alfredo szósz recept
Egyszerű vegán receptek,  Saláták és szószok,  Vegán receptek

Alfredo szósz tejmentesen

Az Alfredo szósz, mint sok más tészta szósz itáliai konyhában gyökerezik. A világszerte ismert sűrű szósz Alfredo di Lelio olasz séf agyából pattant ki, amikor beteg, étvágytalan feleségének szeretett volna valami tartalmas, de egyszerű ételt összeállítani. Az általa összeállított tészta étel valóban igen egyszerű lett, mivel nem áll másból, mint sajtból, tejszínből, vajból, fokhagymából no meg az utánozhatatlan olaszt tésztából. Szerencsére mindegyik hozzávaló helyettesíthető növényi alapanyaggal.

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű is lett a fogás, ami hamarosan meg is jelent a séf étlapján “fettuccine al burro” néven. Az Alfredo szósz egyszerűségének köszönhetően gyorsan ismertté vált, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol szinte minden étterem étlapján szerepel, mint például nálunk a túrós csusza.

Az alfrédó szósz lényege az egyszerűség, a gyorsaság, no meg az utánozhatatlan íz. Az eredeti recepthez csak néhány alapanyag kell: vaj, parmezán, fokhagyma, tejszín és hivatalosan “Fettuccine” tészta, azaz szélesmetélt. Legnagyobb szerencsénkre az alfredo szósz könnyen “veganizálható. A vajat margarinra cseréltem, parmezán helyett sörélesztő pelyhet használtam és sima tejszín helyett növényi került a szószba. Illetve tettem hozzá egy kis lisztet, mivel a sörélesztő pehely nem tudja úgy besűríteni a szószt, mint a parmezán.

Az eredeti alfredo szószhoz nem volt szerencsém, így egész pontosan nem tudom összehasonlítani a kettőt, de egyet biztosan állíthatok: a vegán alfredo szósz is tökéletes.

vegán alfredo szósz
Hagyomány helyett, kedvenc tésztával: könyök tésztával. Zöldborsó, és szójanudli extra fehérjének.

Vegán alfredo szósz recept

Piszok gyorsan elkészül, és piszok finom. 4-5 főre tervezve.

Hozzávalók

  • 40-50 gramm margarin
  • 400 ml növényi tejszín
  • 2 evőkanál liszt (grahamat, vagy teljeskiörlésűt ajánlom)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 evőkanál sörélesztő pehely (több is elfér, ha nagyon sajtos íz világot szeretnénk)
  • (Opcionális) vagy 120-150 gramm reszelt, növényi sajt. Bár ez kockázatosabb, hisz a legtöbb fajta nem igazán jól olvad, illetve jóval egészségtelenebb, mivel igencsak feldolgozott élelmiszerekről van szó.
  • bors
  • 350-400 gramm durum – vagy teljes kiőrlésű – tészta (szélesmetéltből az igazi, de bármilyen megteszi)

Nem, nem kihagytam a zöldfűszereket, hanem alapból nincs az alfredo szószban meglepő módon. Ha szeretnénk, akkor egy kis bazsalikommal, vagy oregánóval, vagy más jellegzetes mediterrán fűszerrel csavarhatunk rajta egyet.

Elkészítése

  1. Alacsony-közepes fokon olvasszuk fel a margarint.
  2. Ha megolvadt, akkor tegyük hozzá a lisztet, és a reszelt, vagy zúzott fokhagymát és kevergessük 2-3 percig.
  3. Főzzük al dente-ra a tésztát.
  4. Öntsük hozzá a növényi tejszín felét, és keverjük el csomómentesre.
  5. Tegyük hozzá a sót, borsot ízlés szerint és a sörélesztő pelyhet – vagy reszelt sajtot -, majd a maradék tejszínt.
  6. Kevergessük addig, amíg be nem sűrűsödik és fel nem forr az alfredo szósz.

Az al dentere főzött tésztával külön-külön tálaljuk az alfredo szószt.

Megjegyzések, egyebek

  • Személy szerint a növényi sajtok használatától ódzkodok, mivel ultra feldolgozott és jó részt szinte csak növényi olajat tartalmaznak. Így tulajdonképpen egészségtelenebb, mint a hagyományos sajtok. Úgyhogy ha tehetjük, használjunk inkább sörélesztő pelyhet.
  • A sörélesztő pehely bár igen magas fehérje tartalommal bír, nem árt egy-két kiegészítőt csinálni a szósz mellé, hogy teljes értékű legyen a alfredo szószos tészta. Lehet tofut pirítani, vagy zöldborsót párolni mellé. Mindkettő jó illik az ízvilágba.
alfredo szósz szójával és zöldborsóval
Extra fehérjével és könyök tésztával.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!