Tudástár

  • All
  • Tudományos
Hétköznapi vegán alapanyagok a konyhába

2024.07.09.

A vegán táplálkozás – jó esetben – nem csak egészségesebb, hanem környezetbarátabb is. Viszont, – főleg az életmóddal ismerkedőknek – időnként fejtörést okozhat, hogy mit miből készítsen. Ahhoz, hogy mindig könnyen és gyorsan össze tudjunk dobni egy ízletes és tápláló ételt, érdemes néhány alapvető, természeténél fogva vegán alapanyagot kéznél tartani. Ezek az összetevők nemcsak hosszan eltarthatóak, hanem sokoldalúan felhasználhatóak is A bejegyzést nem egy kőbe vésett szabályzatnak szánom,…

Az a fránya B12 hiány! Mi az igazság?

2024.06.18.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, amely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet számos alapvető funkciójában, többek között a vörösvérsejtek képződésében, a DNS-szintézisben és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Szervezetünk nem képes előállítani a vitamint, ezért nem megfelelő táplálkozás mellett kialakulhat B12 hiány. Mivel a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért számunkra, vegánonknak különösen fontos, hogy odafigyeljünk a B12 vitamin bevitelre. Ássuk is be magunkat a részletekbe! Mi az…

Az Óceánok világnapja

2024.06.05.

Kék bolygó. Sokszor hallott kifejezés, ami jól összefoglalja a Földet. Az óceánok a bolygónk legnagyobb és egyben legfontosabb ökoszisztémáját alkotják. A világtenger biztosítja az élet alapvető feltételeit, meghatározzák az időjárást, és a biodiverzitásban is vezető szerepe van. Azonban bármennyire is végtelenek és sebezhetetlenek tűnik, mégis veszélyben van. Ezért hívták életre az Óceánok Világnapját. Az esemény június 8-án kapott helyett, és célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az óceánok…

Whole30 diéta – tények és tévhitek

2024.06.03.

A Whole30 étrend egy 30 napos program, amelyet Melissa és Dallas Hartwig publikált 2009-ben. Az étrend célja, hogy javítsa a résztvevők egészségét és étkezési szokásait azáltal, hogy kizárja azokat az élelmiszereket, amelyek potenciálisan gyulladást okozhatnak vagy függőséget válthatnak ki. Az étrend fókuszában a természetes, feldolgozatlan ételek állnak, mint a húsok, halak, tojás, zöldségek, gyümölcsök és egészséges zsírok állnak, míg szigorúan tiltja a hozzáadott cukrot, alkoholt, gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket…

Mi is az a fenntarthatóság és mi a célja fenntartható fejlődésnek?

2024.05.14.

A fenntarthatóság fogalma az emberi tevékenység hosszú távú hatásainak és következményeinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozik a jövő generációk érdekében. Az ENSZ 1987-es Brundtland-jelentése határozta meg először hivatalosan ezt a koncepciót, mely szerint a fenntartható fejlődés olyan módon történik, hogy kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül hogy veszélyeztetné a jövő generációk képességét arra, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. A fenntarthatóságnak három alappillére van: a környezetvédelmi, a gazdasági és a társadalmi…