csicseriborsó pörkölt
Magyaros vegán ételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Vegán tejfölös csicseriborsó pörkölt

Honnan is jött a csicseriborsó pörkölt ötlete?

Gyerekkoromban, amikor valami gyors(abb), egyszerűbb ebéd kellett, sokszor pörkölt került az asztalra. Őszintén szólva, mindig is untam és hogy is mondjam, olyan snassznak tartottam. Lehet, hogy csak azért, mert túl gyakran volt, vagy mert már akkor sem rajongtam különösebben a disznóhús ízéért. Az elmúlt években egyre többet kisérletezek a magyaros ételekkel, hogy hátha nem is olyan rosszak, mint emlékszem rájuk. Ezekből a linkre kattintva csemegézhetsz. A legtöbb ilyen, klasszikus húsalapú receptet úgy készítem el, hogy a húst tofura cserélem. De miért ne próbálnám meg mással is? Így lett a mai menü a csicseriborsó pörkölt, ami konzervből készítve hihetetlen gyorsan tálalható lesz. A tofuból, és szójakockából készült pörkölt recepteket a linkek mögött találod.

A csicseriborsó nemcsak finom, hanem az egyik legjobb növényi fehérjeforrás is. Ráadásul rengeteg rostot, ásványi anyagot és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését. Ami pedig még jobb hír: a csicseriborsó termesztése kimondottan fenntartható: egységnyi tápanyagra – többek között fehérjére – vetitt ökológiai lábnyoma az egyik legalacsonyabb. Ilyen egy igazi szuperfood, nem az éppen felkapott divatos exotikum valamelyike! A csicseriborsóról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

vegán tejfölös csicseriborsó pörkölt

Csicseriborsó pörkölt recept vegföllel

Hozzávalók

Kb. 4 főre.

    • 2 konzerv főtt csicseriborsó (nettó kb. 280 g / konzerv)
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 db étkezési paprika
    • 1 db paradicsom, vagy 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
    • 2 tk füstölt paprika
    • 1 mk őrölt kömény
    • 200 ml zöldségalaplé (vagy víz)
    • 150 g vegán tejföl
    • majoranna, petrezselyem (opcionális)
    • olaj
    • Só, bors ízlés szerint.

A tojásmentes nokedlihez:

    • 300 gramm liszt (teljes kiőrlésű tönkölyt ajánlom),
    • 1-2 evőkanál olaj (elhagyható),
    • só,
    • kb. 2 deci meleg víz,
    • 0,5 mokkáskanál szódabikarbóna + pár csepp citromlé, vagy ecet
    • kurkuma (opcionális természetes színezék).

Csicseriborsó pörkölt elkészítése

Miután a csicseriborsó pörkölt konzervből készül, körülbelül 45-50 perc alatt mindennel együtt elkészíthető, de inkább számoljunk egy órával.

  1. Kezdjük a csicseriborsó pörkölt alapjával. Aprítsuk fel a vöröshagymát, majd kezdjünk bele a pirításába forró olajon egy nagyobb serpenyőbe. Amíg pirulgat a hagyma, csepegtessük le a csicseriborsó konzervet.
  2. Ha már kezd egy kis színe lenni, akkor tegyük hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsó konzervet is. Addig pirítsuk gyakori kevergetés közeppette, míg egy kicsit oda nem kap, amitől “pörköltesebb” lesz.
  3. Ha lett egy kis “pörc”, akkor tegyük hozzá a nagyon apróra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, vagy reszelt fokhagymát. Mehet a só, bors és a fűszerkömény hozzá.
  4. Várjuk meg, míg a zöldségek összeesnek. Vegyük le a tűzről a serpenyőt, tegyünk hozzá egy teáskanál pirospaprikát. Keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre, és öntsük fel kb. másfél deci vízzel és ha szeretnénk, egy kis zölddel – majorannával és/vagy petrezselyemmel – megkínálhatjuk.
  5. Addig lássunk neki a galuska, vagy más köretet, például bulgurt elkészítésének. Egy nagy keverőtálba mérjük ki a lisztet. Keverjük el a száraz összetevőket. Tegyük hozzá az olajat, pár csepp citromlevet, vagy ecetet, ha tettünk bele szódabikarbónát. Öntsük fel 1 deci meleg vízzel és keverjük össze. Adagoljunk vizet addig, míg nem lesz kellő sűrűségű tészta. Tegyünk fel forrni vizet, amibe kifőzzük a csicseriborsó pörkölthöz a nokedlit.
  6. Vissza a majdnem tejfölös csicseriborsó pörkölthöz, jöhet a “tejfölös szaft”. Öntsük egy kisebb tálba a vegfölt, és alaposan keverjünk el benne egy teáskanál pirospaprikát. A csicseriborsó elfőtte nagyjából a vizet, amivel felöntöttük korábban, akkor tegyük hozzá a tejfölt és keverjük simára. Pár percig kevergessük a tűzön.
  7. Vissza a körethez. Ha a nokedlinek forralt víz már lobog, akkor sózzuk meg, keverjük el, majd vegyük elő a nokedli szaggatót és szaggassuk bele a tésztát. A nokedli 5-6 perc alatt elkészül, miután feljön a víz felszínére. Szűrjük le és tálaljuk a vegán tejfölös csicseriborsó pörkölttel.
csicseriborsó paprikás

Megjegyzések

  • Az egyszerűség kedvéért ez a csicseriborsó pörkölt konzervből készült. Elkészíthetjük száraz csicseriborsóból pörköltet, viszont ahhoz legalább egy napra áztassuk be a hüvelyest. Illetve hosszasan – 30-40 percig – kell főzni, hogy puhuljon a csicseriborsó. Csak ezután tegyük hozzá a vegfölt.
  • Csicseriborsó pörkölt vagy paprikás, mi a különbség? Manapság a kettőt nehéz egymástól megkülönböztetni, miután ezek a receptek kicsit olyanok, mint a nép mesék, amiknek számtalan változata létezik. Szigorúan nézve attól pörkölt a pörkölt, hogy nincs semmi hozzáadott folyadék, hanem a hús saját zsírján pirítjuk meg. Azonban ez nehézkes lenne a csicseriborsó esetén, és ezek az íratlan szabályok manapság elég rugalmasak. Így hívhatjuk egész nyugodtan csicseriborsó pörköltnek és paprikásnak egyaránt.
  • Még krémessebbé tehetjük a csicseriborsó paprikást azzal, hogy egy kis részét pürésítjük botmixerrel.
  • A hüvelyest közel keleti konyhához társítjuk, úgyhogy csicseriborsó pörkölt bulgurral, vagy kuszkusszal majdnem olyan jó, mint nokedlivel. De csak majdnem!
  • Egy kis kurkumával és fekete sóval a nokedli színe és íze is kísértetiesen hasonló lesz, mint a hagyományos tojásos verziójának (akinek hiányzik). Főleg, ha klasszikusan búzafinomlisztből készítenénk, amit nem ajánlok Hogy miért nem, azt a cikkre kattintva megtudhatod!

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!