medvehagyma jótékony hatásai
Alapanyagok,  Kisokosok

A medvehagyma, és jótékony hatásai

A medvehagyma (Allium ursinum) egy évelő növény, ami a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. A nevét onnan kapta, hogy a néphiedelem szerint a téliálomból ébredező medvék első csemegéje a medvehagyma. Azonban a valóságban a mackók nem igazán kedvelik a hagymafélét. Valójában csak egy véletlen egybeesés, hogy egyszerre búj ki a medve a barlangból és a medvehagyma a földből.

A vadon növő növény egy rendkívül ízletes és aromában gazdag, emellett a medvehagymának számos jótékony hatása is van. A hagymaféle természetes élőhelye a lombos erdőségek,illetve völgyek, azon belül is a nedvesebb és árnyékosabb területek.  Hazánkban számtalan helyen fellelhetjük a növényt, a Mecsek például egy híresen kedvelt medvehagyma lelőhely, amivel nem lőhetünk mellé.

A medvehagyma levelei sötétzöldek, hosszúkásak és szív alakúak, amik a földből egy csomóban – hagymából – nőnek ki egyenesen. A medvehagyma legfontosabb tulajdonsága, hogy levelei intenzív ízzel rendelkeznek, ami a fokhagymához hasonló. Viszont a medvehagyma íze lágyabb és frissebb a megszokott fokhagymával szemben.

A medvehagymát számtalan módon felhasználhatjuk: gasztronómiai céllal fűszerként ízesítéshez célokra, pesto készítéshez, szószokhoz és levesekhez. Emellett a medvehagymának gyógyhatásai miatt a népi gyógyászatban is kiemelt helye van. A jótékony hatásai közé tartozik többek között az immunrendszer erősítése, a vérnyomás mérséklése és a gyomorpanaszok enyhítése..

A medvehagyma szezonja kora tavasszal kezdődik Magyarországon, és egészen májusig tarthat. Azonban minél jobban benne vagyunk a szezonban, annál nagyobb az esély arra, hogy a medvehagymát összetévesszük a gyöngyvirággal, aminek a levelei igen csak hasonlítanak a hagymafélékhez.

medvehagyma virágzása és termése

Mi is az a medvehagyma?

A medvehagyma, latin nevén Allium ursinum egy évelő növény, amely a hagymafélék családjába tartozik. A népies nevén vadfokhagymával leggyakran hűvös erdők és völgyek talaján találkozhatunk. A hagymaféle sötétzöld levelei hosszúkásak és szív alakúak. A medvehagyma virágai fehérek, vagy enyhén krémes színűek, és csoportosan nőnek a növény szárán. Emellett legfőbb ismertető jele a medvehagymának a fokhagymára emlékeztető illata, amit akkor éreztünk igazán, ha szétmorzsoljuk a levelét. Ez alapján a legkönnyebb megkülönböztetni a medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól. De erről majd később.

A néphiedelem szerint a téli álmából felkelt medve kedvenc csemegéje a földből kiásott medvehagyma. Azonban a medve nem kedveli a vadfokhagymát, és igazából teljesen hidegen hagyja. Az viszont igaz, hogy a medvehagyma, és a mackók is egyszerre bújnak elő téli álmukból.

A Medvehagyma Jótékony Hatásai

A medvehagyma számtalan  jótékony hatással bír, ami miatt hosszú ideje használják a népi gyógyászatban és a gasztrónomiában egyaránt. Csak néhány, a leggyakrabban emlegetett és bizonyított medvehagyma bizonyított gyógyhatása közül:

Erősíti az immunrendszert

A medvehagyma rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban – C,- és E-vitaminban elsősorban -, valamint számos, szervezetünk számára hasznos ásványi anyagot tartalmaz, többek között gazdag káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban és cinkben, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a sejtek védelméhez és az egészséges anyagcseréhez.

Hozzájárul szív,- és érrendszerünk egészségéhez

A medvehagymában található allicin nevű vegyület mérsékli a vérnyomást és a koleszterinszintet, így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett a medvehagyma fogyasztása javíthatja az érfalak rugalmasságát és csökkentheti a vérrögképződés kockázatát.

