Vegán céklás rizottó recept
Tartalomjegyzék
ToggleA céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó se marad alul, hiszen csak néhány változtatásra van szükség: húsleveslé alap helyett zöldséglevest, parmezzán helyett sörélesztő pelyhet és tejszín helyett növényi tejszínt használunk a cékla rizottó vegán változatához.
A céklás rizottó egy olyan étel, amely nem csak a szemeinket, hanem az ízlelőbimbóinkat is elkápráztatja. A cékla gyönyörű, mélyvörös színe és enyhe édeskés íze a rizottóhoz keverve egy igazi élményt nyújt a tányéron. A vegán céklás rizottó tökéletes választás, ha bárkit el szeretnénk kápráztatni, vagy csak valami újat szeretnénk kipróbálni.
A rizottó krémes és lágy állaga, valamint a cékla karakteres, édeskés íze együtt alkotnak egy tökéletes harmóniát, ami a borongós téli hónapokban ideális választás ebédre és vacsorára egyaránt, sőt, az ünnepi asztalon is megállja a helyét a szín és ízkavalkád. Bár a céklás rizottó recept nem tartozik a leggyorsabb és legegyszerűbb köze, mivel a céklát elő kell sütni és megpucolni, illetve felszeletelni maszatolós. Illetve a rizottó elkészítésével is foglalkozni kell, de garantálom a sikert.
Miért tökéletes választás a cékla rizottó?
A céklás rizottó a hűvös hónapokban tökéletesen adja magát. A cékla az egyik legfontosabb téli szezonális zöldségünk. Ilyenkor nagyon könnyű nagyon szép, friss és édes darabokhoz jutni. Egészségünk és környezetünk meghálálja, ha a szezonális zöldségeket választjuk. Emellett a céklának magas antioxidáns és vastartalma és gyulladáscsökkentő hatása van. Továbbá támogathatja az immunrendszerünket és javíthatja a szellemi teljesítményt.
A rizottó krémes, lédús textúrájú étel, amely lehetővé teszi különböző ízek és hozzávalók kombinálását, így sokféle változatban elkészíthető és testreszabható. Például az imént említett céklával karöltve. A kettő fúziójából egy tökéletes, krémes és ízgazdag lélekmelengető ételt lehet varázsolni, Nem utolsó sorban a vegán céklás rizottó gyönyörű színben pompázik, ami üdítő látványt nyújt a komor téli hónapokban, amikor már a színes levelek is a múlté.
Vegán céklás rizottó recept
Ha a cékla sütési idejét nem számoljuk, akkor körülbelül 1 óra alatt el tudjuk készíteni a receptet. Utóbbira 50-60 percet számolnunk kell.
Hozzávalók 4-5 személyre
- 700-800 gramm nyers cékla
- Másfél bögre – 300 gramm – rizottó rizs (pl. Arborio)
- fél liter zöldségleves alaplé + meleg víz
- 250 ml-es növényi főzőkrém
- 2 fej hagyma (vörös, lila lehet vegyesen)
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kakukkfű
- 110 ml száraz fehérbor (minőségi)
- 2,5 evőkanál szójaszósz
- só és bors
- olaj
- 2-3 evőkanál sörélesztő pehely vagy 80 gramm növényi sajt (opcionális)
- oregánó, petrezselyem és bazsalikom (opcionális)
Elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Hámozzuk meg a céklákat, majd kockázzuk fel. (lehet hozzá kesztyűt húzni, de igazából könnyen lejön a cékla a kezünkről). Tegyük sütőpapíra a cékla kockákat és süssük meg 50-60 perc alatt, majd tegyük félre. Időnként forgassuk át őket
- Lássunk neki a céklás rizottó alapjának. Olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha már kezd színe lenni a hagymának, akkor tegyük hozzá a rizst is. Pirítsuk 4-5 percig, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is.
- Ha a fokhagyma illata elillant, akkor öntsük fel a forró zöldségleves alaplével, vagy fél liter vízzel. Fontos, hogy mindig meleg vízzel öntsük fel a rizottót. Ha felszívta a vizet, öntsük hozzá a fehérbort és a szójaszószt.
- Folyamatosan pótoljuk – kicsit jobban, mintha pont ellepné – meleg/forró vízzel a rizst, amíg meg nem fő a rizottó. Sózzuk és borsozzuk meg, illetve tegyük hozzá a kakukkfüvet (és ha használunk más zöldfüszert, akkor azt is). Ha szeretnénk, tehetünk hozzá más zöldfűszert is. Én egy kis friss bazsalikommal megkínáltam.
- Addig a sült cékla kb harmadát pürésítsük le egy kis növényi tejszínnel. A maradék céklát pedig aprítsuk fel kicsit jobban.
- Ha már nagyjából megfőtt a rizs, akkor tegyük hozzá a maradék növényi tejszínt, a pürésített céklát és az aprított céklát. Keverjük el jó alaposan.
- Ha igazán ízgazdag és hagyományos ízvilágú vegán céklás rizottót szeretnénk, akkor tegyünk hozzá 2-3 evőkanál sörélesztő pelyhet vagy 80-100 gramm nem túl intenzív ízű növényi sajtót. A sörélesztővel jobban járunk, mivel jóval egészségesebb és plusz proteinnel örvendezteti meg a céklás rizottónkat.
- Ha jó puhára – az se baj, ha kicsit szétfőtt, sőt! – a rizs, akkor fedő alatt, a tűzről levéve még puhítsuk a vegán céklás rizottót 5-10 percig tálalás előtt.
Mivel tálaljam?
A rizottó egy prima piatti, azaz egy könnyed első fogás, amit egy nehezebb jellemzően fehérje gazdag második fogás követ. A vegán cékla rizottó se különbözik ettől, mivel egy könnyed, krémes fogásról van szó, ami mellé célszerű lehet valamilyen fehérjében gazdag feltétet készíteni, ha nincs második fogás.
A további rizottó receptekért és a rizottóról részletesen a linkre kattintva olvashatsz!
Szóval kiegészíthetjük:
- Piritott magvakkal (napraforgó, tökmag, kesudió vagy dió.
- Tofu fasirt
- Grill zöldségekkel, vagy gombával
- Sült gombával, vagy tofuval.