Egyszerű vegán paprikás krumpli füstölt tofuval
Tartalomjegyzék
ToggleAnno gyerekkoromban még nem igazán rajongtam az olyan klasszikus magyar fogásokért, mint a paprikás krumpli. Mondjuk ennek elsősorban az volt az oka, hogy ezek ugyan nagyon egyszerűek, azonban emiatt túl gyakran is voltak. Aztán ahogy kirepültem otthonról, úgy a hagyományosan magyarnak számító ételek teljesen kikoptak az étrendemből. Miután vegán életmódra áltam át, még annyiszor se találkoztam velük.
Magyaros ételek újrafelfedezése
Vegánként a magyar konyhát sokáig nem igazán vettem számításba, hiszen minden, ami nem édesség – de még akár az is – úgy kezdődik, hogy szalonna zsírját olvasszuk ki. Aztán az utóbbi időben egyre többször jutott eszembe, hogy azért a gulyás – főleg a babgulyás – tudott jó lenni. Úgyhogy először egy jó füstös vegán babgulyással próbálkoztam, ami igencsak elnyerte tetszésünket, még a tipikusan “húsevő” rokonságét is.
A vegán paprikás krumpli ötlete
Így aztán egyre többször kisérleteztem a hétköznapokban az egyszerűnek számító magyaros fogásokkal és technikákkal, mint a pörkölt, vagy a rántás. A minap hűtőürítésen volt a sor, és hát nem nagyon árválkodott sok minden a háztartásban, de tofu, újburgonya és hagyma az pont volt. Nem sok mindenre elég gondoltam én. Aztán jött a nagy felismerés, hogy ebből bizony egy jó vegán paprikás krumpli pont kifér! Így is lett.
Vegán paprikás krumpli recept füstölt tofuval
A hagyományos receptek egyik legnagyobb előnye, hogy nincs semmi kőbe vésve. Ahány táj, annyi szokás és annyi változat. Nincs ez másképp a paprikás krumplival is. A legtöbb recept abban biztos megegyezik, hogy a krumpli mellé dukál valami extra is, ami jellemzően füstölt hús. A helyettesítés kézenfekvő: füstölt tofu. Felénk például a kevésbé lédús, szaftos változat volt elterjedt, úgyhogy első kísérletre a vegán paprikás krumplim is ilyen lett és nem is hiányzott, hogy olajban tocsogjon.
Hozzávalók
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem közepes burgonya
- 2 db 180 grammos füstölt tofu (én személy szerint a VEMONDO-ra esküszök)
- 1 db étkezési, lecsó vagy TV paprika (opcionális)
- 1 db közepes paradicsom (opcionális)
- őrölt pirospaprika (ha van, akkor füstölt)
- őrölt fűszerkömény (opcionális)
- só & bors
- Olaj
A vegán paprikás krumpli elkészítésének lépései
- Hámozzuk meg a burgonyát (ha újburgonya, csak víz alatt dörzsöljük át a héját), majd felkockázva tegyük sós vízbe. Személy szerint én külön megfőzzöm a burgonyát, hogy ne legyen olyan lédús, mivel így biztonságosabb szállítani. Szóval legalább negyed óra áztatást követően átmosom a burgonya kockákat, és hideg vízbe téve készre főzöm (ezzel párhuzamosan már neki lehet állni a második lépésnek). De együtt is megfőzheted a krumplit a többi hozzávalóval, ahogy valószínűleg a legtöbben csinálják, lásd az 6. lépés.
- Hevítsünk olajat serpenyőben és ezzel párhuzamosan aprítsuk fel a hagymákat, és jó alaposan pirítsuk meg, illetve szórjuk meg sóval. Amíg pirul a hagyma, aprítsuk fel paprikát és a paradicsomot, illetve kockázzuk fel a tofukat.
- Ha már kezd szép színe van a hagymának, tegyük hozzá a kockára vágott tofut. Néhány percig pirítsuk együtt a hagymával a tofut, majd jöhet a legjobb rész. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Reszeljük rá a fokhagyma gerezdeket, tegyünk hozzá legalább 2 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot és füszerköményt, ha szeretnénk kicsit gulyásba hajló ízt.
- Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, majd jó alaposan keverjük össze a tartalmát. Tegyük hozzá az apróra vágott paradicsomot és paprikát és 1-2 percig folyamatosan kevergessük. Ezt követően öntsük fel kb fél deci vízzel, és várjuk meg amíg elpárolog.
- Ha a hozzá tett víz elpárolgot, akkor egy jó masszív, ízgazdag szósz szerűséget kapunk. Ha külön megfözted a krumplit, akkor nincs más teendő, mint hozzá tenned és 5-6 percig még alacsony/közepes lángon össze piritanod.
- Ha nincs kész a krumpli, akkor a beáztatott kockákat mosd át jó alaposan és tedd hozzá az alaphoz. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd készre, kb 15 percig.
A két módszert összehasonlítva, ízben és állagban egyértelműen az együtt fözött paprikás krumli a nyerő. A másik lehetőség kicsit gyorsabb, kevésbé macerás és könnyebben szállítható.
Paprikás krumpli feat. brassói külön fözött krumplival
Paprikás krumpli hagyományosan, együtt fözve a burgonyával
Egészséges-e a paprikás krumpli?
- Szöveg szerkesztő szerkesztése
Bár a magyaros ételeket legtöbben zsírosnak és nehéznek gondolják, amik túl fűszeresek is ráadásul, és sokszor nem is tévednek, azonban nem kell hogy így legyen. A paprikás krumpli például egy teljesen egészséges ételnek számít, ami tökéletesen megfelel főétkezésnek.
A krumplit sokan a diéták mumusának tartják, azonban ha nem zsírban tocsogva készítjük el, akkor tökéletesen illik bármely nem speciális diétában. A tofu kiváló növényi fehérje forrás, így tulajdonképpen minden makrotápanyag a helyére kerül. A lényeg az, hogy nagyon óvatosan bánjunk az olajjal, és akkor nem kell szembe néznünk az úgynevezett “kajakomával”, amit a nehéz ételek okoznak.