Gyulladáscsökkentő hatás 

A medvehagymában található nagy mennyiségű szulfid, antioxidáns és fitonutriensek támogatják szervezetünk védelmét a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Emésztőrendszerünket is támogatja 

A medvehagyma gazdag rostokban, ami hozzájárul emésztési rendszerünk egészséges működéséhez, valamint vadfokhagymában antimikrobiális hatással bír, ami emésztőrendszerünk védelmét a kórokozókkal szemben.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Bár egyértelműen nem kijelenthető, de több kutatás eredménye is arra utal, hogy a medvehagyma rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, különösen a gyomor-, vastagbél- és prosztatarák esetében. Ennek oka feltételezhetően a medvehagymában található fitokémiai vegyületek lehetnek, amelyek eredményes védelmet nyújthatnak a rákkeltő anyagok ellen és gátolhatják a tumorok növekedését.

Medvehagyma ellenjavallat

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a medvehagymának számos pozitív hatása van szervezetünkre, azonban nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást. Ezenfelül bizonyos esetekben tilos, vagy nem javasolt fogyasztása. Példának okáért a medvehagymának vérhígító hatása van, így akinek véralvadási problémája van – főleg, ha gyógyszert is szed rá – kerülje el a növényt.

Medvehagyma mint táplálékkiegészítő

A medvehagyma jótékony hatásai miatt nem véletlenül használják különböző táplálékkiegészítő formájában is. Azok számára, akik nem tudják frissen fogyasztani, vagy koncentráltabb hatást szeretnének elérni, számos feldolgozott formában elérhető:

  • Tinktúra – Alkoholos kivonat, amely a hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazza, és könnyen adagolható.
  • Kapszula – Szárított és porított medvehagymából készült, amely segíti az emésztést és az immunrendszert.
  • Medvehagyma olaj – Kiválóan alkalmazható salátákhoz vagy külsőleg is, például gyulladáscsökkentőként.

 

Medvehagyma lelőhelyek

Magyarországon a medvehagyma elsősorban a Dunántúlon bukkan fel nagy mennyiségben a sűrű, erdős területeken. Tapasztalataim szerint a Mecsekkel nem lehet mellé lőnni, ha medvehagymát szeretnénk gyűjteni. Idáig tavasszal bármikor, bármerre indultam el Orfű, Kővágószőlős, vagy Misina tető környékén, mindig végtelen medvehagyma mezőre leltem. A Bakonyban szintén jó eséllyel találunk végeláthatlan medvehagyma lelőhelyeket, illetve a Szigetköz, illetve Mosonmagyaróvár környékén – Máriakálnok, Kimle – gyakori vendég a vadfokhagyma. 

Medvehagyma szezonja, érési ideje

Magyarországon általában áprilisban jelentkezik az első medvehagyma a földön, és májusban éri el a csúcsát. Ez az időszak azért ideális a medvehagyma gyűjtésére, mert ilyenkor a növény friss, zöld levelei a legízletesebbek és legzsengébbek. 

Általában a medvehagyma csak jóval később borul virágba, mint ahogy megjelennek a zöldellő mezők. A fehér, bézs színű virágok megjelenése után is szedhetünk medvehagymát, mivel továbbra is növeszt leveleket, azonban már nem lesz olyan zsenge, és ízgazdag.

Medvehagyma szedése etikusan és fenntartható módon

Fontos azonban kiemelni, hogy a medvehagyma vadon termő növény, ezért vadászat során tisztelettel kell lennünk a természettel. Ne a tapossuk le a medvehagymát, és más növényt se. Törvényi szabályozás szerint is fejenként két kilogrammnál többet tilos gyűjteni. Soha ne gyűjtsünk túl sokat egy helyen, hogy fenntartható módon bánjunk a természet ajándékát. Illetve nagyon fontos, hogy ne gyökerestűl tépjük le a medvehagyma leveleket. A legjobb, ha viszünk magunkkal eszközt – kést, ollót -, amivel finomabban tudjuk bezsepelni az értékes zöldet.

