az óceánok napja
Kisokosok,  Tudományos

Az Óceánok világnapja

Kék bolygó. Sokszor hallott kifejezés, ami jól összefoglalja a Földet. Az óceánok a bolygónk legnagyobb és egyben legfontosabb ökoszisztémáját alkotják. A világtenger biztosítja az élet alapvető feltételeit, meghatározzák az időjárást, és a biodiverzitásban is vezető szerepe van. Azonban bármennyire is végtelenek és sebezhetetlenek tűnik, mégis veszélyben van. Ezért hívták életre az Óceánok Világnapját. Az esemény június 8-án kapott helyett, és célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az óceánok jelentőségére, és a veszélyekre, amik fenyegetik.

Az óceánok jelentősége

Az óceánok szerepe sokrétű és kritikus fontosságú a földi élet fenntartásában. Az Óceánok Világnapjának céljai közé tartozik az is, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mekkora szerepe van a világtengernek életünkben, és a Földön. Többek között:

Oxigéntermelés és a szén-dioxid megkötése

A Föld tüdejének a köznyelv az esőerdőket tartja. Esőerdők irtása, és az erdőtüzek miatt egyként hördül fel a világ legtöbbször és bolygónk tüdejét fájlalja. Azonban, ha valakinek oda szeretnénk ítélni a föld tüdeje címet, akkor az az óceán. Fontos megjegyeznem, hogy egyáltalán nem áll szándékomban az esőerdők, és az erdőirtás elleni küzdelem jelentőségét, és fontosságát csökkenteni, hanem azt szeretném, hogy a méltatlanul háttérbe szorult óceánok is legalább ilyen figyelmet kapjanak.

Becslések szerint az óceánok termelik a Föld oxigénjének 60-70%-át. Ezzel szemben az esőerdők körülbelül 20 %-ot teszik ki a teljes termelésből, és az ott élő ökoszisztéma jelentős mértékben el is fogyasztja ezt, így a nettó mérleg ennél kisebb. Emellett a légkörben található szén-dioxid körülbelül 30%-át köti meg az óceánokban élő filoplantonok.

Klíma Szabályozása

Az óceánok kulcsfontosságú szerepet játszanak a klíma szabályozásában is. Az óceánok jelentős mennyiségű hőt tárolnak, amit a felszínről a mélyebb rétegekbe szállít, így mérsékelve a globális hőmérséklet-ingadozást. Az óceáni áramlatok, mint például a Golf-áramlat, jelentős hatással van az éghajlatra, befolyásolják az időjárást és a csapadékeloszlást.

Biodiverzitás 

Az óceánok rendkívül gazdag biodiverzitással rendelkeznek. A végtelen tenger ad otthont a legtöbb és legkülönlegesebb élőlényeknek. Az állatfajok közel fel az óceánokban lakik, illetve becslések szerint a földi élőlények 94%-ának ad otthont a végtelen tenger. Az óceánok ökoszisztémái, mint például a korallzátonyok kulcsfontosságúak a tengeri élet fennmaradásának szempontjából, és számtalan egyedi faj számára nyújtanak menedéket és táplálékot.

Gazdasági jelentőség

Az óceánok jelentős gazdasági értékkel is bírnak. A halászat, a turizmus, a szállítmányozás és egyéb más tengeri iparágak mind hozzájárulnak a globális gazdasághoz. A tengeri szállítmányozás az egyik legfontosabb ágazata a logisztikának és egyben a legfenntarthatóbb is. Emellett turisztikai értékét sem érdemes alábecsülni, hiszen emberek millióit vonzza végtelen kékség.

Élelmezés

A halászat és az akvakultúra világszerte több milliárd ember számára biztosítja a mindennapi betevőt és számtalan kultúra gasztronómiájának az alapját képezi. Azonban ami az embereknek jó, az az óceánnak már nem biztos, amire hamarosan rá is térek.

Legfőbb veszélyek

Az óceánok világnapjának a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy bár sérthetetlennek tűnik a magasztos óceán, mégis sérülékeny. Ráadásul a legtöbb veszély, amivel meg kell küzdenie a tengeri ökoszisztémának tőlünk, emberektől eredeztethető.

óceán szennyezés

Túlhalászat

A túlhalászat röviden azt jelenti, hogy a halpopulációkat olyan mértékben fogják ki, hogy azok nem képesek természetes módon regenerálódni. Ez a jelenség drasztikusan csökkenti a halpopulációkat, ami az ökoszisztéma egyensúlyának felborulásához vezethet. Sok faj a kihalás szélére sodródik, ami hatással van az egész táplálékláncra. 

Műanyagszennyezés

Évente millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. Ez a műanyag hulladék hosszú évszázadokig sodródik a vízben és közben apró szemcsékre, úgynevezett mikroműanyagokra bomlanak le. A mikroműanyag okozta problémákról hosszan lehetne beszélni, amire majd egy külön bejegyzést is szentelek. Röviden a viziélőlények beleakadnak, és/vagy lenyelik ezeket a mikroműanyagokat, amelyek súlyosan károsítja az ökoszisztémát.

Az óceánokba kerülő műanyagok hallatán mindenki a PET palackokra asszóciál. Természetes a műanyag flakonok is a probléma részét képezik, azonban “csak” a kisebbiket. Az elhagyott, sérült halászhálók teszik ki a tengerekbe lévő műanyagok jelentős részét. Ráadásul ezek a hálók hosszú évtizedekig ellátják eredeti rendeltetésüket, vagyis a céltalanul lebegő halászhálók ugyanúgy rabul ejtik a tengeri élőlényeket. Ez az úgynevezett fantom halászat.

Éghajlatváltozás

Ahogy korábban említettem, az óceánoknak jelentős szerepet vállalnak Földünk klímájának szabályozásában azzal, hogy kiegyenlítik a hőmérsékletet. Azonban ahogy emelkedik a Föld átlagos hőmérséklete, úgy nyel el egyre több hőt az óceán is. Ez viszont ahhoz vezet, hogy a világtenger hőmérséklete is folyamatosan emelkedik. A legtöbb élőlény nem tud alkalmazkodni a gyors hőmérséklet változáshoz, ami az egész tengeri ökoszisztémát felborítja. 

Az éghajlatváltozás egyik legjelentősebb hatása az óceánok hőmérsékletének emelkedése, ami befolyásolja a tengeri élőlények eloszlását és szaporodását. A melegebb víz korallfehéredést okoz, ami a korallzátonyok pusztulásához vezet. Az óceánok savasodása, ami a megnövekedett szén-dioxid szint következménye, károsítja a kagylók és más kalcium-karbonát vázú organizmusok képességét a héjak építésére. Az éghajlatváltozás ezen hatásai hosszú távon az egész tengeri ökoszisztéma felborulását eredményezhetik.

Ipari szennyezés

A különböző ipari tevékenységek, a mezőgazdaságban használt vegyszerek, és a háztartási hulladék jelentős része előbb, vagy utóbb eljut a világtengerbe. Ezek az anyagok toxikusak a tengeri élőlényekre és az emberi egészségre egyaránt. Az olajszennyezés különösen káros, mivel az olajréteg a víz felszínén terjed, megakadályozva az oxigén bejutását és megmérgezve a tengeri életet.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Az Óceánok világnapja

Az Óceánok Világnapját először 1992-ben terjesztették elő az ENSZ közgyűlésén Rio de Janeiróban. A javaslatot egyöntetűen elfogadták és azóta ez a nap az óceánokkal kapcsolatos tudatosság növelésének, valamint az óceánok védelmét és fenntarthatóságát célzó intézkedések előmozdításának zászlós hajója lett. Az Óceánok világnapjának célja, hogy összehozza a különböző társadalmi csoportokat, tudósokat, politikai döntéshozókat és civileket az óceánok megóvásának érdekében.

Mit tehetünk a világtengerért?

Az óceánok megőrzéséhez globális és helyi szinten is cselekedni kell. Hiba lenne azt gondolni, hogy egy ember cselekedette ne számítana.

Mérsékeljük a műanyag hulladékot

Reduce, reuse and recycle, azaz kerüljük az egyszer használatos műanyagokat,  válasszunk újrahasznosítható vagy lebomló anyagokat és amit lehet, használjunk újra. Az egyre növekvő műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt jelent az óceánokra.

Mondjunk nemet a túlhalászatra

Bár tagadhatatlan tény, hogy a hal egészséges tud lenni, azonban a halfogyasztás – főleg a túlzott – környezetünk rovására megy és élőlények életébe kerül. Lehet táplálkozni egészséges hal, és más állati eredetű termék nélkül is. Kiegyensúlyozott vegán életmód mellett egyszerre tehetsz a Földért, az állatokért és saját egészségedért is. Tedd félre az előítéleteket és ismerd meg a vegán étrendet!

Tegyünk a klímaváltozás ellen

Könnyű kifogásokat keresni arra, hogy miért ne tegyünk a karbonlábnyomunk csökkentésért. Lehet a nagyvállalatokra fogni, más emberekre, de ettől függetlenül igen is számít az egyén döntése. Mit tehetünk? Rengeteg mindent. Ne pazaroljuk az ételt, csökkentsük hús fogyasztásunkat, ha tehetjük tegyük le az autót és válasszunk más közlekedési formát és még lehetne hosszasan sorolni.

Vegyünk részt hulladékgyűjtő akciókban

Csatlakozzunk helyi kezdeményezésekhez, amelyek part és tó menti területek tisztítását tűzik ki célul. Az önkéntes munka nem csak közvetlenül javítja a környezet állapotát, hanem növeli a közösségi tudatosságot is. Nem is muszáj a vízpartot megcélozni, mivel előbb, vagy utóbb – szinte – minden természetbe kerülő hulladék a világtengerekben fog kikötni.

Röviden az Óceánok világnapjáról

Az óceánok nélkülözhetetlenek a bolygónk és az emberiség számára. Az Óceánok Világnapja lehetőséget ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk, mit tehetünk ezen életet adó rendszerek megőrzése érdekében. A mindennapi életünk során hozott apró döntésekkel is hozzájárulhatunk az óceánok egészségének megőrzéséhez. Együtt tehetünk azért, hogy az óceánok a jövő generációk számára is élhetőek és termékenyek maradjanak.

Szólj hozzá!