őszi zöldségek és gyümölcsök
Kisokosok,  Alapanyagok

Az őszi zöldségek és gyümölcsök – Válaszd te is az idény terméseket

Bár vannak, akik kicsit – vagy nagyon – búslakodnak, hogy kicsit megkésve bár, de búcsúzik a nyár, azonban nincs okunk a szomorúságra, hiszen az új évszak rengeteg jó dolgot tartogat. Köztük az ízletesebbnél ízletesebb őszi zöldségeket és gyümölcsöket. 

Őszi gyümölcsök

Magyarország igen kedvező helyzetben őszi gyümölcs kínálatban. A nyár vége felé, és a hűvösebb évszak beköszöntével számtalan ízletes gyümölccsel ajándékoz meg minket a természet. Összeállítottam a – számomra, szubjektíven – legjobb őszi gyümölcsök listáját, hogy tudjuk mikor, mit érdemes keresni a piacokon és az üzletekben.

Szilva

Bár gyerekkoromban nem volt a kedvencem, azonban ez idővel változott, és a szilva lett az egyik legkedvencebb őszi gyümölcsöm. A lilás kékes gyümölcs rendkívül egészséges, mivel tele van antioxidánssal, vitaminnal, rosttal és ásványi anyaggal. De ami miatt igazán a szívemhez nőtt, az természetesen az íze. A nagyon érett szilvák a legjobbak, egyszerre édesek de mégis van benne valami kis savanyú íz is, ami tökéletes összhangot alkot. Hazánkban számtalan különböző szilvafajta van, így ízvilágban is nagy a választék.

Szőlő

Az ősz első heteiben már javában érnek a különböző szőlő fajták, aminek köszönhetően sokszor kapunk innen-onnan különböző szőlőt ajándékba. A piacot pedig jellemzően leuralja a méltán népszerű saszla, ami ugyan nem a legkarakteresebb fajta, de ettől függetlenül nagyon ízletes. Tapasztalataim alapján a legfinomabb szőlők a csemege muskotályos fajták. Bár a szőlőnek átlagon felüli a cukortartalma, azonban szerencsére alacsony glikémiás indexel társul, így nem kell tőle – annyira – tartani. Emellett rendkívül gazdag vitaminokban és antioxidánsokban.

Alma

Bár az alma egész évben elérhető az üzletekben, azonban a legtöbb fajta tipikusan őszi gyümölcsnek számít. Sajnos manapság kicsit alulértékelt lett az alma, sokan úgy vannak vele, hogy olyan meh. Persze vannak olyan fajták, amik engem se hoznak lázba – jellemzően az édesebb fajták, mint a Golden, gála, viszont az a szép az almában, hogy annyiféle van – amit itthon is termesztenek -, hogy mindenki találhat az ízvilágához passzolót. Nekem a savanyú és savanykás almák jelentik az almát, mint például a granny smith és az idared.

Körte

A körte valószínűleg az alma után a legelterjedtebb őszi gyümölcs hazánkban. Továbbá az is hasonlóság a két gyümölcs között, hogy kicsit háttérbe szorult, miközben minden szempontból tökéletes gyümölcsnek számítanak. Persze itt se mindegy ki milyen fajtát választ, mivel lényegesen különbségek lehetnek. Azzal kapcsolatban már nem tudok nyilatkozni, hogy melyik körte milyen ízvilágú.

Dió

A dió is tulajdonképpen egy őszi gyümölcs, még ha konkrétan nem is a gyümölcs húsát, hanem a magját esszük meg. A dió hihetetlenül egészséges és sokoldalú mag, így jó ha mindig van otthon belőle. Még akkor is, ha az ára már nem olyan barátságos. Napi pár szem dió is támogatja többek között az agy egészséges működését.