Mi a különbség a medvehagyma és a gyöngyvirág között

A medvehagymát (Allium ursinum) és a gyöngyvirágot (Convallaria majalis) úgyan könnyű megkülönböztetni, úgyanakkor összetéveszteni sem lehetetlen. Az utóbbinak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ugyanis a gyöngyvirág levelei mérgezőek. Viszont, ha figyelünk a medvehagyma, és a gyöngyvirág közötti különbségekre, akkor nagyon minimális az esély erre:.

  • Levelek: A medvehagyma levelei hosszúkásak, szív alakúak és sötétzöldek. A levelek a földtől egyenesen nőnek, és hosszú száron vannak rögzítve. Ellenben, a gyöngyvirág levelei kicsik és laposak, és párosával nőnek a száron.
  • Illat és íz: A medvehagymának az íze, és az illata rendkívül erőteljes, ami a fokhagymára hasonlít. A gyöngyvirág leveleinek se íze, se illata. Így ha biztosak akarunk lenni, akkor egy kicsit tépjünk bele a levélbe, vagy morzsoljuk szét a szélés és szagoljuk meg. Ez alapján egyértelműen megfogjuk különböztetni a gyöngyvirágot a medvehagymától.
  • Virágok: A medvehagyma virágai fehér vagy enyhén krémes színűek, és csoportosan nőnek a száron. A gyöngyvirág virágai valamivel kisebbek, fehér vagy rózsaszín színt vesznek fel, amelyek a növényi rövid szárán nőnek. A gyöngyvirág virágának kellemes édeskés illata van, míg a medvehagyma  virágának erőteljes illata van, akár csak a leveleinek.

A medvehagyma és a gyöngyvirág között különbség elsősorban az illatukba keresendő. Azzal semmiképp nem lőhetünk mellé. A friss, és zsenge medvehagyma leveleknek erőteljes fokhagymára emlékeztető aromája van.

Medvehagyma és gyöngyvirág összehasonlítása

Medvehagyma Eltevése

Ha sikerült medvehagyma lelőhelyre bukkani, akkor garantált a sike, és a nagy mennyiségű medvehagyma, amit egyszerre nem fogunk tudni felhasználni. Úgyhogy érdemes mielőbb gondoskodni a medvehagyma eltevéséről, ugyanis elég gyorsan veszít a minőségéből még a hűtőben is. Szerencsére számtalan módszer áll a rendelkezésünkre. Egyszerűen bedobhatjuk a fagyasztóba, vagy megszáríthatjuk, de készíthetünk belőle pestot és savanyúságot is, vagy eltehetjük olajban is.

Medvehagyma fagyasztása

A leggyorsabb, legegyszerűr megoldás a medvehagyma eltevésére a fagyasztás. Ráadásul nem csak a legegyszerűbb, hanem így őrizhetjük meg a legjobban a vadfokhagyma eredeti ízét..

  1. Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
  2. Válogassuk át a medvehagyma leveleit. A rossz, vagy fonnyadt részeket, illetve a hosszú szárát vágjuk le.
  3. Tegyük az előkészített medvehagyma leveleket légmentesen záródó műanyag zacskóba, vagy tárolódobozba.
  4. Helyezzük a csomagolt medvehagymát a fagyasztóba. Ha van gyors fagyasztás funkció, vagy tudjuk, hol a leghűvösebb a fagyasztó, akkor tegyük oda a medvehagymát. Minél gyorsabban megfagy, annál jobban meg fogja őrizni ízét, és textúráját.

Fayasztott medvehagyma felhasználása: Amikor fel szeretnénk használni a medvehagymát, vegyük ki a fagyasztóból a szükséges mennyiséget, és hagyjuk felolvasztani. A fagyasztott medvehagyma könnyen használható, például levesekhez, szószokhoz vagy salátákhoz adható.

Medvehagyma aszalása

Ha az aszalásra esett a választásunk, akkor az alábbi lépéseket kell elvégezni:

  • Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
  • a medvehagyma leveleit vékony szeletekre vágjuk, 
  • majd szelőssen elhelyezzük őket egy aszaló tálcán,
  • A medvehagyma leveleket alacsony hőmérsékleten kell szárítani körülbelül 6-8 órán keresztül.
  • Az aszalás után a leveleket légmentesen zárható edényekben vagy zacskókban hosszú ideig tárolhatjuk.

