medvehagymás pogácsa recept
Vegán receptek,  Egyszerű vegán receptek

Vegán burgonyás medvehagyma pogácsa

Mi lehet jobb, egy pihe-puha burgonyás pogácsánál? Egy pihe-puha burgonyás pogácsa medvehagymával! A medvehagyma nem csupán egy tavaszi kincs az erdőkben, hanem egy igazi gasztronómiai csemegének is számít. A medvehagyma jellegzetes illata és lágy, fokhagymás, hagymás íze számtalan receptet fel tud dobni. Az egyik legnépszerűbb fúzió a medvehagymás burgonya pogácsa. A legjobb az egészben, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos. Legalábbis ami a konyhai manővert illeti, de a medvehagyma a vadászat se bonyolult igy kora tavasszal.

A burgonyás medvehagyma pogácsa egyesíti a burgonya krémes textúráját a medvehagyma fűszeres aromájával egy pihe-puha könnyed tésztában. Ez a kombináció nemcsak ínycsiklandó, hanem tápláló egészségesen laktat is, ha megfelelő lisztet választunk a recepthez. 

A medvehagymás pogácsák könnyen elkészíthetők, és remek lehetőséggel kecsegtetnek, hogy kihasználjuk a friss medvehagyma szezonját, vagy még a korábban összegyüjtött, majd lefagyasztott medvehagymát felhasználjuk.

medvehagymás krumpli pogácsa
Élesztő nélkül nem az igazi

Burgonyás medvehagyma pogácsa recept

Szerencsére a recept nehezen elrontható, és gyorsan nagy mennyiséget lehet belőle készíteni.

Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 250 ml növényi tej (natúr ízű, zab, mandula, vagy szója)
  • 110 g margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt (tönköly, és teljes kiőrlésű tönköly keverékét ajánlom)
  • só ízlés szerint (kb egy teáskanál biztos kell)
  • 1-2 marék friss medvehagyma 

Elkészítés:

 

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd  pépesre törjük krumplitörővel, vagy összetörjük villával.
  2. Melegítsük fel a növényi teje, majd keverjük el benne a cukrot, és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Tegyük naptól védett helyre és hagyjuk felfutni az élesztőt 10-15 percig.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a burgonyapépet és margarint.
  4. Egy másik keverőtálba szitáljuk le a lisztet. Időigényes lehet, de ettől lesz igazán puha és omlós a medvehagyma pogácsa tésztája.
  5. Ha felfutott az élesztő, keverjük hozzá a margarinos zúzott krumplihoz, tegyünk hozzá sót, illetve az apróra vágott medvehagymát.
  6. Tegyük hozzá a leszitált liszthez, és jó alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
  7. Takarjuk le a burgonyás medvehagymás pogácsa tésztáját, és szobahőmérsékleten hagyjuk keleszteni legalább 1 óráig.
  8. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki belőle a pogácsákat.
  9. Tegyük a kiszagatottt medvehagymás pogácsákat sütőpapíra, és hagyjuk pihentetni még 10-15 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  10. Kenjük be a pogácsákat egy kevés növényi tejjel, majd süssük őket aranybarnára, kb. 20-25 perc alatt. Feldobhatjuk a medvehagymás pogácsákat azzal, hogy egy kis reszelt sajtot, vagy magvakat teszünk a tetejére.

A medvehagymás burgonyás pogácsa tökéletes önmagában, vagy tartalmas levesek mellé kísérőnek, hogy teljes értékű legyen a fogás.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!