Kevésbé ismert vagy népszerű hazai őszi gyümölcsök

  • Birsalma: A birsalma az egyik olyan őszi gyümölcs, amiről már mindenki hallott, viszont nem sokan tudják, hogy mire jó és milyen íze van. Húsa kemény, íze fanyar ezért nyersen önmagában nem hiszem, hogy sokan ennék. Viszont sülve, főve különböző módon felhasználva egy igazi egzotikum tud lenni. A birsalma sajt például méltán híres “vegán sajt”.
  • Naspolya: Az egyik legérdekesebb hazai őszi gyümölcs. Az íze és a kinézete egyaránt különleges. Elméletileg akkor lesz igazán finom és édes, ha megcsípi a dér. Ez elsőre csak mendemondának tünhet, viszont valóban a dér hatására a gyümölcsben található keményítő egy része cukorrá alakul. Bár önmagában, nyersen is fogyasztható, de akárcsak a birsalma esetén, a naspolya is inkább valamilyen módon, sütve vagy főve az igazi.

Külföldről érkezett őszi gyümölcsök

Persze a manapság globálisan is gondolkodhatunk. Bár a legjobb, ha hazai idény terményeket keressük, viszont akkor számos igazán különleges, finom és egészséges öszi gyümölcstől vonnánk meg magunkat.

  • Füge: Bár manapság Magyarországon is egyre nagyobb mennyiségben termesztenek fügét és a növény is egyre jobban érzi magát az éghajlatváltozás miatt, azonban továbbra is inkább egy mediterrán növényről van szó. A füge nagy kedvencem, különleges, erőteljes édes íze van. Csak az a baj, hogy a darazsak és a madaraknak is igazi csemege, így nagyon rövid az a időablak, amikor olyan érett fügéket találhatunk a borkon, amit nem kezdtek ki a darazsak.
  • Gránátalma: Szintén egy mediterrán térségre jellemző gyümölcs, ami hazánkban sem idegen már. Számtalan módon felhasználható önmagában, salátaként is és egyéb más módon. Hihetetlenül egészséges, főleg szív és érrendszerünknek tesz jót. Egyetlen hátulütője, hogy kicsit macerás az őszi gyümölcs magjait kifejteni.
  • Datolyaszilva: Először Portugáliában ettem lassan egy évtizede először datolyaszilvát és szerelem lett első ízlelésre. Az érett, puha datolyaszilva íze utánozhatatlan. Az Ázsiából érkezett gyümölcs inkább a mediterrán térségre jellemző itt Európában, de már Magyarországon is termesztenek az ízletes őszi gyümölcsből.
  • Kivi: A kis szőrös gyümölcs megosztó tud lenni. Van, aki tiltakozik ellene és van, akinek a nagy kedvence. Én az utóbbiba tartozok. Bár manapság a legtöbb kivi (és nem kiwi) import, azonban a globális felmelegedés hatására hazánkban is egyre több helyen termesztik nagy sikerrel. 
  • Áfonya: Az áfonya az utóbbi években elég jó marketinget kapott, így egy igazi szuper foodá avanzsálhatott. Persze érdemei vitathatatlanok, hiszen tele van antioxidánsokkal és hasznos vitaminokkal, illetve ásványi anyagokkal, de azért nem egy csodaszer. Az áfonya termesztésben Erdély elég előkelő helyen van, illetve még Észak-amerikából szokott érkezni nagy mennyiségben import.

Őszi zöldségek

Szerencsére ősszel zöldségekből se szenvedünk hiányt, sőt, igazándiból az egyik leggazdagabb évszak, legalábbis az első fele. A teljesség igénye nélkül a népszerűbb őszi zöldségek listája:

Tök és sütőtök

Őszintén szólva a rendes tökkel nem sok tapasztalatom van az utóbbi időben. Gyerekkoromban nagyon szerettem a rántott tököt és a tökfözeléket is, de valahogy azóta nem került még sor rá.

Bár a sütőtököt az angolszász kultúrához társítjuk, azonban hazánkban is termesztenek, például orange fajtát. Az édeskés, krémes állagú sütőtököt ezerféleképpen fel lehet használni. Fogyaszthatjuk önmagában sütve, krémes rizottóban vagy akár szirupként megfőzve a kávét is ízesíthetjük vele.