Medvehagyma olajban eltéve

Az olajban eltevés egy kicsit macerásabb, mint a például a fagyasztás, azonban lehetőséget ad a kísérletezésre: szabadon variálhatjuk az olajat, kisérletezhetünk a fűszerekkel.

  • Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
  • Válogassuk át a medvehagyma leveleit. A rossz, vagy fonnyadt részeket, illetve a hosszú szárát vágjuk le. Ezután vágjuk apróra a leveleket, de hagyjuk őket egészben is, attól függően, hogy hogyan szeretnénk.
  • Válasszunk magas minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt olajat, például olívaolajat vagy tökmagolajat, de ez ízlés kérdése.
  • Készítsük elő a befőttes üveget: Mossuk meg alaposan, majd várjuk meg, míg teljesen megszárad. Nem kell sterilizálni.
  • Tegyük a medvehagymát az üveg aljár annyira tömören, amennyire tudjuk. Tehetünk hozzá szabadon fűszereket: borsikafűt, borsot, zöldfűszereket, mustármagot, vagy bármi mást, amit szimpatikusnak találunk.
  • Öntsük hozzá az olajat úgy, hogy teljesen ellepje a medvehagyma leveleket. Ügyeljünk arra, hogy az olaj rétege legalább 1-2 centiméter vastag legyen a medvehagyma fölött.
  • Zárjuk le szorosan az üveget, majd tegyük hűvös, naptól védett helyre. Megfelelő körülmények között hónapokig eláll. Ha tettünk hozzá fűszereket, akkor érdemes pár hetet várni felhasználás előtt.

Medvehagyma felhasználási területei

A medvehagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. Az évszázadok során az alábbi módon hasznosították a vadfokhagymát:

  • A medvehagyma leveleit frissen vagy szárítva fűszerezésre és ízesítésre használják. Gyakran alkalmazták levesekhez, szószokhoz, salátákhoz és tésztákhoz.
  • A medvehagymát főszereplőként is használhatjuk szószok, krémlevesek elkészítéséhez.
  • A pékárukat, a kenyeret is fellehet dobni azzal, hogy a tésztába kisebb-nagyobb mennyiségben medvehagymát keverünk.
  • A medvehagymát hagyományosan gyógynövényként is használják, például az immunrendszer erősítésére, a vérnyomás csökkentésére és a gyulladások enyhítésére. A medvehagyma leveleit tea formájában fogyaszthatjuk, bár az íze miatt nem igazán nagy élvezet. A kozmetikai és gyógyászati ipar napjainkban is felhasználja a medvehagyma kivonatát.
medvehagyma felhasználása pogácsaként
Pogácsába sütve, vegán gulyás mellé

Medvehagyma receptek

Inspiriációk a medvehagyma felhasználásához:

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
    •   Back
    • Vegánság
Vegán burgonyás medvehagyma pogácsa

Mi lehet jobb, egy pihe-puha burgonyás pogácsánál? Egy pihe-puha burgonyás pogácsa medvehagymával! A medvehagyma nem csupán egy tavaszi kincs az erdőkben, hanem egy igazi gasztronómiai csemegének is számít. A medvehagyma jellegzetes illata és lágy, fokhagymás, hagymás íze számtalan receptet fel tud dobni. Az egyik legnépszerűbb fúzió a medvehagymás burgonya pogácsa. A legjobb az egészben, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos. Legalábbis ami a konyhai manővert illeti, de…

Medvehagyma krémleves

A medvehagyma krémleves egy igazán különleges, és ízgazdag étel, ami tökéletes nyitánya a tavasznak. A medvehagyma az első melengető tavaszi napsugarakkal együtt már kora márciusban megjelenik az erdőkben. Hazánkban a Mecsekben, a Bakonyban biztosan, de sok más hűvös, ártéri erdőben – például a Szigetköz környékén –  medvehagyma mezőkre lelhetünk. A vadfokhagyma levelei szélesek, szív alakúak és élénk zöld színben tündökölnek. A legfontosabb tulajdonsága, és egyben ismertető jegye, hogy…

Szólj hozzá!