Magyaros vegán ételek recepttel
Sokáig a magyar konyhát hanyagoltam, mivel nagyjából annyi tudott beugrani róla, hogy “olvassz ki zsírt, pirits hagymát, adj hozzá jó sok pirospaprikát és mehet bele a hús”. Nehezen tudtam elképzelni, hogy lehet magyaros vegán ételt csinálni. Aztán idönként felötlött bennem, hogy azért volt egy-két nem rossz étel gyerekkoromból. Így végül átgondoltam, melyik az, amit el lehet készíteni állati eredetű dolog nélkül.
Nos, messzire nem jutottam, ugyanis arra jutottam, hogy az egyetlen alapból vegán magyar étel a lecsó. Ami persze kifejezetten jó, csak hát nem sok. A magyar konyha nem túl bonyolult – szerintem legalábbis -, de persze ettől függetlenül rengeteg lehetőség rejtőzik benne.Tehát eljött a kísérletezés ideje.
A legtöbb étel ízét, javát a fűszerek adják, így csak bizonyos dolgokat kell benne helyettesíteni. A húst könnyen le lehet cserélni tofura, vagy szójakockára/granulátumra. A füstölt íz világot füstaromával, vagy füstölt tofuval életre lehet hívni. A paradicsom, paprika, cukkini, zöldborsó és a pirospaprika, vagyis a többi gyakran előforduló alapanyagok pedig alapból növényi eredetűek.
Természetesen a vegán magyaros étel sosem lesz olyan mint az eredeti, ezt nem tagadom. A hús például egy pörkölt esetén meghatározza a fogás jellegét, mivel kevés egyéb alapanyag kerül bele. Viszont egy ahhoz hasonló ízvilágú vegán ételt elő lehet varázsolni, ami másképp jó.
- All
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
Vegán lecsót semmivel sem bonyolultabb csinálni, mint egy hagyományost egy igen egyszerű oknál fogva: a lecsó alapból vegán. Végig pörgettem fejben a hagyományos magyar ételeket, és arra a felfedezésre jutottam, hogy egyben az egyetlen is. A hagyományos alap receptben nincs más, mint paprika, paradicsom, hagyma, és fokhagyma. A lecsó fűszerezése se tartogat meglepetést: só és bors. A pirospaprikát pedig örök ita övezi, nekem személyszerint nem hiányzik belőle. Így…
Brassói tofuból? Miért ne! Gondoltam én, amikor azon morfondiroztam, mi legyen a következő menü. Egy jó darabig hanyagoltam a magyar konyhát, mivel nem igazán láttam benne nagy fantáziát. Azonban manapság egyre több hazai étel jut eszembe, hogy végül is nem is volt olyan rossz anno, miért ne adnék neki egy esélyt? A kísérletezések során megállapítottam: a magyaros vegán ételek tényleg nem rosszak. Sőt! Úgyhogy a következő áldozat a…
Anno gyerekkoromban még nem igazán rajongtam az olyan klasszikus magyar fogásokért, mint a paprikás krumpli. Mondjuk ennek elsősorban az volt az oka, hogy ezek ugyan nagyon egyszerűek, azonban emiatt túl gyakran is voltak. Aztán ahogy kirepültem otthonról, úgy a hagyományosan magyarnak számító ételek teljesen kikoptak az étrendemből. Miután vegán életmódra áltam át, még annyiszor se találkoztam velük. Magyaros ételek újrafelfedezése Vegánként a magyar konyhát sokáig nem igazán vettem…