Karfiol

Az egyik legszuperebb, legfinomabb és méltán legnépszerűbb őszi zöldsége a karfiol. Ezer plusz egy féle képpen fel lehet használni krémlevestől kezdve rakott dolgokon át, a curry-ig, de magában sütve és párolva is remek csemege.

Fejeskáposzta

A káposzta is tipikusan az a zöldség, ami egész évben elérhető, azonban az igazi szezonja ősszel van. Ilyenkor jó áron juthatunk hozzá friss és zamatos káposztához, aminek a felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt. Például kiváló coleslaw salátát lehet csinálni a friss és zsenge sárgarépával kombinálva.

Sárgarépa és petrezselyem

A sárga,- és fehérrépa szintén egész évben fellelhetőek, viszont valójában a fő szezonjuk ősszel kezdődik. A gyökértermések méltán az egyik legalapvetőbb , mivel könnyen tárolható, kalóriaszegény és tele van értékes tápanyagokkal. Emellett nagyon sok oldalúan felhasználható és rengeteg mindent meg ízesít mellékszereplőként. Nem is igen tudok olyan lélekmelengető levest, – mint például a vegán gulyás – amibe ne kerülne sárgarépa, vagy petrezselyem. 

Kelkáposzta

Ha már a lélekmelengető leveseknél tartunk, akkor a kelkáposzta mellett se mehetünk el, ami egy ízig vérig őszi zöldség. Kevés dolog tud jobban esni egy borongós őszi napon, mint egy gazdag vegán frankfurti leves. Nem mellesleges a kelkáposzta az egyik legegészségesebb zöldségféle, noha nem mindenkinek a kedvence.

Cékla

A cékla egy igazán különleges őszi zöldség, amit legtöbben csak savanyúság formájában fogyasztanak. Ami mondanom se kell, nagy hiba, hiszen rendkívül ízletes és sokoldalú zöldségről van szó. Fogyasztható nyersen önmagában vagy salátában, sütve köretnek vagy extrának és különböző ételkülönlegességeket is varázsolhatunk belőle. Például lenyügöző színű és ízvilágú krémes céklás rizottót. A cékla előkészítése viszont veszélyes tud lenni, mivel “vér” fog folyni. Bőrünket nem muszáj félteni a céklától, viszont a textileket és egyéb háztartási eszközöket tartósan elszínezheti.

őszi zöldségek

Miért válasszuk az idény zöldségeket?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát annak, hogy az innen onnan importált gyönyörűnek tűnő gyümölcsök és zöldségek helyett az idény – lehetőleg helyi – zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben.

  • Egészségesebb: Bár külsőre tökéletesnek tűnnek az idényen kívüli termények is, azonban valódi tápanyag tartalmuk jócskán elmarad a várttól. Legtöbbször ezek a gyümölcsök és zöldségek üvegházban termesztik és kényszer érettek. Az idény zöldségek pedig jó esetben természetes módon hozzák a legjobb formájukat.
  • Fenntarthatóbb: Egyrészt, a szezonon kívüli zöldségek és gyümölcsök előállítása jóval nagyobb erőforrást igényel, mivel meg kell teremteni a megfelelő körülményt számukra. Másrészt legtöbbször ezek a termények messze földről érkeznek, és profi csomagolást igényelnek.
  • Íz gazdagabbak: Az első ponthoz kapcsolódóan az is igaz az idény zöldségekre és gyümölcsökre, hogy jóval intenzívebb és jobb ízzel rendelkeznek. Az idényen kívüli zöldségek és gyümölcsök sokszor csak szépen néznek ki, de az ízük semmilyen.
  • Megfizethetőbb: Manapság már – sajnos – nem igen lehet azt mondani a zöldségekre és gyümölcsökre, hogy olcsó, viszont azt kijelenthetjük, hogy ősszel az őszi zöldségek és gyümölcsök legolcsóbbak, legalábbis jellemzően.

Szóval egy szó mint száz, ha tehetjük ősszel az őszi zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk, főleg, hogy hazánk elég erős ebben a mezőnyben. Mindenki jól jár vele: a bolygó, a termelők és a fogyasztók is.

Szólj hozzá!