Csicseriborsó dahl
Tartalomjegyzék
ToggleA csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó.
A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű leves. Legtöbbször a lencse, és a csicseriborsó adja a dahl alapját, amihez jellemzően kurkuma, különböző bors, fokhagyma, gyömbér, kardamom, fahéj, chili, fűszerpaprika, koriander kerül. De ezeken kívül is szinte bármi kerülhet az indiai ételbe.
Csicseriborsós dahl recept
Hozzávalók
- 400 gramm száraz csicseriborsó (célszerű egy éjszakára beáztatni)
- 150 gramm száraz zöld lencse
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál garam masala keverék
- 1 teáskanál friss gyömbér, vagy egy fél mokkáskanálnyi örölt
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
- 250 gramm spenót (leveles fagyasztott is jó)
- 400 ml kókusztej konzerv
- 400 ml víz
- Só ízlés szerint
- olaj
Elkészítés
A száraz csicseriborsót áztassuk be legalább fél napra, de legjobb, ha egy egész napra.
- Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát forró olajon. Ha már van egy kis színe, tegyük hozzá a fűszerek ⅔-át és reszeljük, vagy zúzzuk bele a fokhagymát is.
- Sűrű kevergetéssel hagyjuk, hogy felszabaduljon a kellemes aroma. Addig mossuk át a beáztatott csicseriborsót, és a zöldlencsét.
- Keverjük hozzá fűszeres hagymához a száraz összetevőket. Jó alaposan keverjük át, hogy jól átjárja a fűszer a lencsét és a csicseriborsót. A lencse jóval előbb el fog készülni, mint a csicseriborsó, de nem baj, ha szétfő, attól lesz még krémesebb, és sűrűbb.
- Öntsük fel a csicseriborsó dahl-t egy kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Keverjük hozzá a fűszer maradék ⅓-át és főzzük készre a csicseriborsót, ami kb 40-45 perc, de csicseriborsója válogatja.
- 40 perc elteltével, ha már szinte teljesen puha a csicseriborsó, akkor mehet bele a kókusztej konzerv is. Keverjük el alaposan és főzzük készre a csicseriborsót. Nem baj, ha nem lesz teljesen puha, sőt! Csak jobb, ha kicsit roppanós marad.
A csicseriborsó dahl-hoz készíthetünk rizst – basmati illik a legjobban, vagy bármi mást. Nagyon kisérletezős kedvünkbe vagyunk, akár naan kenyeret is. Én még nem vettem elég erőt és bátorságot hozzá, hogy csináljunk, a boltokba meg nem igen van felénk vegán naan kenyér.