vegán lecsó
Vegán receptek,  Egyszerű vegán receptek,  Magyaros vegán ételek,  Vegán főételek

Nem tojásos vegán lecsó recept tofuval

Vegán lecsót semmivel sem bonyolultabb csinálni, mint egy hagyományost egy igen egyszerű oknál fogva: a lecsó alapból vegán. Végig pörgettem fejben a hagyományos magyar ételeket, és arra a felfedezésre jutottam, hogy egyben az egyetlen is. 

A hagyományos alap receptben nincs más, mint paprika, paradicsom, hagyma, és fokhagyma. A lecsó fűszerezése se tartogat meglepetést: só és bors. A pirospaprikát pedig örök ita övezi, nekem személyszerint nem hiányzik belőle. Így jó esetben – ha nem zsírral készítik, ami szerintem ritka – a natúr lecsó mindig vegán lesz. Egy kis kiegészítéssel pedig a zöldséges ragu teljes értékű, tápláló étel lesz. Az én kedvenc kombinációm a bulguros lecsó tofuval. Teljes értékű szénhidrát, tofu és a sok sok lédús zöldség tökéletes ételként szolgál a nyáron.

Honnan származik a lecsó?

Bár legtöbben a lecsó eredetéről vajmi keveset tudnak, mégis mindenki tradicionális magyar ételnek tartja, legalábbis hazánkban. Persze sokan ismerik a ratatouillet, vagyis a francia lecsót. Azonban az francia, és valóban akad bőven különbség a kettő között. Meg persze hasonlóság is, mivel a ratatouillet is egy vegán lecsó tulajdonképpen.

Na de vissza a lecsó származásához. A lecsó eredete nagy valószínűséggel a valójában a Balkánon gyökerezik. A paprika és a paradicsom, vagyis a lecsó alapkövei török közvetítéssel jutott el hazánkban a Balkánon keresztül. A 18. század második felében beköltöző bolgárkertészek hozták magukkal azt a zöldpaprika fajtát, ami a lecsó alapja lett. A betelepülő bolgárok egyik különlegessége volt a szabad tűzön főtt paradicsomos paprika  ragu. A lecsó szóval először 1930-as évekig nem is lehetett találkozni.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Egyszerű vegán lecsó recept majdnem tojással

A lecsó egyik legjobb tulajdonsága, hogy lehetetlen elrontani. Már ha jó alapanyagunk van. Szóval nyáron, amikor szezonja van a paradicsomnak és a paprikának, akkor egy jó vegán lecsóval nem lehet mellényúlni. A lecsó fűszerezését se kell tul gondolni, ízlés szerint só, bors és ennyi. A paradicsom és paprika aránya is viszonylag rugalmas, a hagyma mennyisége pedig nagyban változhat attól, hogy ki mennyire szereti hagymásan a lecsót.

Persze a legtöbb ember a vegán lecsóval nem elégszik meg, ezért tesz bele minden oda nem illőt a zöldségek közé, mint tojás vagy kolbász. Nos, az előbbit nem nehéz helyettesíteni: morzsolt tofu és egy kis fekete só. Voilá, meg is van a nem tojásos vegán lecsó!

vegán lecsó hozzávalók

Hozzávalók

  • 750 gramm lecsópaprika (minél színesebb annál jobb)
  • 1 kg (6-7 szem) érett paradicsom (az se baj ha már kicsit túlérett)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2-3 fej vöröshagyma (én kifejezetten szeretem a jó hagymást lecsót, szóval 3 nagyobb fele hajlik a szavazatom)
  • 2 csomag tofu (180 grammos füstölt Vermondo ideális jelölt a célra.)
  • Fekete só (opcionális)
  • Só & bors
  • Olaj

Vegán lecsó elkészítése

Szerencsére nem bonyolult, és ahogy korábban említettem elronthatatlan, ha már megvannak a hozzávalók. Egyedüli hátulütője a lecsónak, hogy a zöldségek felaprítása nem igazán izgalmas feladat. De ha a dolgokat jó időmenedzsmentel csináljuk, akkor egész gyorsan el tudjuk készíteni a vegán lecsót.

  1. Vegyünk elő egy jó nagy serpenyőt (legjobb ha lefedhető), és hevítsük fel rajta az olajat. Ezzel párhuzamosan vékony félkör szeletekre vágjuk fel a hagymát. Ha az olaj elég meleg, mehet rá a hagyma, illetve egy kis só a hagymára.
  2. Ameddig pirul a hagyma, pont van annyi időnk, hogy megtisztítsuk a paprikákat – csuma és a magok -, illetve felszeleteljük. Ha az utóbbival megvagyunk, távolítsuk el a fokhagyma gerezdek héját is.Illetve morzsoljuk össze egy tálba a két tofut és keverjük össze egy kis fekete sóval.
  3. Mire végzünk a fokhagyma meg tisztításával, és a paprika felszerelésével, addigra pont eléggé összeesik a hagyma (jó esetben). Úgyhogy mehet is a paprika a hagymára. Keverjük össze jó alaposan, és reszeljük bele a fokhagymát is. Majd jöhet egy újabb alapos keverés. Egy kis só, és bors is mehet mellé.
  4. Ezt követően jöhet a paradicsom előkészítése. Mossuk meg jó alaposan, aprítsuk fel kockákra – nem kell se túl nagyra, se túl kicsira -, és vágjuk ki belőlük a zöld részt. 2-3 paradicsom felkockázását követően keverjük hozzá a raguhoz a lemorzsolt tofut is, majd keverjünk a lecsón jó néhányat.
  5. Ha megvagyunk a paradicsom felaprításával, addigra valószínűleg már jól összesett a paprika, és van a lecsó alatt már zöldség lé ( Ha nincs várjunk még körülbelül 5 percet.). Szóval már van bőven lé a serpenyőben, mehet bele a paradicsom és egy kis só. Keverjük meg jó alaposan.
  6. A vegán lecsót ezután körülbelül 15 percig kell sűrű kevergetéssel főzni, hogy a zöldsége összeesenek, illetve az ízek összeérjenek. Idönként kostoljuk meg a zöldségragut, hogy rendben van-e a lecsó füszerezetsége, azaz elég sós-e és nem túl borsos. Körülbelül 20 perc alatt készre fő a lecsó.

Javaslat: egy kicsit maradjon sótlan a lecsó, hogy tálaláskor meg lehessen hinteni egy kis fekete sóval, hogy tojásosabb íze legyen. Tapasztalataim alapján a fekete só jelentősen veszít az aromájából főzés során.

vegán lecsó származása

Lecsós bulgur

A lecsó talán egyetlen hátránya, hogy bár rendkivül finom és egészséges, tápérték tekintetében igen szerény. A tofu sokat javít ezen, mivel fehérjével dúsítja a zöldséges egyveleget, de a köret is elengedhetetlen, hogy laktató legyen magyaros ételünk. A lédús zöldséges egyveleghez legjobban a rizs és a bulgur illik szerintem. A bulguros lecsó tofuval egy tökéletes teljesértékű étel bármely nyár estére.

bulguros lecsó tofuval

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!