Vegán lencse dahl zöld lencséből
Tartalomjegyzék
ToggleIndiában a lencse dahlnak nagy hagyománya van. A különböző lencsefajták, a barnától kezdve a vörösön át a feketéig az indiai konyhában előkelő helyet foglalnak el és az ízvilágot erőteljes, pikáns fűszerek határozzák meg. A kettő ötvözetéből igazán ízgazdag és tápláló egy tál ételt lehet varázsolni lencse dahl vagy curry formájában.
A zöld lencse dahl egyszerre kiadós és egészséges, illetve ami a legfontosabb, természetes módon vegán és fehérjedús. A lencse, a kókusztej és aromában gazdag fűszerek ízletes keverékére bármikor vevő vagyok, különösen akkor, amikor a hőmérő higanyszála igencsak lefelé kúszik.
Mi az a dahl?
A dahl az indiai konyha egyik legősibb remeke, ami egyszerre táplál és nyújt kulináris élvezetet. Tágabb értelembe a dahl számtalan különböző lencse alapú leveses és pörkölthöz hasonló egytál ételt foglal magába, aminek a hagyománya több, mint 3.000 évre tekint vissza.
A lencsés dahl alapjaként bármelyik lencse fajta megteszi – igen, 5 különböző van, amiket a linkre kattintva ismerhetsz meg -, az én választásom a zöldre esett, de erről később. Továbbá, ami nem hiányozhat egy dahlból az a hagyma, a fokhagyma, a sok-sok fűszer a kurkumától kezdve a gyömbéren át a fahéjig, illetve a krémes és sűrű kókusztej.
Miért jó?
Az egyik legjobb dolog a dahlban, hogy egy gyors és tápláló egytálétel, ami alapból vegán és fehérjedús. Nincs szükség semmiféle helyettesítő termékre, vagy kompromisszumra csak egy kis bátorságra, hogy belevessük magunkat az intenzív fűszerek világába. Ráadásul a többi növényi fehérjében gazdag hüvelyessel ellentétben a lencsét nem kell előzetesen beáztatni.
Miért pont zöld lencsés dahl?
A dahl és a curry kéz a kézbe jár. Előbbi egy kicsit levesesebb, utóbbi pedig kicsit fűszeresebb. A zöld lencse – amiről ide kattintva olvashatsz részletesen – kevésbé hajlamos a szétfőlésre, ami miatt tökéletes választás egy levesbe. Továbbá a zöld hüvelyes natúrabb, földesebb íze van mint a szintén indiában népszerű vöröslencsének. Végül, de nem utolsó sorban a legutóbbi vegán frankfurti leves után maradt egy fél kelkáposztám, ami szerintem kiválóan illik a zöldlencse ízvilágához.
A zöld lencséről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.
Vegán lencse dahl recept zöld lencsével
Gyors, egyszerű, de egyben különleges is és tápláló a lencse dahl. Kell ennél több? Igen, egy rövid bevásárló lista!
Hozzávalók (4-5 adag)
Alapanyag nem sok kell hozzá, viszont fűszer annál több. Viszont olyan füszerekről van szó, amik jó ha mindig vannak otthon. Szerencsére egyik sem olyan, amit nehéz lenne beszerezni.
- 500 gramm zöld lencse (Aldi, lidl, tesco-ban biztos találsz)
- 2 fej vöröshagyma
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1 kókusztej konzerv (minden kisebb-nagyobb szupermarketben kapható)
- 1 aprított, vagy hámozott paradicsom konzerv (400 gramm)
- 1 darab nagyobb sárgarépa
- 1,5 evőkanál mustár
- 0,5 evőkanál kurkuma
- 1,5 evőkanál currypor, vagy
- 2,5 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál görögszéna
- 1 teáskanál koriandermag őrlemény
- ⅓ teáskanál szegfűszeg
- ⅓ teáskanál fahéj
- 1,5 teáskanál kardamom
- negyed kávéskanálnyi gyömbér
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 2 babérlevél
- negyed kávéskanálnyi gyömbér
- Negyed citrom vagy fél lime leve
- Cayenne bors és chili ízlés szerint
- 100-120 gramm – kb. két marék aprítva – kelkáposzta vagy spenót (opcionális)
- Olaj
- Só és bors
Lencse dahl elkészítése
Szerencsére a lencsét nem kell előzetesen beáztatni, úgyhogy egyből neki is eshetünk a lencsés dahlnak!
- Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát olajon.
- Ha szép színe van a hagymának, jöhet az aromatizáció. Azaz, a felsorolt füszerek ⅔-át vagy felét szórjuk rá a hagymára és reszeljük hozzá a fokhagymát. Keverjük össze jó alaposan és öntsük fel 1 deci vízzel. Majdnem, mintha egy pörköltet csinálnánk, csak kicsit – nagyon – fűszeresebb. Amíg párolog a víz, aprítsuk fel a sárgarépát.
- Ha elpárolgott a fűszeres masszáról a víz, tegyük hozzá az aprított sárgarépát, illetve paradicsom konzervet. Fedő alatt főzzük 10-15 percig. Általában a lencse 40-50 perc alatt megfő, úgyhogy adjunk neki egy kis előnyt.
- Az idő leteltével tegyük hozzá az átmosott zöld lencsét és öntsük fel bőven vízzel. Víz helyett zöldség alaplevet is használhatunk, ha van kéznél. Tegyük hozzá a maradék fűszert, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk fedő alatt főzni a lencsés dahl-t.
- Gyakran nézzünk rá a dahlra, mivel a lencse rengeteg vizet fel tud venni. Mindig legyen bő lében. Ha már közel kész állapotra főtt a lencse – kb 45 perc – akkor keverjük hozzá a dahlhoz a kelkáposztát.
- Végezetül, – 5-10 perc elteltével, ha a hüvelyes puhára főtt, – adjuk hozzá a krémes kókusz konzervet és keverjük simára a lencsés dahlal.
- Vegyük le a főzőlapról, és hagyjuk állni egy 5-10 percig tálalás előtt.
A vegán lencsés dahl önmagában megállja a helyét egytál ételként, de érdemes hozzá egy kis köretet készíteni, amire a basmati, vagy jázmin rizs, illetve persze a vegán naan kenyér a legtökéletesebb. Bár utóbbi nem sűrűn van kéznél otthon.