A méltatlanul mellőzött cékla felhasználása és jótékony hatásai
A cékla tipikusan az a zöldség, amit az ember vagy imád, vagy nem tud mit kezdeni vele. Az élénk színe, amely a mélyvörösetől a narancssárgáig terjedhet, és a különleges, földes, mégis édeskés íze egyedivé teszi. Régen elsősorban gyógyászati célból használták, mivel számtalan olyan tulajdonsága van a céklának, ami jótékony hatással van szervezetünkre.
Az utóbbi időkben kezdte elfoglalni méltó helyét a gasztrónomiában. Nem véletlen, hiszen a cékla különleges íze nyersen, főzve és sütve egyaránt jól érvényesül. Ássuk is bele magunkat a részletekbe!
Története
A cékla a földközi tenger vidékéről származik, és már az ókorban rendkívüli népszerűségnek örvendett a zöldség. Az ókori rómaiak a leveleit salátaként fogyasztották, a gyökerét pedig inkább orvosság gyanánt, elsősorban lázcsillapításra használták. A jól ismert vörös gumó csak a középkorban került a tányérra.
De nemcsak ételként volt kiemelkedő fontosságú a cékla. A zöldség intenzív színét a betanin nevű pigment adja, amit hosszú évszázadokig használtak színezékként az ipari forradalomig. Azóta inkább csak az élelmiszeripar hasznosítja a céklában rejlő pigmenteket ételfestékként.
Cékla tulajdonságai, tápértéke
A cékla egy gyökérzöldség és az egyik legközelebbi rokona cukorrépa. Az évelő növénynek viszonylag alacsonyak az igényei, jól bírja a hideget és rendkívül jól eltartható. Magyarországon is széles körben termesztik. A céklának több fajtája is van, némelyik színe eltér a jellegzetes vöröstől. Vannak sárga, fehér és csíkos húsú cékla fajták is.
A cékla nemcsak ízletes és sokoldalú alapanyag, hanem kiemelkedő tápértékkel rendelkezik. A cékla kalória, és szénhidráttartalma alacsony, mégis tele van energiát adó tápanyagokkal, Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészségének fenntartásához
Cékla tápanyagtartalma (100 g nyers cékla)
Tápanyag | Mennyiség |
Energia | 43 kcal |
Fehérje | 1,6 g |
Zsír | 0,2 g |
Cékla szénhidráttartalma | 9,6 g |
Rost | 2,8 g |
C-vitamin | 4,9 mg |
Folsav (B9-vitamin) | 109 µg |
Cékla vastartalma | 0,8 mg |
Cékla káliumtartalma | 325 mg |
Magnézium | 23 mg |
Cékla hatása a szervezetre
Konkrét mikro,- és makrotápanyag tartalma mellett a céklához számos gyógyító hatást is társítanak, amit az ókorban sokszor kamatoztattak is.
Cékla vérképző hatása
A cékla vastartalma igencsak jelentős, amiről színe is árulkodik. A vas segít a hemoglobin előállításában, amely a vörösvérsejtek egyik legfontosabb összetevője, és felelős az oxigén szállításáért a testben. A cékla magas vastartalma magas C-vitamin tartalommal társul, aminek köszönhetően jobban és gyorsabban hasznosul az ásványi anyag szervezetünkben. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz a cékla folsavat is, ami szintén hatással van a vérképzésre.
Segíti a szív- és érrendszeri egészséget
A cékla jótékony hatásai közül kiemelkedik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában játszott szerepe. A céklában található nagy mennyiségű nitrát a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak, ami elősegíti az erek rugalmasságát. Ennek köszönhetően javul testünk vér áramlása, aminek eredményeként csökken a vérnyomást. Ezen kívül a cékla az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldség, aminek köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a szervezetünkben található gyulladást okozó szabadgyökök ellen.
Cékla és a veseműködés
A céklát sokszor hozzá összefüggésben a vese működéssel nem véletlenül. Bár már kialakult vesebetegség ellen nem, azonban prevenciós célból hasznos kiválasztó szervük számára a zöldség. A cékla segíti a vízelettermelést, amivel támogatja a vese működését, és csökkenti a vesekő, és sok más vesebetegség kockázatát. Továbbá a cékla folsav tartalma is jelentős, ami elősegíti a vese regenerációját. Azonban fontos megjegyezni, hogy magasabb ásványi-anyag tartalma – főleg oxalát – miatt már kialakult betegség esetén inkább terheli a vese működését a cékla.
Méregtelenítés céklával
Manapság rendkívül divatos mindenféle méregtelenítő kúra, vagy módszer. Jó esetben szervezetünk képes mindenféle segítség nélkül szépen csendben elvégezni a méregtelenítő folyamatokat. Azonban nem árthat néha egy kis segítség szervezetünknek. A céklában található betain segíti a májat a zsírok lebontásában.
Cékla hatása a bélrendszerre
A cékla jótékony hatással van a bélrendszerre, mivel gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak a rendszeres bélmozgásokhoz. A benne található oldható rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, segítve a bélflóra egyensúlyának fenntartását.
Cékla és csontritkulás
A cékla magas kálium és magnézium tartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében.
Cékla káros hatása
A cékla jó tulajdonságait még hosszassan lehetne sorolni, azonban nem árt a cékla káros hatásairól is szót ejteni. Bár komolyabb veszélyekre nem kell gondolni, de van egy-két dolog, amivel érdemes tisztában lenni a zöldséggel kapcsolatban.
