Magyaros vegán ételek recepttel

magyaros vegán ételek

Sokáig a magyar konyhát hanyagoltam, mivel nagyjából annyi tudott beugrani róla, hogy “olvassz ki zsírt, pirits hagymát, adj hozzá jó sok pirospaprikát és mehet bele a hús”. Nehezen tudtam elképzelni, hogy lehet magyaros vegán ételt csinálni. Aztán idönként felötlött bennem, hogy azért volt egy-két nem rossz étel gyerekkoromból. Így végül átgondoltam, melyik az, amit el lehet készíteni állati eredetű dolog nélkül.

Nos, messzire nem jutottam, ugyanis arra jutottam, hogy az egyetlen alapból vegán magyar étel a lecsó. Ami persze kifejezetten jó, csak hát nem sok. A magyar konyha nem túl bonyolult – szerintem legalábbis -, de persze ettől függetlenül rengeteg lehetőség rejtőzik benne.Tehát eljött a kísérletezés ideje.

A legtöbb étel ízét, javát a fűszerek adják, így csak bizonyos dolgokat kell benne helyettesíteni. A húst könnyen le lehet cserélni tofura, vagy szójakockára/granulátumra. A füstölt íz világot füstaromával, vagy füstölt tofuval életre lehet hívni. A paradicsom, paprika, cukkini, zöldborsó és a pirospaprika, vagyis a többi gyakran előforduló alapanyagok pedig alapból növényi eredetűek.

Természetesen a vegán magyaros étel sosem lesz olyan mint az eredeti, ezt nem tagadom. A hús például egy pörkölt esetén meghatározza a fogás jellegét, mivel kevés egyéb alapanyag kerül bele. Viszont egy ahhoz hasonló ízvilágú vegán ételt elő lehet varázsolni, ami másképp jó.

  • All
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
Vegán babgulyás

2023.10.10.

Egy jó babgulyás télen és nyáron egyaránt megállja a helyét, főleg az utóbbi bográcsban. Szerencsére nekünk sem kell nélkülöznünk a magyar konyha véleményem szerint egyik legnagyobb művét, mivel a vegán babgulyás legalább olyan jó tud lenni, mint a hagyományos. A vegán babgulyás rendkívül ízgazdag és tartalmas, így önálló egytál ételként is megállja a helyét. A gőzölgő sűrű leves így tökéletes választás a borongós és hideg napok beköszöntével, illetve…

Vegán gulyásleves, vagyis a nagyon hamis gulyás

2023.10.10.

Ha bárkit megkérdezünk hazánkon kívül vagy belül, hogy mi jut eszébe a magyar gasztronómiáról, akkor majdnem biztos, hogy a gulyást fogja rá vágni. Kétségtelen, hogy a hagyományos parasztiétel az egyik legelterjedtebb magyar konyhai remek. Sajnos viszont alapjáraton messze van a húsmenteségtől. Szerencsére van egy változata – a hamis gulyásleves -, ami kímélőbb, azaz nem – de inkább csak kevesebb – húst tartalmaz. Azaz, hiába hamis a gulyás, attól…

Vegán túrógombóc, azaz a kölesgomboc

2023.09.27.

Ki ne emlékezne gyerekkorából a túrógombócra? Nekem is nagy kedvencem volt. Szerencsére a hamis túrógombóc, vagyis a kölesgombóc nem is egy új keletű vegán találmány. Régóta helye van a magyar konyhában, mivel a laktózintolerancia se egy divatos hóbort, ahogy arra sokan gondolnak. Ez pedig kapóra jön nekünk, hiszen némi változtatással és kiigazítással tökéletes vegán túrógombócot lehet varázsolni néhány kölesgombóc recept összegyúrásával. A másik nagy előnye, hogy attól se…

Vegán bableves recept

2023.09.11.

Egy ízekben, és tápanyagban gazdag bableves tökéletes választás a borongós, hűvösebb napokra. Egyszerre melegíti fel a szívet, és a lelket is, miközben egészségesen táplál. És ami a legjobb az egészben, hogy a bableves füstölt ízvilága nem elérhetetlen vegánként sem. Sőt, pofon egyszerű! Mitől lesz igazán jó a bableves? A bableves valószínűleg a magyar konyha egyik legkedveltebb és leglaktatóbb levese, aminek köszönhetően alapreceptként tekinthetünk rá. A dologban pedig az…

Nem tojásos vegán lecsó recept tofuval

2023.07.24.

Vegán lecsót semmivel sem bonyolultabb csinálni, mint egy hagyományost egy igen egyszerű oknál fogva: a lecsó alapból vegán. Végig pörgettem fejben a hagyományos magyar ételeket, és arra a felfedezésre jutottam, hogy egyben az egyetlen is.  A hagyományos alap receptben nincs más, mint paprika, paradicsom, hagyma, és fokhagyma. A lecsó fűszerezése se tartogat meglepetést: só és bors. A pirospaprikát pedig örök ita övezi, nekem személyszerint nem hiányzik belőle. Így…