vegán babgulyás recept
Magyaros vegán ételek,  Vegán főételek,  Vegán levesek,  Vegán receptek

Vegán babgulyás

Egy jó babgulyás télen és nyáron egyaránt megállja a helyét, főleg az utóbbi bográcsban. Szerencsére nekünk sem kell nélkülöznünk a magyar konyha véleményem szerint egyik legnagyobb művét, mivel a vegán babgulyás legalább olyan jó tud lenni, mint a hagyományos.

A vegán babgulyás rendkívül ízgazdag és tartalmas, így önálló egytál ételként is megállja a helyét. A gőzölgő sűrű leves így tökéletes választás a borongós és hideg napok beköszöntével, illetve a nyárestéken nemcsak magunkat, hanem mindenevő barátainkat is meglephetjük vele. Bográcsba készítve igazán kísértetiesen hasonlítani fog a hagyományosra.

A babgulyás alap ízvilágát szerencsére nem a hús adja, hanem az elkészítési mód, a fűszerek – pirospaprika és a kömény -, a zöldségek, no meg a bab. Bármilyen bab igazából kerülhet bele, de természetesen a tarkabab a legtökéletesebb a célra. A vegán bablevest tálalhatjuk vegfölel és a csipetke se hiányozhat belőle, mivel egyáltalán nem bonyolult elkészíteni tojás nélkül sem.

Mi az a gulyás?

Gondolom senkinek se kell különösebben bemutatni a gulyáslevest, mivel a magyar konyha legismertebb receptje határon innen és túl. Egy egyszerű pásztor ételből nőtte ki magát az első számú nemzeti ételünké köszönhetően annak, hogy mondhatni jókor volt jó helyen. Erről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

A gulyás alapját a fűszerpaprika, az őrölt köménymag, a bors, a hagyma és a fokhagyma, illetve az egyéb zöldségek adják. Babos változata tulajdonképpen csak annyiban tér el, hogy tarkabab is kerül bele. Viszont ez az elkészítési módjában jelentősebb változást eredményez, de erről majd később. 

A vegán babgulyás pedig abban különbözik az eredeti párjától, hogy nincs benne hús. Ez pedig nem egy nagy ördöngösség, hiszen e nélkül is rendkívül gazdag ízben és tápanyagban. Ha pedig hiányérzetünk lenne, füstölt tofuval vagy szejtánnal, illetve egyéb más húshelyettesítővel potolhatjuk

alföld ahonnan a gulyás eredetezhető

Vegán babgulyás recept

Egy rossz hírem van: sajnos elég pepecselős és időígényes a – vegán babgulyás elkészítése. Halkan megjegyzem, a hagyományosnak ennél is több időt és energiát kell szentelni. Azonban mindent összevetve, nagyon megéri! A vegán babgulyás tulajdonképpen a hamis gulyásleves és a füstös bableves összefésülése. A kettő recept külön-külön is eszméletlen jó, hát még a fúziója! Na de lássunk neki az elkészítésének!

Hozzávalók

  • 300-350 gramm száraz tarkabab (egy napra beáztatva!)
  • 3-4 közepes sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • 3 közepes burgonya
  • kisebb zeller
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 közepes étkezési paprika
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • fűszerpaprika (füstölt és sima vegyesen akár)
  • köménymag (őrölt)
  • petrezselyemzöld
  • bors
  • olaj (én napraforgót ajánlom, az olíva például adhat neki egy plusz ízt, ami ide pont nem illik)
  • Vegföl (opcionális)
  • Füstölt tofu (opcionális)

Illetve van még a csipetke is, ami kötelezően választható kiegészítés:

  • 250 gramm liszt (graham, teljes kiőrlésű, sima, tönköly bármilyen kombináció mehet)
  • egy evőkanál olaj
  • langyos víz (kb 1 deci)
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán babgulyás elkészítése

Nem sokkal bonyolultabb az elkészítése, mint a hagyományossé, viszont valamivel időigényesebb és egy kis tervezést is igényel. Ugyanis nagyon ajánlott előző nap már beáztatni a tarkababot!

  1. Forró olajon kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát. Ezzel párhuzamosan kezdjük bele a zöldségek előkészítésébe az alábbi sorrendben. paradicsom és paprika apróra vágása, fokhagyma pucolás, sárgarépa, fehérrépa és a zeller felaprítása, majd a burgonya felkockázása. A krumpli kockákat tegyük félre sós, hideg vízben.
  2. Ha már szép színe van a hagymának, akkor vegyük le a tűzről és keverjük hozzá egy púpozott teáskanál őrölt köményt és két evőkanálnyi fűszerpaprikát, illetve reszeljük vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát. A babérleveleket is tegyük bele, illetve feketeborsot szorjunk hozzá. Ezt követően tegyük vissza a tűzre és öntsük fel másfél deci vízzel.
  3. Ha elpárolgott a víz, tegyük hozzá a paradicsomot és a paprikát. Hagyjuk pár percig fonnyadni. Ha már szépen összesett, tegyük hozzá a szárazbabot, illetve öntsük fel 2 liter vízzel körülbelül és tegyük hozzá a zellert is.
  4. Körülbelül 30-40 perc elteltével mehet bele a többi zöldség is a burgonyát leszámítva.
  5. További 30-40 perc elteltével mehet bele az átmosott burgonya is. Majd neki láthatunk a csipetke elkészítésének.
  6. A hagyományos recept nem tér ki rá, de a vegán babgulyás úgysem lehet teljes tradicionális, úgyhogy én mindig szoktam rántást is csinálni hozzá, amitől igazán tartalmas, sűrű és ízgazdag lesz a levesünk.
  7. Ha puhára főtt a bab és a zöldség, tálalhatjuk csipetkével és vegfölel.

Extrák - ha nem hamisan szeretnéd

Ha nem hamis babgulyást szeretnénk, hanem igazi vegán babgulyást – már amennyire lehet – , akkor pirithatunk füstölt tofut a leves mellett, amit a végén füstölt hús gyanánt beletehetünk. Emellett használhatunk a célra szejtánt is, vagy bármilyen húspotlót.

Desszert gyanánt pedig a vegán túrógombót ajánljuk. A receptjét itt találod.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!