Vegán burgonyás medvehagyma pogácsa
Tartalomjegyzék
ToggleMi lehet jobb, egy pihe-puha burgonyás pogácsánál? Egy pihe-puha burgonyás pogácsa medvehagymával! A medvehagyma nem csupán egy tavaszi kincs az erdőkben, hanem egy igazi gasztronómiai csemegének is számít. A medvehagyma jellegzetes illata és lágy, fokhagymás, hagymás íze számtalan receptet fel tud dobni. Az egyik legnépszerűbb fúzió a medvehagymás burgonya pogácsa. A legjobb az egészben, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos. Legalábbis ami a konyhai manővert illeti, de a medvehagyma a vadászat se bonyolult igy kora tavasszal.
A burgonyás medvehagyma pogácsa egyesíti a burgonya krémes textúráját a medvehagyma fűszeres aromájával egy pihe-puha könnyed tésztában. Ez a kombináció nemcsak ínycsiklandó, hanem tápláló egészségesen laktat is, ha megfelelő lisztet választunk a recepthez.
A medvehagymás pogácsák könnyen elkészíthetők, és remek lehetőséggel kecsegtetnek, hogy kihasználjuk a friss medvehagyma szezonját, vagy még a korábban összegyüjtött, majd lefagyasztott medvehagymát felhasználjuk.
Burgonyás medvehagyma pogácsa recept
Szerencsére a recept nehezen elrontható, és gyorsan nagy mennyiséget lehet belőle készíteni.
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 250 ml növényi tej (natúr ízű, zab, mandula, vagy szója)
- 110 g margarin
- 1 evőkanál cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt (tönköly, és teljes kiőrlésű tönköly keverékét ajánlom)
- só ízlés szerint (kb egy teáskanál biztos kell)
- 1-2 marék friss medvehagyma
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd pépesre törjük krumplitörővel, vagy összetörjük villával.
- Melegítsük fel a növényi teje, majd keverjük el benne a cukrot, és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Tegyük naptól védett helyre és hagyjuk felfutni az élesztőt 10-15 percig.
- Egy nagy tálban keverjük össze a burgonyapépet és margarint.
- Egy másik keverőtálba szitáljuk le a lisztet. Időigényes lehet, de ettől lesz igazán puha és omlós a medvehagyma pogácsa tésztája.
- Ha felfutott az élesztő, keverjük hozzá a margarinos zúzott krumplihoz, tegyünk hozzá sót, illetve az apróra vágott medvehagymát.
- Tegyük hozzá a leszitált liszthez, és jó alaposan dolgozzuk össze a tésztát.
- Takarjuk le a burgonyás medvehagymás pogácsa tésztáját, és szobahőmérsékleten hagyjuk keleszteni legalább 1 óráig.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki belőle a pogácsákat.
- Tegyük a kiszagatottt medvehagymás pogácsákat sütőpapíra, és hagyjuk pihentetni még 10-15 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Kenjük be a pogácsákat egy kevés növényi tejjel, majd süssük őket aranybarnára, kb. 20-25 perc alatt. Feldobhatjuk a medvehagymás pogácsákat azzal, hogy egy kis reszelt sajtot, vagy magvakat teszünk a tetejére.
A medvehagymás burgonyás pogácsa tökéletes önmagában, vagy tartalmas levesek mellé kísérőnek, hogy teljes értékű legyen a fogás.