Kínai kel: Egészséges, sokoldalú és könnyen használható
A kínai kel (Brassica rapa subsp. pekinensis) egy rendkívül népszerű zöldség Ázsiában, különösen – nem meglepő módon – Kínában. A kínai kelt már évezredek óta termesztik és fogyasztják, olyannyira, hogy körülbelül az 5. századra a különböző távol-keleti konyhák alapvető alapanyaga lett. Bár a neve kínai kel, ami miatt egzotikumként tekintünk rá, azonban, szerencsére napjainkban már világszerte elterjedt, ami alól hazánk sem kivétel. Sőt, hidegtűrő képessége miatt mára Ausztria, Svájc és hasonló hegyvidéki országok alapvető zöldsége lett.
A kínai kel a keresztesvirágúak családjába tartozik, legközelebbi rokona a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó. Szerencsénkre viszont ízében és textúrájában is különbözik a rokónaitól: levelei sokkal lágyabbak, enyhén édeskés ízűek, és ropogósak, ha nyersen fogyasztják.
A kínai kell általában 30-50 cm magasra nő, de egyes fajtái akár 60 cm-t is elérhetnek. Fehér levélnyele és világoszöld, enyhén hullámos levelei szorosan egymásra simulva alkotják a hosszúkás fejet. Hidegtűrő növényként főként a hűvösebb hónapokban terem, hazánkban a szezonja ősszel és kora télen van. Mivel azonban könnyen tárolható és importálható, egész évben elérhető frissen a piacokon és boltokban. Továbbá népszerűségéhez az is hozzátartozik, hogy a kínai kelt viszonylag könnyű termeszteni, mivel rendkívül gyorsan növekszik: 2-3 hónap alatt teljesen kifejlődik.
Miért jó a kínai kel, milyen jótékony hatása van?
Lássuk, mire jó a kínai kel azon kívül, hogy friss, finom és ropogós! Ugyanis a zöldség hihetetlenül egészséges, így érdemes idönként beiktatni étrendünkbe.
Igazi vitaminbomba
A kínai kel különösen gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert, támogatja a bőr egészségét, és antioxidánsként védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen. Emellett jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, amely kulcsfontosságú a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.
Ásványi anyagok tárháza
A kínai kel remek kalciumforrás, ami különösen fontos a vegán étrendet követők számára a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez. Emellett vasat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz, amelyek támogatják az izmok működését, a vérkeringést, és az energia-anyagcserét.
Alacsony kalória, magas rosttartalom
A kínai kel kalóriatartalma rendkívül alacsony, 100 gramm zöldség mindössze 13 kalóriát tartalmaz. A kínai kel alacsony kalóriatartalma magas rosttartalommal párosul, aminek köszönhetően hosszantartó teltségérzetet biztosít, segíti az emésztést, és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.
Antioxidánsokban gazdag
A kínai kel antioxidánsai – például karotinoidok és flavonoidok – segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat, védeni a sejteket az oxidatív stressztől, és hozzájárulni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Kínai kel tápanyagtartalma
Tápanyag | Mennyiség | Napi ajánlott bevitel (RDA) %-a |
Kalória | 13 kcal | – |
Fehérje | 1,1 g | 2% |
Szénhidrát | 2,2 g | 1% |
Rost | 1,0 g | 4% |
Zsír | 0,2 g | 0% |
C-vitamin | 45 mg | 50% |
K-vitamin | 45 µg | 38% |
Folsav (B9-vitamin) | 66 µg | 17% |
Kalcium | 77 mg | 8% |
Kálium | 250 mg | 5% |
Magnézium | 13 mg | 3% |
Vas | 0,3 mg | 2% |
Cink | 0,2 mg | 2% |
Kínai kel felhasználása
A kínai kel – ahogy korábban is szó volt róla – egy rendkívül sokoldalú zöldség. Persze elsősorban az ázsiai konyhához, azon belül főleg az úgynevezett stir-fry stílusban készített ételekhez, azaz jellemzően wokban, nagy lángon, gyorsan pirítva készítik el, így megőrzi frissességét és roppanósságát.
De ezen felül levesekben is megállja a helyét a vége felé hozzáadva, illetve nyersen salátába is tökéletesen illik. Ezen felül igazából használhatjuk bármire, amire a hagyományosnak tekinthető fejeskáposztát, vagy kelkáposztát használnánk, például rakott dolgokhoz.
Érdemes szót ejteni a kimcshiről is, ami bár Magyarországon nem túlzottan elterjedt, azonban legtöbben biztosan hallottak róla. A koreai konyha legalapvetőbb ételének alapját szolgáltatja a kínai kel, aminek a savanyításának több évezredre visszanyúló hagyománya van a félszigeten.