Cukorbetegeknek csak óvatosan
A cékla egyik legfőbb ismérve az édeskés íze, ami miatt azt gondolhatnánk, hogy magas a cukortartalma. Azonban szerencsére a cékla glikémiás indexe közepes (64 GI) köszönhetően magas rosttartalmának. Így bár nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést a cékla, azonban cukorbetegeknek érdemes elővigyázatosnak lenniük, főleg ha feldolgozott formában, például céklaléként fogyasztják a zöldséget.
Alacsony vérnyomás
Ahogy korábban szó volt róla, a cékla jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Azonban a túlzott nitrát bevitel problémát okozhat azok számára, akik eleve alacsony vérnyomással küzdenek. Ehhez persze az kellene, hogy naponta kilószámra együnk a vörös színű zöldségből, ami aligha veszélyeztet minket.
Veseproblémák
Szó volt korábban arról is, hogy a cékla támogatja a vese működését. Azonban, ha a vese nem megfelelően működik, akkor a cékla extra segítsége visszájára fordulhat, és terhelni fogja a kiválasztó szervünket. Tehát, ha már meglévő vese betegséggel küzdünk, akkor inkább ne a céklától várjuk a megoldást, viszont prevenciós célból nagyon is hasznos.
Bélpanaszok
A cékla magas rosttartalma jó hatással van a bélrendszerünkre. Azonban – sajnos – sokan rostszegény táplálkozást folytatnak, így a cékla által hirtelen megnövekedett rostbevitel túl nagy terhelést jelenthet az emésztőrendszer számára. A étrendünkből hiányoznak a magas rosttartalmú zöldségek, és gyümölcsök, akkor érdemes eleinte kisebb mennyiségben fogyasztani céklát, hogy elkerüljük a puffadást.
Cékla felhasználása
Egy szó mint száz, érdemes a céklát jótékony hatásai miatt beépíteni az étrendünkbe. Főleg, hogy a legínségesebb időkben, télen tündököl a zöldség. Na de jön a kérdés, hogy mit kezdjünk a mélyvörös színű céklával?
A cékla mint köret tündököl legtöbbször, illetve savanyúság formájában, azonban önállóan is megállja a helyét krémlevesként, vagy akár izgalmas curryként.
Cékla nyersen
A cékla nyersen is fogyasztható gond nélkül Sőt, így őrzi meg csak igazán a cékla vitamin és tovább ásványi anyag tartalmát. Az íze is sokkal intenzívebb, ami viszont nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, illetve magas rosttartalma puffadást okozhat azok számára, akik nincsenek hozzászokva a magas rost bevitelhez.
Szóval a nyers cékla bármely salátát színesebbé tesz reszelve, kockázva, szeletelve, vagy bármilyen más formában.
Cékla főzve
A cékla főzve emészthetőbb, illetve lágyabb ízű lesz. Tápanyag tartalmát jelentős részét megőrzi a zöldség így is. A főtt cékla kiválóan használható salátákhoz, köretként és sok receptben extraként. De önmagában is kiváló alapot szolgál például egy krémleveshez. A cékla főzési ideje nagyban függ attól, hogy mekkora a cékla, vagy mekkora darabokra vágjuk fel. Egy átlagos méretű cékla főzési ideje kb. 50 perc, míg apróbb kockákra vágva körülbelül fél óra alatt megpuhul a zöldség.
Cékla sütve
A cékla egyik legjobb – és legegyszerűbb – felhasználási módja, ha megsütjük. A sült cékla hihetetlenül finom és színes köret.
- Hogy jól megsüljön a cékla, érdemes meghámozni, majd apróbb 2-3 centiméteres kockákra vágni.
- Kis olivaolaj, só már önmagában elég, de pikánsabbá lehet tenni egy kis fokhagymával, rozmaringal, kakukkfűvel és/vagy borssal.
- A sütőpapírra terített cékla kockák 30-35 perc alatt készre sülnek.
Savanyúság
Legtöbben csak savanyúság formájában fogyasztanak céklát, amivel nincs semmi baj, hiszen így tökéletesen megőrzi tápanyagtartalmát. Azonban nemcsak a klasszikus ecetes változatban érdemes gondolkodni. Kezdő konyhatündérek is könnyedén fermentálhatják a céklát otthon. A fermentációról és annak előnyeiről a linkre kattintva olvashatsz.
Cékla receptek
Céklára nemcsak köretként, vagy savanyúságként érdemes gondolni. Számtalan receptben tudjuk kamatoztatni különleges ízét és erőteljes színét.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is…
Ha meghalljuk a curry szót, rögtön egy gazdagon fűszerezett, aromás fogás jut eszünkbe, amelyet az indiai konyha tett világhírűvé. Az egzotikus alapanyagok, a különleges fűszerek és a színes fogások azonnal egy másik világba repítenek. De vajon mi köze lehet ennek a fűszeres, ízekben gazdag ételnek egy olyan hétköznapinak számító zöldséghez, mint a cékla? Nos, alig kell 30 kilométerre hajózni hozzá indiai partjaitól, mivel a céklás curry az Indiai-óceánon…
A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó se marad alul, hiszen csak néhány változtatásra van szükség: húsleveslé alap helyett zöldséglevest, parmezzán helyett sörélesztő pelyhet és tejszín helyett növényi tejszínt használunk a cékla rizottó vegán változatához. A céklás rizottó egy olyan étel, amely nem csak a szemeinket, hanem az ízlelőbimbóinkat is elkápráztatja. A cékla gyönyörű, mélyvörös…