóan tombol. Ilyenkor nem igen szeretek én se nagy főzésekbe bocsátkozni, ezért valami könnyedebb ebéd ötleten törtem a fejemet. Nemrégiben ajánlották nekem a Lidl-ben kapható növényi joghurtot, hogy nagyon jól használható. Így ebből indultam ki. Ha joghurtot így ebéd kapcsán valahogy a kaporral társítom – valószínű a tzatziki miatt -, így még egy lépéssel közelebb kerültem ahhoz, hogy mi legyen az ebéd másnap. Ha joghurtból inkább valami hideg saláta szerűséget tudok elképzelni, mint valami nagyon főtt ételt.
Így került a képbe a kuszkusz. Egy tartalmas hideg salátát valamiért a kuszkusszal, vagy a bulgurral tudom elképzelni. Mindkettő gabonaféle nagyon egészséges, nagyon tápláló és gyorsan elkészül. A kapros joghurtos öntethez inkább a kuszkuszt tudtam elképzelni, így lett a mai ebéd a joghurtos kuszkusz saláta, amiből persze a friss zöldségek sem hiányozhattak. Minden ment bele, amit csak otthon találtam.
Vegán joghurtos zöldséges kuszkusz saláta kaporral
Nem azt mondom, hogy villámgyorsan kész lesz, de ha ügyesek vagyunk, akkor 1 óránál többet nem kell a konyhában bibelődni a joghurtos kuszkusz salátával.
Hozzávalók
- 1 bögre kuszkusz
- 400 ml növényi joghurt (Lidl-ben kapható használtam, az pont egy doboz)
- 4 teáskanál szárított kapor (nem éppen a legkönnyebben elérhető friss formájában, ezért szárított használtam)
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum (nyersen nem szeretek friss fokhagymát használni)
- 300 gramm (nem széteső) paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 db vöröshagyma
- 1 db lilahagyma
- 2 csomag (2×180 gram) tofu (füstöltet ajánlom)
- 1 db édes piros paprika (kápia, kaliforniai, bocskor, stb.)
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- só
- bors (és fehér opcionálisan)
- cayenne bors (opcionális)
- olaj
Elkészítése
A művelet több fronton fog futni, így a végére nagyjából minden egyszerre fog elkészülni és mi a lehető legkevesebb időt fogjuk a konyhában tölteni!
- Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd forró olajon kezdjük el pirítani. Kockázzuk fel a tofut, majd tegyük hozzá a vöröshagymához. Időnként keverjük meg.
- A lilahagymát vágjuk vékony félkörökre és egy külön tálba sóval megszórva tegyük félre. Így a hagyma veszít az erejéből.
- Egy másik edényben forró olajon kicsit pirítsuk meg a száraz kuszkuszt (ez a lépés elhagyható. Néhány perc kevergetés után öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg, egyszer keverjük át, majd közepes/alacsony lángon főzzük készre (kb. 5-7 perc)
- Aprítsuk fel kisebb, de ne túl kis darabokra az uborkát, a paradicsomokat és a paprikát. Tegyük egy nagy keverőtálba és hintsük meg sóval, majd keverjük át. Hagyjuk kicsit állni, hogy egy kis levet eresszen. (Megjegyzés: ne felejtsük el idönként megkeverni a tofut)
- Tegyük a joghurtot egy másik tálba. Tegyük hozzá a fokhagyma granulátumot, a kaprot, borsot vegyesen és sót. Keverjük el jó alaposan. Tegyük hozzá a citromlevet is és ismételten keverjük el.
- Ha megvagyunk a joghurtos öntettel, akkor öntsük ki a zöldségekkel teli keverőtálból a folyadékot, majd keverjük el benne a kapros joghurtot.
- Ha szép aranybarna lett a tofu és a kuszkusz is felvette a vizet, akkor tegyük őket félre kicsit hűlni. Gyorsabban hűl, ha időnként megkeverjük.
- Ha kihűlt a tofu és a kuszkusz, akkor keverjük hozzá a joghurtos zöldséghez.
- Tegyük hűtőbe a joghurtos kuszkusz salátát fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek.