Mediterrán rakott zöldség besamel mártással
Tartalomjegyzék
ToggleItt a nyár, és vele együtt a végtelen mennyiségű különböző idényzöldség is megérkezett. Jól bevásároltam különböző zöldségekből, aztán jött a bőségzavara, hogy mit is kezdjek velük. A legegyszerűbb ötlet, ami eszembe jutott az minden egyben vegán rakott zöldség. Az inspirációt a francia lecsó, azaz ratatouille és a muszaka adta. Ennek a két receptnek a fúziájóból született a vegán mediterrán rakott zöldség, ami kiválóan szerepelt már első neki futásra is.
A francia lecsó ízvilágát a padlizsán, a paradicsom, az édeskés paprika és a mediterrán zöldfűszerek adják, ami tökéletes alapot szolgáltat. Ráadásul minden egyes zöldség külön van megsütve, ami tovább fokozza az ízek intenzitását. A muszaka paradicsomos ízvilágához tökéletesen illik a szintén külön megsütött burgonya, és a görög fogásra a besamel teszi fel a koronát. A kettő keresztezése beváltotta az ígéretét.
A besameles rakott zöldség külön-külön megsütött friss zöldségek egybevelege egy krémes, ízgazdag fokhagymás fehér mártással összekeverve.
Hozzávalók
Rakott zöldség:
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 nagyobb lilahagyma (vagy még egy vöröshagyma)
- 1-2 padlizsán
- 5-6 szem burgonya (kb 1 kiló héjával együtt)
- 5-6 közepes paradicsom (600-700 gramm)
- 2 db tofu (180 grammos, én Lidl-ben kapható “provance”-t használtam, de igazából semmi plusz nem tett hozzá a fűszerezettsége)
- 2 teáskanál őrölt bazsalikom
- 2 teáskanál őrölt oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1-2 pirospaprika (kb 400 gramm, lehet kaliforniai, kápia, vagy más édeskés)
- 1-2 másfajta paprika (sima sárga étkezésit használtam)
- só, bors
- olaj (olivát ajánlom ehhez a recepthez)
Besamel mártás:
- 600 ml növényi tej (zab, vagy más natúrabb ízűt ajánlom)
- 25 gramm margarin
- 2-3 gerezd fokagyma
- 3 púpozott evőkanál liszt (lehet bármilyen, az íze maitt a teljeskiörlésű tönkölyt ajánlom)
- só, bors
- csipet szerecsendió
Rakott zöldség elkészítése
Kicsit melós, ami már az előkészületekkel kezdődik:
- A padlizsánt mossuk meg, kockázzuk fel, sózzuk le, majd tegyük félre legalább 15 percre. Így kimegy belőle a “keserűség”.
- A burgonyát hámozzuk meg (ha újburgonyához van szerencséd, akkor csak dörzsöljük meg víz alatt), mossuk meg, kockázzuk fel, majd sós hideg vízben hagyjuk állni legalább 15 percig. A burgonya veszít a keményítő tartalmából, aminek köszönhetően ízletesebb lesz.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Lássunk is hozzá! Ha szépen folyamatában csináljuk, akkor jelentősen rövidíthetjük a mediterrán rakott zöldség elkészítésére fordított időt. Így a zöldségek kb 50 perc alatt elkészülnek, majd az összeállított rakott zöldséget tovább 30 percig érdemes sütni.
- A beáztatott burgonyát öblítsük le, csepegtessük le. Egy kis olajjal és sóval keverjük össze, majd egyenletesen terítsük szét egy sűtőtálcán és tegyük a sütőbe.
- A tofut kockázzuk fel. Mossuk át a besózott padlizsánt, csepegtessük le, majd egy tálba keverjük össze a felkockázott tofuval, egy kis olajjal, sóval és a zöldfűszerek felével (1 tk. oregánó, bazsalikom és fél tk. kakukkfű). Egy másik tálcán mehet ez a sütőbe.
- A hagymákat szeleteljük fel vékony szeletekre, sózzuk meg, majd tegyük a burgonya mellé, ha utóbbi már legalább 10 perce sül.
- Mossuk meg a paprikákat, távolítsuk el a magházat és a magokat, majd aprítsuk fel kisebb nagyobb darabokra. Enyhén sózzuk meg, majd tegyük a padlizsán és a tofu mellé.
- Mossuk meg a paradicsomokat, majd aprítsuk fel nagyobb darabokra, úgy, hogy egyben maradjon, de túl nagy darabok se legyenek. Sózzuk le, majd tegyük félre egy kicsit (kb 7-8 perc), hogy veszítsen víz tartalmából. Ennyi előny úgy is kell a többi zöldségnek. Az idő leteltével oszlassuk el a paradicsomot a két zöldséges tálcán a sütőben.
- Álljunk neki a fokhagymás besamelnek. A tejet célszerű kimérni, és külön forróra felmelegíteni. Olvasszuk fel a margarint, de ne várjuk meg, hogy gyöngyözzön. Tegyük hozzá a lisztet, és reszeljük bele a fokhagymát is. 3-4 percig kevergessük. (Ne felejtsük el berakni a sütőbe a félretett paradicsomot, ha nem tettük volna meg.)
- Szépen lassan adagoljuk a növényi tejet a liszthez. Először kezdjük az ⅓-val, majd keverjük el csomómentesen. Majd mindig tegyünk hozzá egy egy decilitert körülbelül, és keverjük csomómentesre. Ha már ⅔-át elhasználtuk a tejnek, akkor mehet a só, bors és egy csipet szerecsencsedió. Utóbbival óvatosan bánjunk, elég intenzív tud lenni.
- Ha elfogyott a tej, akkor várjuk meg, míg egyszer felforr a besamel. Utána vegyük le a főzőlapról. Egy nagyobb tepsit kenjünk ki margarinnal.
- Ha a zöldségeknek kezd szép színük lenni (kb 50-60 perc onnantól számítva, hogy a burgonyát betettem), akkor vegyük ki a sütőből őket. Tegyük az összes zöldséget az előkészített tepsibe. Keverjük össze alaposan. Tegyük hozzá a besamel ⅔-át, majd még egyszer jó alaposan keverjük össze.
- A maradék – ⅓ részét – besamelt egyenletesen oszlassuk el a rakott zöldség tetején, majd tegyük a sütőbe. A besameles mediterrán rakott zöldség körülbelül 30 perc alatt készre sül. Az utolsó 5-10 percben fel tekerhetjük a hőfokot 230-240°C-ra, hogy szépen megbarnuljon a teteje.