céklakrémleves
Vegán receptek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán levesek

Vegán sült céklakrémleves

A cékla szerintem az egyik legalulértékeltebb zöldség, ami idehaza kapható. Szó szerint egy üde színfolt az ínséges téli hónapokban. Különleges íze, mély vörös-rózsaszín színe egyszerűen lenyűgöző. Emellett rendkívül sokoldalú is. Készíthetünk belöle egyszerű köretet, céklakrémlevest, rizottót, tésztaszószt, egzotikus curryt, salátát, de akár fermentálhatjuk is, de akár simán nyersen is elropogtathatjuk. Egy szóval csak a képzelet szab határt a cékla felhasználásának, amivel könnyedén elörukkolhatsz valami fine diningra hajazó fogással.

Emellett az sem utolsó szempont, hogy a vibráló szín mögött rengeteg értékes tápanyag és ásványi-anyag lakozik. A cékla különösen gazdag vasban, cinkben és folsavban. Egy tál gőzölgő sült céklakrémleves testnek és léleknek egyaránt gyógyír. A cékla egészségre gyakorolt hatásáról bővebben a linkre kattintva olvashatsz.

Most pedig jöjjön a lényeg, maga a céklakrémleves recept!

Sült, vegán céklakrémleves recept

A céklakrémleves elkészítése nem bonyolult, viszont több fronton zajlik. A céklát külön kell megsütni, a leves alapot a tűzhelyen kell megfőzni és az egészet még le kell turmixolni. Mindennel együtt kb. 1 óra alatt elkészíthető a sült céklakrémleves.

Hozzávalók (kb. 5 adaghoz)

    • 1 kg cékla (3 db nagyobb cékla héjával együtt)
    • 1 nagyobb répa
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 szál szárzeller
    • 200 ml növényi tejszín (pl. zab-, szója- vagy kókusztejszín)
    • 600-700 ml (3 bögre) zöldségalaplé vagy víz (és vegeta vagy zöldségleveskocka)
    • 1 tk. kakukkfű
    • 1-2db  babérlevél (opcionális)
    • 1 tk citromlé (opcionális)
    • szerecsendió (opcionális)
    • pirított magvak tálaláshoz: napraforgó, tökmag, fenyőmag, vagy bármi szimpatikus.
    • olívaolaj
    • Só, bors ízlés szerint
sült céklakrémleves

Vegán céklakrémleves elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütöt 190°C-ra.
  2. Mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és kockázzuk fel a céklát. A felkockázott céklát össze keverhetjük egy kis sóval és olajjal, mielőtt betennénk a sütőbe.
  3. Sütőtölcán jól szétterítve tegyük a sütőbe a céklát, és süssük készre kb 35-40 perc alatt. Időnként keverjük át, hogy egyenletesen süljön át a zöldség.
  4. Amíg sül a cékla a krémleveshez, addig foglalkozzunk az alappal. Egy nagyobb edényben forró olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. kezd szép színe lenni, akkor tegyük hozzá az apróra vágott sárgarépát, és a fokhagymát. Gyakori kevergetés mellett piritsuk őket 3-4 percig.
  5. Tegyük hozzá a szárzellert is, majd még pár percig kevergessük a zöldségeket.
  6. Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, vagy vízzel,Adjuk hozzá a fűszereket, és főzzük puhára a zöldségeket kb. negyed óra alatt. Addig a cékla is elkészül remélhetőleg.
  7. Ha megpuhult a sárgarépa, és megsült a cékla, akkor tegyük hozzá a leveshez a céklát. Forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről.
  8. Tegyük hozzá a citromlevet, halásszuk ki a babérleveleket, ha tettünk bele. Tegyük hozzá a tejszínt és botmixerrel dolgozzuk simára.

Megjegyzések

  • Ha ráérsz, akkor megsütheted a céklát egyben is. Így kb. 1 órát kell számolni rá cékla méretétől függően. A héja könnyen le fog jönni sütve és az íze is kicsit más, karamellásabb, édesebb lesz.
  • Növényi tejszín fajtájával is kisérletezhetsz. Alapból a semlegesebb, zab,- vagy szója alapú tejszínt ajánlom. Viszont, rizstejszínnel, vagy kókusztejszínnel édesebb íz világot kapsz, amit egy kis szerecsendióval még különlegesebbé tehetsz.
  • Tehetsz hozzá több növényi tejszínt is, ha krémesebb állagot szeretnél.
vegán céklakrémleves

Szólj hozzá!