kápia paprikás tofu
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Kápia paprikás édeskés savanyú

A legtöbb új dolgot nálam a hűtő takarítós akciók szülik. Néha jól sikerül, néha kevésbé, néha pedig kifejezetten sikeres lesz. Az utóbbinak nagyon tudok örülni, így gyorsan emlékezetből leírom, és még egyszer kipróbálom kis csinosítgatással, hogy meggyőződjek róla, hogy nem a véletlen műve volt. 

Így születet ez az egyszerű, de nagyszerű szósz is. Nagyon nem volt kedvem a cudar hidegbe boltba menni, plussz ötletem se nagyon volt, hogy mit csináljak. Így abból kellett főzni, ami van. Tettem-vettem a dolgokat, míg végül igen jó dolog kanyarodott belőle, ami igazándiból a barbecue ízvilágra emlékeztet, ami másnapra nagyon klasszul összeért. De erre csak utólag jöttem rá, egyáltalán nem is gondoltam rá mi fog kerekedni ebből.

papriksá édes savanyú

Kápia paprikás édeskés savanyú recept

Körülbelül egy órát kell rászánni mindennel együtt az elkészítésére.

Hozzávalók

  • 3 kápia, vagy más édes paprika
  • 1 sima étkezési paprika (sárga)
  • 2 db füstölt tofu
  • 1 vöröshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 500 ml passzírozott paradicsom
  • 150 gramm vegföl
  • 2-3 tk cukor
  • 1 tk balzsamecet
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk majoranna
  • 2 tk kapor
  • só & bors
  • olaj

Elkészítése

  1. Forró olajon kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma pirításába.
  2. Néhány perc előny után tegyük hozzá a felkarikákra vágott lilahagymát is.
  3. Ha kezd üveges lenni a hagyma – 4-5 perc után – akkor tegyük hozzá az apróra vágott sárgarépát és a kockákra vágott tofut is és 4-5 percig kevergessük a tűzön.
  4. Tegyük hozzá a reszelt, vagy össze zúzott fokhagymát, majd pirítsuk addig – újabb 3-4 perc -, míg illatozik.
  5. Jöhetnek az alaposan felaprított paprikák is. Kb. negyed óráig süssük az egyveleget.
  6. Tegyük hozzá a passzírozott paradicsomot és a fűszereket is. A balzsamecet és a cukor egyelőre nem kell.
  7. Forraljuk fel, majd tegyük hozzá a balzsamecetet. Kóstoljuk meg és tegyünk hozzá cukrot szükség szerint, hogy ne legyen olyan savas a szósz. Ez paradicsoma válogatja, de 1-2 teáskanál biztos kell.
  8. Forrástól számítva 12-15 percig főzzük össze az egészet, majd mehet bele a vegföl is. Keverjük el jó alaposan és várjuk meg, míg újra felforr, amivel együtt el is készültünk.

Érzésem szerint bulgurral remekül passzol, de rizzsel és tészta szószként is remekül funkcionál.

Szólj hozzá!