Vöröslencse bolognai
Tartalomjegyzék
ToggleA hagyományos bolognai szósz az egyik legnépszerűbb étel, amit a világ minden pontján ismernek valószínűleg. A jó hír az, hogy akkor sem kell mellőzni, ha a növényi alapon étkezünk. A vöröslencse bolognai szinte tökéletes alternatívát kínál az eredeti receptre. A lencse bolognai állagban és ízben megközelíti az a hagyományos szószt. Ami pedig az egészségünket illeti, messze lekörözi a lencse bolognai vegán változata a húsból készült receptet.
Hogyan lesz vöröslencse bolognai az eredeti – valójában nem olasz, de erről majd később – marhahúsból készült szószból? Nagyon egyszerűen! Tulajdonképpen csak a húst kell lecserélni, és kéz is a vegán lencse bolognai, hiszen minden más összetevő alapból növényi eredetű.
Najó, azért azt hozzá kell tenni, hogy jóval több fűszer kell a vöröslencse bolognaihoz, mivel tagadhatatlan tény, hogy a lencsének van egy jellegzetes, natúr íze. Szóval hiába vagyok már hosszú ideje vegán, nem tudom azt mondani, hogy a lencse bolognai jobb, mint az eredeti. Természetesen csak ízre, hiszen minden másban a vöröslencse bolognai viszi a prímet. A lencsefélék az egyik legősibb és legszuperebb kultúrnövényünk, amik az utóbbi években szerencsére újra a reneszánszukat élik.
Miért jó a vöröslencse bolognai?
Először is, a lencseféléknél kevés táplálóbb és egészségesebb alapanyagot találunk, még ha nem is tartozik a fancy “szuperfoodok” közé egyszerűsége miatt. 100 gramm száraz vöröslencsében több fehérje van, mint ugyanannyi csirkemellben, miközben zsírtartalma elenyésző, körülbelül 1 gramm. A szénhidrát tartalma ugyan magas, azonban rengeteg rosttar társul így a glikémiás indexe alacsony, azaz lassan felszívódó szénhidrátról van szó, aminek köszönhetően tökéletesen illik bármely diétába. Emellett ásványi anyag és vitamin tartalma se elhanyagolható. A vöröslencséről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
Nade persze nemcsak emiatt esik a vöröslencse bolognai-ra a választás. A valódi oka ennél sokkal szemmel látható. A vöröslencse – ahogy neve is sejteti – szép téglavörös színben tündököl, illetve ennek a lencsefélének lehántolják a héját, így gyorsabban szétfő, aminek köszönhetően szószósabb lesz a lencse bolognai. Végül, de nem utolsó a vöröslencsének van a lencsefélék közül a legkevésbé jellegzetes natúr, földes íze, így ebből tudjuk elkészíteni a legízletesebb vegán lencse bolognai-t.
Vegán vöröslencse bolognai recept
A legnagyobb kérdés, hogy milyen tészta legyen a lencse bolognai-hoz. Hazánkban legtöbbször csak bolognai spagettiként emlegítjük az ételt, ami arra utalhat, hogy bizony spagetti tésztára lesz szükségünk. Valójában azonban Olaszországban – a paradicsomos szószok hazájában – a bolognai jellegű szószokat tagliatelle tésztával tálalják. Szóval, ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor a vöröslencse bolognaihoz tagliatelle tésztát főzünk. De tulajdonképpen teljesen mindegy, mivel azzal eszük, amivel csak szeretnénk.
Hozzávalók
- 400 gramm vöröslencse (alaposan átmosva és lecsepegtetve)
- 1 vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa (reszelve)
- 1 közepes fehérrépa
- 2 babérlevél
- 1 zellerszár vagy kisebb zeller darab (opcionális)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (bruttó 400g)
- 500 gramm passzírozott paradicsom
- Kb. 1-1,5 dl minőségi száraz vörösbor (opcionális)
- 3 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál csemege vagy füstölt őrölt fűszerpaprika
- Só és őrölt fekete bors
- 400 g tészta (tagliatella, vagy bármi más)
- sörélesztő pehely tálaláshoz (opcionális)
Lencse bolognai elkészítése
- Egy nagy serpenyőben olívaolaj pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Majd tegyük hozzá a reszelt sárgarépát, a hosszába felvágott fehérrépát (a végén úgyis kivesszük), a zellert vagy a zellerszárat.
- Kevergessük 2-3 percig, majd reszeljük hozzá a fokhagymákat. Keverjük még 5-6 percig.
- Tegyük a zöldségekhez a darabolt paradicsomot és keverjük hozzá az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű felét, illetve a babérleveleket. Hagyjunk egy kis előnyt – kb 10 percet – a zöldségeknek, mivel a lencse bolognai pillanatok alatt megfő.
- Tegyük hozzá passzírozott paradicsomot és a vörösbort is, ha éppen van kéznél és szeretnénk is beletenni. Öntsük fel kb fél liter vízzel vagy zöldség alaplével (hogy ellepje), tegyük hozzá a maradék füszert és keverjük össze alaposan az összetevőket. Fedő alatt főzzük készre vöröslencse bolognait 25-30 perc alatt. Ne felejtsünk rá nézni időnként és pótolni a vizet annyira, hogy pont ellepje a lencsét.
- Miközben fő a lencse bolognai, készítsük el pont al dentére a kiválasztott durum vagy teljes kiőrlésű tésztát.
- Ha már jól megpuhult a vöröslencse, akkor még nyugodtan hagyjuk kicsit szétfőni, hogy szószósabb legyen. Egy kis trükköt is bevethetünk: vegyük ki a babérleveleket, a fehérrépát, valamint a zellert, majd apró mozdulatok segítségével egy ici-picit pürésíthetjük a vöröslencse bolognait.
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit össze érni a lencse bolognai ízeit fedő alatt.
Vegán parmezánnal – azaz sörélesztő pehellyel -, vagy növényi sajttal tálalhatjuk is a vöröslencse bolognait!
Tippek a vegán lencse bolognai-hoz
- Alaposan mossuk meg a vöröslencsét hideg víz alatt, majd csepegtessük le mielőtt hozzáadjuk a készülő szószhoz.
- Használjunk minőségi vörösbort: A vörösbor plusz karaktert ad a lencse bolognainak, amitől húsosabb és mélyebb ízvilágú lesz a szósz, így inkább csak opcionális, aki az eredeti ízre vágyik. Az alkohol elillan, viszont ha nem jó minőségi bort használunk, akkor annak az íze érződni fog a vöröslencse bolognai-n is.
- Figyeljünk a sűrűségére: A vöröslencsének köszönhetően a szósz magától sűrűbbé válik. Azonban a lencse nagyon sok vizet fel tud szívni, ezért az elején figyeljünk oda arra, hogy mindig ellepje a víz, nehogy odaégjen. 20 perc főzés után viszont már óvatosan adagoljuk a folyadékot hozzá, nehogy túl híg legyen.
- A sörélesztő pehely szuperegészséges, ezért nem csak az íze és a feelingje miatt érdemes megszórni vele a lencse bolognait. A növényi sajt ugyan jobb választásnak tűnhet ízre és állagra, azonban a legtöbb egészségtelenebb, mint a rendes sajt.
- Ha olyan vegán bolognai változatott szeretnél, ami közelebb áll állagra és ízre az eredetihez, akkor a szójagranulátumból készült receptet ajánlom, amit a ide kattintva érhetsz el. Öszintén szólva számomra mérföldkövekkel jobb. De ez egyéni preferencia, feleségemnek meg nem annyira jön be a túl hagyományos.