Vegán főételek
- All
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is…
Ha meghalljuk a curry szót, rögtön egy gazdagon fűszerezett, aromás fogás jut eszünkbe, amelyet az indiai konyha tett világhírűvé. Az egzotikus alapanyagok, a különleges fűszerek és a színes fogások azonnal egy másik világba repítenek. De vajon mi köze lehet ennek a fűszeres, ízekben gazdag ételnek egy olyan hétköznapinak számító zöldséghez, mint a cékla? Nos, alig kell 30 kilométerre hajózni hozzá indiai partjaitól, mivel a céklás curry az Indiai-óceánon…
A stroganoff – vagy stroganov -, az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz étel. Nevét 18 század egyik legmeghatározóbb orosz nemesi családja után kapta. A stroganoffról az első feljegyzés 1871-ből származik, szóval ősi receptnek aligha nevezhető. De még csak orosznak se teljesen, mivel inkább egy kontinentális fúziós recept, amiben a francia konyha erősen dominál. De ettől igazán tökéletes. A receptnek rengeteg változata van, amiben ami közös bennük, az a…
Őszintén szólva, így vegánként is gyakran eszembe jutnak, olyan gyerekkori nagy kedvencek, amelyek időközben kiestek a kosárból. Egyik ilyen, és talán abszolút kedvenc a paprikás csirke volt, ami nálunk mindig egyet jelentett a tejfőlős változatával. Legnagyobb szerencsémre, pont ez jutott eszembe legutóbb, amikor valami gyors és egyszerű ebéd ötleten morfondiroztam. A “tejfölös” tofu paprikás csak egyetlen lépésben tér el a sima tofupaprikástól: a végén teszek bele egy vegfölös…
A rizottó egy igazi jollyjoker, mivel az alapreceptet a végtelenségig lehet varriálni, és – szinte – elronthatatlan, ha a alapokat jól csináljuk. Tapasztalatból mondom, hogy csináljuk úgy a rizottót, ahogy a “nagykönyvben meg van írva”, máskülönben csak egy silány rizses valamit kapunk. Szóval, a brokkolis rizottó úgy jött, hogy igencsak szép brokkoliba futottam bele a boltba és azon morfondiroztam, mi legyen belőle. Tésztás ételek már voltak, szóval a…