Magyaros vegán ételek recepttel
Sokáig a magyar konyhát hanyagoltam, mivel nagyjából annyi tudott beugrani róla, hogy “olvassz ki zsírt, pirits hagymát, adj hozzá jó sok pirospaprikát és mehet bele a hús”. Nehezen tudtam elképzelni, hogy lehet magyaros vegán ételt csinálni. Aztán idönként felötlött bennem, hogy azért volt egy-két nem rossz étel gyerekkoromból. Így végül átgondoltam, melyik az, amit el lehet készíteni állati eredetű dolog nélkül.
Nos, messzire nem jutottam, ugyanis arra jutottam, hogy az egyetlen alapból vegán magyar étel a lecsó. Ami persze kifejezetten jó, csak hát nem sok. A magyar konyha nem túl bonyolult – szerintem legalábbis -, de persze ettől függetlenül rengeteg lehetőség rejtőzik benne.Tehát eljött a kísérletezés ideje.
A legtöbb étel ízét, javát a fűszerek adják, így csak bizonyos dolgokat kell benne helyettesíteni. A húst könnyen le lehet cserélni tofura, vagy szójakockára/granulátumra. A füstölt íz világot füstaromával, vagy füstölt tofuval életre lehet hívni. A paradicsom, paprika, cukkini, zöldborsó és a pirospaprika, vagyis a többi gyakran előforduló alapanyagok pedig alapból növényi eredetűek.
Természetesen a vegán magyaros étel sosem lesz olyan mint az eredeti, ezt nem tagadom. A hús például egy pörkölt esetén meghatározza a fogás jellegét, mivel kevés egyéb alapanyag kerül bele. Viszont egy ahhoz hasonló ízvilágú vegán ételt elő lehet varázsolni, ami másképp jó.
- All
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
A székelykáposzta nem tartozott gyerekkorom kedvenc ételei közé. Ráadásul elég gyakran is volt otthon, így aztán kirepülve és növényi táplálkozás átállva se lett célom, hogy mielőbb készítsek egy jó vegán székelykáposztát. Igazából jó sokáig mellőztem a hazai konyhát, mivel úgy élt az emlékezetemben, hogy hús hússal, jó sok olajjal és rántva. Aztán az utóbbi években adtam neki egy esélyt és számos magyaros vegán étellel megpróbálkoztam. Az eredmény meglepően…
Amióta először találkoztam – körülbelül 7 éve – a korhelyleves névvel, azóta egy igen erős belső késztetést éreztem rá, hogy kiprobáljam. Azonban rá kellett jönnöm, hogy sajnos, a savanyú káposzta leves nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, így nem került rá sor. A környezetembe se nagyon volt oda senki a savanyú káposztáért, nem ám a korhelylevesért. Úgyhogy annyiba is maradt. De csak egy darabig. Míg nem végül sor…
A bejgli a leghagyományosabb magyar karácsonyi sütemény, ami az ünnepek alatt ilyen vagy olyan formában szinte minden háztartásban felbukkan. Szerencsére nekünk növényi alapon étkezöknek se kell lemondani róla, hiszen a vegán bejgli ugyanolyan jó, mint az eredeti, és ugyanolyan könnyű – vagyis inkább nehéz – elkészíteni, mint az eredetit. Miben különbözik a vegán bejgli a hagyományostól? Csak néhány összetevőben: míg a hagyományos receptben legtöbbször vajat, tejet – idönként…
A frankfurti leves méltán az egyik legkedveltebb téli leves. Egyszerre tartalmas, tápláló, lélekmelengető és egészséges is tud lenni egy kis odafigyeléssel. De ami számunkra a legfontosabb, egy igen egyszerű huszárvágással az eredetiből vegán frankfurti leves lesz. Noha a virslik döntő többsége több szóját és egyéb adalékanyagot tartalmaz, mint hús, de biztos, ami biztos cseréljük le vegán virslire, vagy szimplán hagyjuk ki belőle, ami mondjuk vétek lenne. Meg természetesen…
A pörkölt a magyar konyha egyik legalapvetőbb étele. Alapja sok más magyaros fogáshoz hasonlóan a vöröshagyma, a pirospaprika és valamilyen húsféle. Szerencsére hihetetlen egyszerűen lehet csinálni vegán pörköltet is, csak az utóbbi alapanyagot kell kicserélni. Állaga, füszerezhetősége és tápértéke miatt a szója pörköltre esett a választásom ezúttal. A szójapörkölt ugyanolyan fehérje gazdag fogás, mint a hagyományosnak számító húsból készült változata. Hogy lehet valami pörkölt hús nélkül, kérdezik sokan.…